Головний тренер “Брайтона” Роберто Де Дзербі розповів La Gazzetta dello Sport про життя і відмінності між футбольними культурами в Україні та Англії, про те, як прийшов до тренерської кар’єри, свою філософію і мету “чайок” на сезон – кваліфікуватися в єврокубки.

Поки що “Брайтон” відстає на сім очок від “Тоттенгема”, який посідає четверте місце в АПЛ і провів на три матчі більше. А також “чайки” вийшли до півфіналу Кубка Англії, де зіграють із “Манчестер Юнайтед” – у команди Де Дзербі є можливість кваліфікуватися до Ліги Європи, а за вдалого розкладу – поборотися за потрапляння до Ліги чемпіонів:

– У Прем’єр-лігу я приніс не тільки всього себе, а й свій досвід в Україні. Там інша ліга, протилежний спосіб життя, але мене це не надто змінило – сама гра у футбол в Україні, Англії чи Німеччині не дуже відрізняється. Відрізняються культури, і коли я закінчу в АПЛ – хотів би знову виїхати в іншу зарубіжну країну.

З тринадцятирічного віку я все віддав футболу, так само як і футбол віддав усе мені. Зараз я в “Брайтоні”, де працюють серйозні люди – і в клубі, і в команді. Її міцний кістяк створює атмосферу в нашій роздягальні – Гросс, Велтман, Велбек, Вебстер, Лаллана, Марч, Стіл та Данк, який входить до топ-5 центральних захисників Європи. Ось коли піде ця група гравців – “Брайтону” треба бути обережним. Мене замінити буде простіше, ніж їх.

Про півфінал Кубка Англії та єврокубкову мету

– Ми граємо проти дуже сильної команди в півфіналі Кубка Англії – для нас він має таку ж важливість, як і АПЛ. Ерік тен Гаг чудово працює у цьому сезоні, хоча й розпочав із невеликими труднощами, але тепер “Манчестер Юнайтед” у чвертьфіналі Ліги Європи та заслужено посідає третє місце в Прем’єр-лізі. Минулого року ця команда була восьмою. Нам доведеться бути обережними, але і суперникові доведеться бути обережними з нами – у нас є небезпечні гравці, і в форматі одного матчу ми можемо завдати неприємностей будь-якій команді. Але зараз я думаю не про півфінал Кубка Англії, а про матчі, які йдуть першими в АПЛ і мають для мене вирішальне значення. Ми провели на три гри менше – це здається перевагою, але ці матчі збільшують тиск на нас, тим більше, наш ростер не такий великий. Але ми постараємося добре підготуватися до цих поєдинків – з позитивними думками та метою кваліфікуватися в єврокубки на наступний сезон.

Розповів екс-тренер “Сассуоло” і про те, що його власні нереалізовані амбіції як гравця змусили його зрозуміти, що він має обов’язково стати тренером:

– Коли я завершив кар’єру футболіста, то зрозумів, що вона вийшла провальною – з чотирнадцяти сезонів як гравець я насолоджувався футболом рік-два. Можливо, три, але не більше. Саме це розуміння і змусило мене стати тренером – щоб прожити друге життя в тому середовищі й атмосфері, які мені добре знайомі, з урахуванням раніше допущених помилок. Зробити помилки в першому житті й отримати ще один шанс – це неймовірне везіння, і потрібно бути дурнем, щоб знову наступити на ті самі граблі й припуститися таких самих помилок. Тому я вирішив повною мірою насолодитися тим, чим не насолоджувався як гравець – повними стадіонами, великими кампаніями та висококласними футболістами у своїх командах. Це ще один нюанс, який мені дуже подобається – індивідуальна робота з кожним гравцем, навіть якщо вона може бути нервовою.

Після цього сезону Роберто Де Дзербі пов’язували з кількома великими клубами в Серії А – і хоча у фахівця є відповідний пункт у контракті, його майбутнє залишається невизначеним.