Відбір на Євро-2024, група А. 1-й тур
25 березня. Малага. “Росаледа”
Іспанія 21:45 Норвегія
Арбітр: Бенуа Бастьєн (Франція)
Трансляція: MEGOGO Футбол 1

Іспанія

Де ла Фуенте прийшов у збірну не просто так. З Луїсом Енріке Іспанія начисто провалила ЧС, що й підштовхнуло федерації до змін.

Зі складу, який зганьбився в Катарі, на цей збір викликані лише 11 чоловік. Новачки – майже всі з невеликих клубів Ла Ліги, як памплонець Давід Гарсія або галісієць Яго Аспас. Ясна річ, їм потрібен час, аби зігратися.

В Іспанії слабка домашня статистика – “Фурія” виграла лише 1 із 3 останніх матчів у рідних стінах. Її капітан та найкращий бомбардир Альваро Мората втратив місце в основі “Атлетіко”; її основний воротар Унаї Сімон травмований. Майже ніщо не вказує на те, що матч буде легким для фаворита – більше того, він би точно вийшов конкурентним, якби за Норвегію зіграла її головна зірка.

Норвегія

Травма паху Ерлінга Голанда – це потужний удар у пах усій норвезькій дружині. Вона втратила, можливо, найкращого центрфорварда планети, який забив 42 голи у 37 матчах сезону.

Так, “Леви” замінять його стовпом “Реала Сосьєдад” Серлотом, але це як з “Мерседеса” пересісти на “Ланос”. При цьому навіть у такому вигляді норвежці все одно небезпечні – перш за все, слід стерегти Мартіна Едегора, зірку півзахисту “Арсеналу”. Його передачі та пересування можуть створювати проблеми.

Біда Норвегії у тому, що поруч із топ-гравцями у неї бігають хлопці з другої Бундесліги, як Матс Делі. Це б’є по якості футболу, і восени навіть із Голандом скандинави програли у Лізі націй сербам (0:2) та словенцям (1:2). Столе Сольбаккен – досвідчений тренер, і він точно перестрахується. У Малазі його команда сяде у глибокий захист і контратакуватиме. Через нестачу кадрів інших шляхів наразі нема.

Іспанія – Норвегія: статистика особистих зустрічей

Тим паче, захист і контратаки вже приносили норвежцям успіх проти Іспанії у відборі на Євро-2020. Тоді скандинави мінімально програли на виїзді (1:2), а вдома втримали почесні 1:1.

Ну, а ще раніше команди зустрічалися аж у 2003 році, і тоді всі проблеми для “Фурії” вирішив легендарний Рауль. Давненько це було!

Орієнтовні склади

Крім Голанда, у норвежців травмовані і не викликані захисник “Брентфорда” Крістофер Аєр і досвідчений нападник з “Фенербахче” Джошуа Кінг. Це також втрати, нехай і не такі гучні.

В Іспанії, окрім воротаря Сімона, травмований ключовий центрхав Педрі. Також нагадуємо, що його партнер по “Барсі” Серхіо Бускетс раніше оголосив про завершення міжнародної кар’єри.

Іспанія: Кепа – Карвахаль, Іньїго Мартінес, Лапорт, Бальде – Себальос, Родрі, Гаві – Ніко Вільямс, Мората, Ольмо

Норвегія: Нюланд – Педерсен, Страндберг, Остігард, Мелінг – Аурснес, Торсбі, Едегор – Серлот, Делі, Ельюнуссі