Реал Мадрид дав бій Барселоні на Камп Ноу, ледь не відродивши інтригу в боротьбі за золото, але вреті-решт програв (1:2).

26-й тур Прімери. Барселона. “Камп Ноу”

“Барселона” – “Реал Мадрид” – 2:1

Голи: Роберто, 45, Кесьє, 90+2 – Араухо, 9 (автогол)

«Барселона»: тер Штеген – Араухо, Кунде, Крістенсен, Бальде – Роберто (Кессьє, 77), Бускетс, де Йонг – Рафінья (Ферран Торрес, 83), Левандовський, Гаві

“Реал”: Куртуа – Карвахаль, Мілітао, Рюдігер, Начо (Менді, 62) – Камавінга (Чуамені, 76), Кроос (Родріго, 62) – Вальверде (Асенсіо, 76), Модрич (Себальос, 76), Вінісіус

Попередження: Рафінья, 33, Роберто, 65 – Начо, 18, Модрич, 69

Виїзне Класіко було останнім шансом Реала на повернення у чемпіонські перегони. Розрив між грандами досягнув 9-ти очок, тож навіть нічия для підопічних Карло Анчелотті де-означала поразку. “Блаугранас” же, крім турнірної мотивації, мали ще й суто спортивний інтерес – “вершкові” приїхали на Камп Ноу вперше з жовтня 2021 року, а остання домашня перемога над мадридцями датувалася жовтнем 2018-го. Звісно ж, команда Хаві бажала зупинити цю серію.

“Бланкос” підійшли до дербі в оптимальному стані. В лазареті залишався тільки Алаба, однак його шикарно заміняє Начо. Карло Анчелотті не став нічого вигадувати зі стартовою одинадцяткою, повторивши переможний склад із недавнього поєдинку проти Ліверпуля.

Хаві у Ель Класіко не могли допомогти травмовані Дембеле та Педрі. Фланги атаки зайняли Гаві та Рафінья, а в трійці півзахисту вийшов Серхі Роберто. На позицію правого захисника перевели Араухо – раніше даний хід був орієнтований під стримування Вінісіуса, однак цього разу уругваєць активно бігав у атаку, не озираючись на позицію вінгера Реала.

Барселона почала з натиску, накривши Реал інтенсивним та агресивним пресингом. На білд-ап мадридців реагували п’ять-шість футболістів, а лінія оборона розташовувалась високо й реагувала в центрі. Контроль над м’ячем був за господарями – у перші 8 хвилини володіння становило 75%, а точність пасів досягала 92% проти 71% у “вершкових”.

Щоправда, вже на 24-й секунді по воротах пробивав Бензема. Тер Штеген не відчув проблем, а “блаугарас” відповіли двома дуже гострими моментами. На 3-й хвилині Лєвандовскі потужно встрілив з дистанції, змусивши Куртуа виконати ефектний сейв. На 5-й же Мілітао помилився під пресингом Гаві, що вилилось у атаку з переведенням на дальній кут воротарського – Рафінья замикав головою, але Куртуа і тут був на висоті!

Здавалося, що зараз Реал дотиснуть, однак вже на 9-й хвилині мадридці святкували взяття воріт! Гол прийшов з флангу Вінісіуса – той увірвався на лівий край штрафного й змістився до межі поля, після чого виконав м’який навіс. Араухо ж головою підрізав його у сітку. 0:1! Цікаво, що це був перший автогол у Ель Класіко в Ла Лізі за останні 23 роки.

Після цього Реал дещо вирівняв хід зустрічі. “Бланкос” працювали у звичному режимі, виходячи з-під тиску завдяки непередбавчуаній ротації гравців на позиціях та шикарній роботі центральних хавбеків. В позиційному наступі перспективно виглядали відкривання Вальверде за спиною Бальде. Барселона ж непогано рухала м’яч в середині поля завдяки розумним відкриванням Де Йонга, а в атаці намагалася перевантажувати оборону суперника – іноді на останній третині поля розташовувалось аж сім каталонців.

Втім, зі створенням моментів у обох команд все було сумно. Після пропущеного голу вболівальників потішили тільки пострілом Рафіньї з правого кута штрафного, який з-під поперечини дістав Куртуа. Господарям особливо сильно заважав Камавінга, але “блаугранас” відповідали уважною грою з Вінісіусом.

Все мало завершитись відходом на перерву за рахунку 1:0, але на 45-й хвилині Барселона несподівано відігралась! Гол виявився спонтанним – метшуня у штрафному завершилась заблокованим пострілом Рафіньї, після якого Сержі Роберто підхопив м’яч і бахнув під праву стійку. 1:1!

В цій атаці варто відзанчити Араухо. Саме з його підбирання на старті епізоду та саме з його передачі Рафінья завдав свій удар. Загалом, можна сказати, що ідея Хаві себе виправда, хоча гол не випливав із характеру зустрічі.

Другий тайм стартував для Реала тривожно. Вже на 51-й хвилині Рафінья мав замикати навіс Роберто на дальню стійку – Начо вибив сферу в останню мить. На 59-й же господарі виграли підбирання, після чого Лєвандовскі вистрілив з лінії півкола. Рикошетом від Рюдігера м’яч пройшов поруч з каркасом. В цей період Барса знову володіла м’ячем 75%.

Реалу була потрібна тільки перемога, тож Карло Анчелотті став ризикувати. На 60-й хвилині він зняв обережного Начо та Крооса, кинувши у бій більш агресивного фулбека Менді та нападника Родріго. Вже на 61-й бразилець закручував м’яч з лінії півкола, але точності йому забракло.

Заміни розкрили гру. На полі почалися гойдалки, у яких Барселона виглядала значно переконливіше – Мадрид могли прибити тричі. На 67-й хвилині господарі заробили стандарт, після розіграшу якого Бускетс накинув на лінію воротарського під удар Лєвандовскі. Поляк “боковими ножицями” пробив над поперечкою!

На 74-й Бальде змістився з флангу в центр і віддав м’яч Рафіньї, а той обігрався з Роберто й пробив у правий нижній. Сейв Куртуа! На 76-й же Лєвандовскі отримав проникний пас від Де Йонга й пробив з розвороту. Поруч зі стійкою!

На 76-й хвилині Карло кидає в бій усе, що має. Чуамені, Асенсіо і Себальйос замість Модріча, Вальверде Камавінги. Карвахаль навіть не повертався в оборону. Це дозволило переломити хід зустрічі – Барса доволі швидко відкотилась у низький блок, переживши кілька дуже неприємних хвилин. Вже на 79-й хвилині Кунде помилився під тиском і дозволив пробити Бензема метрів з 20-ти, але вийшло занадто слабко.

На 81-й же хвилині Реал забив гол! Передача від Карвахаля рикошетом від чиєїсь ноги пройшла на Асенсіо, а той підставив ногу й переправив сферу під ліву стійку. Барселону врятував лишень VAR, який помітив сантиметровий (!) офсайд у Марко. Плече, виставлене уперед, вирішило долю епізоду. Взяття воріт не зарахували.

Барселона після невеличкої паузи перевела дух і почала карати Реал контратаками ледь не в кожному моментів. У Мадрида вже нічого не виходило попереду, а на 85-й хвилині “блаугранас” таки довели справу до логічного кінця. Лєвандовскі п’яткою відпасував на хід Бальде, той прострілив на Кесьє, в Франк пробив під стійку. 2:1!

Це був не просто переможний гол, а чемпіонський. Барселона виграла й довела відрив від “бланкос” до 12 очок.