Донецький «Шахтар» здобув перемогу над «Рухом» – 2:0 в 18-у турі Української Прем’єр-ліги.

Українська Прем’єр-ліга. 18-й тур.

«Шахтар» – «Рух» – 2:0

 Матвієнко, 27, Криськив, 31

 Едсон, 14

«Шахтар»: Трубін – Матвієнко, Ракіцький (Михайліченко, 69), Бондар, Гочолеішвілі (Конопля, 46) – Степаненко (Назарина, 80) – Криськів, Судаков, Бондаренко, Джурасек (Очеретько, 66) – Келсі (Траоре, 46).

«Рух»: Паньків – Лях, Слюбик, Холод, Роман – Довгий – Соломон-Отабор, Едсон (Таллес, 46), Притула, Альваренга (Руніч, 46) – Климчук.

Арбітр: Микола Балакін (Київська обл.).

Стадіон: «Арена Львів» (Львів).

Поєдинок “Шахтар” – “Рух” – не найцікавіша страва за обіднім столом УПЛ. Все-таки команди не мають довгої історії протистоянь, вони не є сусідами за таблицею, та й ворожнеча між фанатами чи власниками також відсутня. Однак на юніорському рівні все інакше. У першості U19 саме львів’яни нині лідирують, а у нещодавньому очному матчі з молодими “гірниками” вони здобули виїзну перемогу, зміцнивши лідерство. Та й недавні успіхи клубу в юнацькій ЛЧ говорять самі за себе – на цьому рівні “Рух” не дарма вважається грізною силою. Щоправда, поки це не сильно допомагає головній команді.

Майже всі конкуренти львів’ян у боротьбі за виживання змогли у 18 турі здобути очки, а тому команді Кучука не завадили б бали у сьогоднішньому матчі. Шкода, що із суперником не пощастило. “Шахтар” мало того що досить впевнено мчить у рамках УПЛ, вже випередивши “Дніпро-1”, так ще й нещодавно був принижений у Роттердамі “Фейєноордом” (1:7). Команда Йовічевіча точно хотів помститися, хай і “Рух” не дуже винен у їхньому розгромі. Просто так сталося, що колектив Кучука потрапив під гарячу руку.

Мало хто був здивований тим фактом, що “Рух” з перших хвилин відмовився від м’яча і плавно пересунувся на свою половину, щоб якнайдовше обороняти нульовий рахунок. Виходило зі змінним успіхом, бо “гірники” давили не дуже агресивно, але кілька небезпечних підходів у них було. Особливо виділяється момент, коли Кевін Келсі не переграв своїм ударом Паньківа, паралельно пошкодувавши віддати пас на Джурасека. А міг викочувати на порожні. Хай там як, гол від “Шахтаря” далеко не втік. У середині першого тайму Ракіцький фірмовим пасом спорудив атаку господарів, Келсі скинув на Криськіва, який головою віддав пас на Матвієнка. Микола, який сьогодні грав як лівий фулбек, точно пробив у дальній кут – 1:0.

Цікаво, що Йовічевіч сьогодні випустив склад без чистих вінгерів, завдяки чому команда впевнено поводилася з м’ячем і плутала суперника постійним переміщенням хавбеків. Завдяки цьому невдовзі прийшов другий гол. Судаков закинув на хід Криськіву, який потужним ударом пробив під поперечину – 2:0. Гра зроблена, а Дмитро оформив 1+1. А проти “Феєнорда” він був замінений ще в перерві, коли “привіз” два перші голи. Все-таки іноді як профілактику українським командам після поразок у єврокубках потрібно приймати “Рух”. З лікувальною метою.

Після перерви Йовічевіч вирішив трохи освіжити склад, пустивши в бій Траоре та Коноплю. Останнього, до речі, нещодавно прибрали зі складу збірної, пославшись на травму. Але сьогодні він опинився в строю. “Шахтар” рідко давав “Рух” погратися з м’ячем, залишивши за собою тотальну територіальну перевагу. Львів’яни намагалися грати агресивно, ловити “гірників” на контрах, проте нічого осмисленого створити не виходило. Не надто допомагав і Таллес, який сьогодні залишався в запасі. Вийшовши у другому таймі, перебіг важкого матчу змінити йому не вдалося. Якщо говорити загалом, то другий тайм можна було й не проводити, відправивши команди достроково на міжнародну паузу. “Рух” при всьому старанні не міг доставити проблем обороні “Шахтаря”, водночас як колектив Йовічевіча банально кинув грати, сухо контролюючи гру та переможний рахунок. Віддалено навіть нагадує “Манчестер Сіті” зразка цього сезону.

2:0 – “Шахтар” без проблем повертає лідерство в УПЛ і трохи відновлюється морально після нещодавніх 1:7. “Рух” залишається 14-м, випереджаючи передостанній “Металіст” лише за додатковими показниками, а УПЛ іде на невелику паузу. Побачимося першого квітня.