Вчора Україна офіційно втратила сподівання на проведення чемпіонату світу з футболу 2030 року.

Історія стартувала минулого року, коли Іспанія та Португалія дозволили приєднатися нам до їхньої спільної заявки. Тоді передбачалося, що нам довірять матчі всього лише однієї групи, але й це було б просто чудово та історично, адже Україна ще ніколи не приймала ігри футбольного чемпіонату світу. Шанси цієї заявки на успіх розцінювалися як доволі високі, передбачалося навіть, що медійна впізнаваність України у світі допоможе перемогти. Втім, вчора спершу поповзли чутки, а потім король Марокко заявив офіційно про те, що саме його країна замінить нашу в цій заявці. Шкода, але це вже остаточно і безповоротно, а іншого шансу нам доведеться чекати ще дуже багато років.

Чому ж так сталося? Одразу варто сказати, що офіційно про це поки ніхто нічого не каже. Але, наприклад, сайт sport.ua вказує дві вірогідні причини. Доволі очевидна – це війна в Україні. Європейці сподівалися, що вона завершиться значно швидше, країна розпочне свою відбудову, сюди масово підуть іноземні інвестиції, а всі необхідні для ЧС об’єкти побудують без проблем. Однак, оскільки війна триває більше року, а ще їй кінця-краю не помітно, іспанці та португальці вирішили просто перестрахуватися. Звісно, до ЧС-2030 ще аж 7 років, але вони просто дмухають на холодне, а ще дуже бояться поразки своєї заявки саме через непевність щодо України.

Друга вірогідна причина – це скандали навколо керівника УАФ Андрія Павелка. Шеф українського футболу разом з генсеком УАФ Юрієм Запісоцьким фігурує у кримінальному провадженні, а суд вже не вперше намагається відсторонити його від посади. Звісно, без вироку суду ніхто не може називати когось винним, але вся ця катавасія не до кінця зрозуміла навіть українським уболівальникам, особливо все те, що стосується юридичних колізій. І якщо навіть тут важко до кінця зі всім розібратися (коли пан Павелко то відсторонений від своєї посади, то ні), то що вже говорити про європейців, котрі взагалі дуже від цього далекі? Тим паче, що після потужних корупційних скандалів у ФІФА там дуже бояться вляпатися у щось подібне, тому ця історія могла просто потягнути заявку вниз. Як би там не було, але дуже прикро, що так все сталося.

Ігор Цвик, головний редактор Sportanalytic.com