У 16-му турі УПЛ “Динамо” на своєму полі сенсаційно поступилося “Інгульцю” 0:2.

В ході й вже після матчу представники “Динамо” висловлювали чимало претензій до суддівства Катерини Монзуль. Зокрема, залишилися питання щодо легітимності голів “Інгульця”. У першому випадку перед гольовою передачею була боротьба Сітала з Дячуком, у якій форвард “Інгульця” порушив правила, штовхнувши захисника “Динамо” в спину своїм плечем, а у другому контратака команди Ковальця розпочалася з передачі Сидорчука назад і контакту м’яча з рукою Кухарука.

Суддівський експерт, ексарбітр ФІФА Мирослав Ступар вважає рівень суддівства Катерини Монзуль у цьому матчі низьким. Хоча проблему вбачає не тільки у кваліфікації Монзуль, а й в системності підходу до підготовки суддів взагалі.

– Під час зимової підготовки в арбітрів фактично не було практики суддівства – лише теорія і фізична підготовка. Слухали лекції, що явно не допомагає в ситуаціях, коли треба проявляти концентрацію уваги, а також розуміння гри. І ось у перший повноцінний футбольний день після поновлення чемпіонату ми побачили наслідки цього: маємо слабку роботу суддів одразу у двох матчах.

Детальніше експерт зупинився на роботі Катерини Монзуль у грі “Динамо” – “Інгулець”.

– На третій хвилині матчу “Динамо” – “Інгулець” Кучеренко пішов у підкаті проти Кабаєва і зіграв у м’яч, а Кабаєв впав через ногу гравця “Інгульця”. Катерина замість того, щоб продовжити гру, зафіксувала порушення правил. За шість хвилин Сітала збили на брівці поля – від Монзуль нуль реакції. Потім на 36-ій хвилині Ванат вдарив по воротах, голкіпер відбив, а вона призначила удар від воріт, – каже Мирослав Ступар. – Доповнив цей ланцюжок помилок перший гол “Інгульця”, коли Сітало порушив правила проти Дячука. Так, була боротьба, але є боротьба плечем у плече, проте це не той випадок. У нашому випадку був поштовх плечем у спину захисника. Нападник відштовхнув Дячука, отримав перевагу, віддав передачу і Козак забив.

До другого голу також є питання. Сидорчук віддав пас назад, а Кухаруку м’яч влучив у руку. Вже після цього відбулося перехоплення і стрімка результативна контратака “Інгульця”. Катерина Монзуль знову не зреагувала. Цікаво, що її часто критикують за довгий перегляд відеоповторів, але сьогодні вона не підходила до моніторів. Лише слухала підказки арбітра ВАР Коваленка. Хоча треба було самій подивитися. Можливо, ухвалила б інші рішення.

Не думаю, що це якесь упереджене ставлення до “Динамо”. Просто такий її рівень суддівства, – резюмував Мирослав Ступар.

Відзначимо, що Мірча Луческу на післяматчевій пресконференції висловив сподівання, що Катерина Монзуль більше не судитиме матчів за участю “Динамо”.