Англійська Прем’єр-ліга. 7-й тур (перенесений)
1 березня. 21:45. Лондон. “Емірейтс”
Головний суддя: Майк Дін (Англія)

“Арсенал”

Після двох поразок “Манчестер Сіті”, у Кубку Англії (1:0) та АПЛ (1:3), у багатьох закралися сумніви щодо амбіцій “Арсеналу” в цьому сезоні. Також на тому ж відрізку зміцнили невпевненість у лондонцях їхня поразка “Евертону” (1:0) та нічия із “Брентфордом”.

Тим не менш, усі чомусь швидко забули, що відразу після відновлення кампанії підопічні Артети спокійно обіграли “Вест Хем” (3:1) і розбили на виїзді “Брайтон” (2:4). Потім “пушкарі” обіграли “Тоттенхем” у гостях (0:2) та “Манчестер Юнайтед” удома (3:2), а ще розписали паритет із “Ньюкаслом” (0:0), який станом на початок січня ще не позначив свій спад (0:0).

“Арсенал” встиг відреагувати на останню невдалу смугу. Важливо: перемоги над “Астон Віллою” (2:4) та “Лестером” (1:0) не схожі між собою, хоча обидва матчі “каноніри” провели в гостях. З “левами” “Арсенал” героїчно врятувався у компенсований час, продемонструвавши здатність боротися до самого фінального свистка. На “Кінг Пауер” лондонці контролювали поєдинок від початку і до кінця, “лиси” не показали зовсім нічого. Зазначимо, що на матч із “Лестером” Олександр Зінченко не просто символічно вийшов на поле у ранзі капітана, а й показав дуже зрілу гру.

Повторимося, попереду в “Арсеналу” дуже легкий календар на локальній арені, до середини квітня в чемпіонаті не передбачається потужних опонентів. Команда вже вилетіла із Кубка Англії, фінал Кубка ліги без участі “канонірів” відбувся у неділю, 26 лютого. Навряд чи проходження сіткою Ліги Європи сильно обтяжить Артету та його хлопців. Потрібно просто брати свої очки, налаштовуватись на кожен матч, наче він останній.

Евертон”

30 січня прес-служба “Евертона” офіційно оголосила про призначення головним тренером “ірисок” Шона Дайча. Менеджер добре відомий завдяки довгій роботі з “Бернлі”, Дайч очолював “бордових” майже 10 років. Шон добре знає, як це – постійно боротися за збереження прописки.

Інші перспективи у його “Бернлі” кілька разів виникали, це правда, команда забиралася в середину турнірної таблиці, але при цьому клуб також і залишав Вищий дивізіон, а потім повертався назад до АПЛ. Можливо, ставка керівництва “Евертона” оформлена за принципом “врятує від вильоту – добре, не врятує – є готовий фахівець із необхідним досвідом виступів у Чемпіоншипі”.

З моменту приходу Дайча “іриски” виграли у “Арсеналу” та “Лідса” (прямий конкурент), в обох випадках по 1:0, проте вони згоріли “Ліверпулю” та “Астон Віллі”, в обох випадках по 0:2. Шон пропонує своїм футболістам реалізовувати прості оборонні ідеї. Наприклад, із тим самим “Арсеналом” класно спрацювали здвоєні фланги. До речі, Миколенко у Дайча – основний футболіст.

Оцінити перспективи “Евертона” на порятунок на початку весни – це непросте завдання. Попереду “іриски” мають багато матчів з командами з верхньої частини турнірної таблиці, а зустрічей із головними конкурентами майже не залишилося. Девіз банди Дайча на три місяці турніру, які залишилися: чіплятися за все, що можна, і за все, що не можна.

Особисті зустрічі

04.02.23 АПЛ “Евертон” – “Арсенал” 1:0 17.07.22 КТМ “Арсенал” – “Евертон” 2:0 22.05.22 АПЛ “Арсенал” – “Евертон” 5:1 06.12.21 АПЛ “Евертон” – “Арсенал” 2:1 23.04.21 АПЛ “Арсенал” – “Евертон” 0:1

Цифри та факти

– “Арсенал” виграв 8 з останніх 9 домашніх матчів проти “Евертона” у всіх турнірах;

– “Каноніри” забивали як мінімум 2 голи у 8 з 9 останніх домашніх поєдинках проти “ірисок” у всіх змаганнях;

– “Евертон” виграв лише один матч на виїзді у поточному сезоні АПЛ (6 поразок, 4 нічиї);

– В останніх 5 поєдинках на “Емірейтс” “Арсенал” чотири рази виграв, забивши 15 голів у цих зустрічах.

Кадрова ситуація, орієнтовні склади

У “Арсеналу”, як і раніше, не готові грати Ель-Ненні та Жезус. Дайч не розраховує на Таунсенда, під питанням Гарнер, Калверт-Льюїн та Паттерсон.

“Арсенал”, 4-3-3: Рамздейл – Уайт, Саліба, Габріел, Зінченко – Едегор, Парті, Джака – Сака, Нкетіа, Мартінеллі

 “Евертон”, 4-5-1: Пікфорд – Коулман, Коаді, Тарковський, Миколенко – Івобі, Дукуре, Гейє, Онана, Макніл – Мопе