Ліга 1, 25-й тур
26 лютого, 21-45. Марсель, Велодром
Трансляція – Megogo

ПСЖ

Другий сезон поспіль “ПСЖ” та “Марсель” зустрічаються на пізньому етапі сезону, застовпивши за собою перші два місця в таблиці. І хоча столична команда має 5-очковий відрив і вважається очевидним фаворитом на титул, їхня форма в новому році жахає. 5 поразок у всіх турнірах у 2023-му році, три з яких були у лютому. Спочатку “Марсель” зім’яв парижан у Кубку Франції, потім розстріляв Бен Йеддер у Лізі 1, а наостанок переграла “Баварія” на європейській арені.

Важливе уточнення, що у всіх цих матчах Кіліан Мбаппе не з’являвся у старті. Його відсутність була визначальною у минулій битві на “Велодромі”. “Провансальці” задавили столичну команду високим пресингом, і супернику нічим було відповісти – Мессі з Неймаром виявились цілком безпечними в контратаках без підтримки швидконогого Мбаппе. І тепер Тудор або має трохи заспокоїти тиск без м’яча, або змиритися, що Кіліан періодично опиняється на оперативному просторі.

Крім Мбаппе, до тренувань на тижні повернулися Хакімі та Мукієле, хоча їхні кондиції викликають питання. Під час блискучого камбека проти “Лілля” (4:3) минулих вихідних Париж також втратив двох ключових гравців лівого флангу – Мендеш потягнув задню поверхню стегна, а Неймар серйозно травмував гомілковостоп.

Марсель

“Марсель” після Чемпіонату світу повернувся натхненним. Перемогли у 6 стартових матчів після зимової паузи, а всього виграли 10 із 12 зустрічей у всіх турнірах. Єдина поразка була на гру з “Ніццею” (1:3), хоч і там підопічні Тудора виглядали досить пристойно, а Малыновський забив свій дебютний гол у Франції.

Насправді гру з “орлятами” скыпнули, щоб поберегти сили на Ле Класік із “ПСЖ” через 3 дні. І це зрештою себе окупило, адже “провансальці” виглядали просто блискуче.

Повторити ту сенсацію у Лізі 1 буде важче. По-перше, є суттєві кадрові проблеми в обороні – два основних центральних захисника Жиго та Мбемба пропустять дербі Франції. Жиго через травму, Мбемба – через дискваліфікацію.

Ці двоє важливі як для гри без м’яча, так і своїми ривками на флангу при побудові атак. Ймовірно, доведеться звернутися до кандидатур агресивного Байї (не найкращий метч проти Мбаппе) та Ронжьэ, який опуститься із центру поля нижче. Його позицію поруч із Верету у свою чергу займе Гендузі.

Статистика та факти

  • “ПСЖ” програв 5 матчів у всіх турнірах у 2023-му році.
  • “Марсель” виграв 10 із 12 матчів після рестарту сезону
  • З моменту переходу Маліновський вийшов у 8 із 9 матчів “Марселя” у всіх турнірах, 5 разів вийшовши з перших хвилин
  • Алексіс Санчес має 4 голи та один асист у 5 останніх матчах
  • “ПСЖ” пропускав в 11 із 13 матчів після рестарту сезону

Особисті зустрічі

Перемога у Кубку Франції, здобута завдяки потужній гарматі Маліновського, була по-справжньому заслуженою. Але це не відміняє того факту, що це була сенсація. “Марсель” лише вдруге з 2012-го року обіграв “Парі Сен-Жермен”. А у парижан фантастична перевага – 20 перемог у 25 останніх особистих зустрічах у всіх турнірах.

Орієнтовні склади

Марсель: Лопес – Байї, Ронжьэ, Колашинац – Клос, Гендузі, Верету, Тавареш – Ундер, Маліновський – Алексіс Санчес

ПСЖ: Доннарумма – Рамос, Маркіньос, Кімпембе – Пембеле, Солер, Верратті, Вітінья, Бернат – Мессі – Екітіке, Мбаппе