Ліга Європи Стики плей-оф раунду, перший матч
16 лютого, 19:45. “Камп Ноу” (Барселона)
Пряма трансляція: Мегого

Барселона

Можливо “блауграна” в останні роки не надто яскраво виглядає, а тим паче якщо мова іде про єврокубки. “Барса” опустилася в ЛЄ з Ліги чемпіонів, випередивши у своїй групі лише “Вікторію Пльзень” – “Інтер” і “Баварія” фінішували вище. Більше того, ще у п’ятому турі підопічні Хаві гарантували собі виліт з ЛЧ. Вдруге поспіль “Барселона” гратиме у Лізі Європи – це точно не показник високого рівня.

Однак кризи трапляються у період перебудови клубу. Тим паче, коли відмовляєшся від свого основного наркотика – Ліонеля Мессі. На розвиток команди потрібен час – Хаві його надали, а результат він уже почав давати.

У 2023-му році команда мало того, що жодного разу не програла, а ще й виграла усі поєдинки (їх було 11). Так, двічі після серії пенальті пройшли спочатку “Інтерсіті” у Кубку Іспанії, а потім “Бетіс” у Суперкубку, але це все одно позитивні результати. Той же Суперкубок Іспанії Хаві зі своїми підопічними все-таки виграв, і в Прімері “блауграна” іде першою з вісьмома очками переваги над другим “Реалом”. Така зручна позиція у внутрішнньому чемпіонаті дає змогу позмагатися за єврокубок (нехай це і не Ліга чемпіонів).

Кадри господарів

У “Барси” дві втрати на сьогоднішній поєдинок: Бускетс і Дембеле у лазареті. Для Хаві це не новина, адже іспанський опорник не грав у попередні зустрічі з “Вільярреалом”, а француз поза складом уже три поєдинки поспіль. Однак втрати лідерів – це завжди неприємно.

Манчестер Юнайтед

Ще одна команда, котра теж переживає реінкарнацію. Щоправда, це переродження у “манкуніанців” затягнулося на дуже довгий час. Клуб вирішив підійти до виходу з ями системно і надав карт-бланш Тен Хагу – той уже виправдовує довіру.

Після досить провального старту сезону “червоні дияволи” уже кілька місяців грають практично без осічок. Так, бувають деколи поразки як від “Астон Вілли” на початку листопада, чи від “Арсеналу” 22 січня, однак це швидше виняток з правил. Наразі “Манчестер Юнайтед” залишається єдиною командою Європи, котра продовжує брати участь у всіх чотирьох змаганнях. В АПЛ “червоні дияволи” вже треті з суттєвим п’ятиочковим відривом від четвертого “Ньюкасла” (та ще й з матчем у запасі), у Кубку Англії на них чекає 1/8 фіналу, у Кубку ліги – фінал.

Тільки через поразку у першому турі ЛЄ від “Реала Сосьєдад” доводиться розплачуватися зараз. Так, у наступних п’яти раундах групи підопічні тен Хага перемогли, однак іспанці теж набрали 15 очок у підсумку, але з кращою різницею забитих-пропущених. Як наслідок – МЮ на другому місці і повинен боротися в стиках.

Кадри гостей

У “Манчестер Юнайтед” втрат, у порівнянні з “Барселоною”, дуже багато. Забітцер ще у “Баварії” заробив дискваліфікацію на плей-оф ЛЧ, тож не зіграє сьогодні. У Мартінеса аналогічна ситуація з перебором жовтих. Лазарет теж повний: Еріксен, Мактоміней, Марсьяль, ван де Бек і Антоні травмовані. Бразильський вінгер має шанс вийти на поле “Камп Ноу”, але лише сьогодні він пройде необхідні тести для перевірки.

Останні п’ять матчів Барселони і Манчестер Юнайтед

Останні п’ять зустрічей господарів

12.02. Вільярреал – Барселона 0:1 (Ла Ліга)
05.02. Барселона – Севілья 3:0 (Ла Ліга)
01.02. Бетіс – Барселона 1:2 (Ла Ліга)
28.01. Жирона – Барселона 0:1 (Ла Ліга)
25.01. Барселона – Реал Сосьєдад 1:0 (Кубок Іспанії)

Останні п’ять зустрічей гостей

12.02. Лідс – Манчестер Юнайтед 0:2 (АПЛ)
08.02. Манчестер Юнайтед – Лідс 2:2 (АПЛ)
04.02. Манчестер Юнайтед – Крістал Пелас 2:1 (АПЛ)
01.02. Манчестер Юнайтед – Ноттінгем 2:0 (Кубок ліги)
28.01. Манчестер Юнайтед – Редінг 3:1 (Кубок Англїі)

Останні п’ять особистих офіційних зустрічей між Барселоною і Манчестер Юнайтед

16.04.19. Барселона – Манчестер Юнайтед 3:0 (Чвертьфінал ЛЧ)

10.04.19. Манчестер Юнайтед – Барселона 0:1 (Чвертьфінал ЛЧ)

28.05.11. Барселона – Манчестер Юнайтед 3:1 (Фінал ЛЧ)

27.05.09. Барселона – Манчестер Юнайтед 2:0 (Фінал ЛЧ)

29.04.08. Манчестер Юнайтед – Барселона 1:0 (Півфінал ЛЧ)

Цифри і факти

  • 16 матчів між собою провели команди на різних рівнях. 7:5 за перемогами веде “Барса”, ще чотири поєдинки завершилися внічию.
  • У “Манчестер Юнайтед” є один трофей Ліги Європи (сезон 16/17 рр.), у “блауграни” такого досягнення немає.
  • “Манкуніанці” ніколи не перемагали на “Камп Ноу” у “Барселони”.
  • В останніх семи матчах “червоні дияволи” забивали мінімум двічі.
  • Підопічні Хаві за останні сім поєдинків пропустили одного разу: у зустрічі проти “Бетіса” Кунде оформив автогол.
  • “Блауграна” в 12 матчах поспіль забиває першою.
  • У найбільш результативного гравця іспанської команди Роберта Левандовського 29 гольових дій (23+6) у цьому сезоні, а у аналогічного футболіста МЮ Маркуса Рашфорда їх 28 (21+7).