ЛЄ, стикові матчі. Перша гра
16 лютого, 19-45. Варшава, стадіон “Війська Польського”
Арбітр: І.Пельто
Трансляція: “MEGOGO” та “Воля TV”

“Шахтар”:

Останній офіційний матч “гірники” провели ще у листопаді 2022-го. З того часу клуб трохи змінився, особливо, якщо говорити про кадри команди. Насамперед не можна не згадати про рекордний трансфер Михайла Мудрика, який був проданий у “Челсі”. Про сам перехід, а також подальшу долю українця ви і так чудово знаєте, проте нас цікавить інше. Вже у перших матчах “Шахтаря” після зимової паузи буде видно, як, і головне ким, Ігор Йовічевич замінив головну зірку. Роль Мудрика в новому, можна сказати українському “Шахтарі”, була величезною, а отже, наслідки його продажу можуть бути болючими.

Також узимку “Шахтар” залишив досвідчений Сергій Кривцов, однак останніми роками його роль у команді йшла на спад. До того ж паралельно із продажами, “гірники” працювали над зміцненням складу. Був куплений Кевін Келсі в атаку, Гіоргі Гочолеішвілі – в захист, а Дмитро Різник, за якого виклали три мільйони євро, стане новим конкурентом Трубіна. Ну і вишенька: як вільний агент до клубу повернувся досвідчений Ярослав Ракицький.

Попри чималу кількість новачків, особисто ми не чекаємо на великі зміни у складі від Йовічевіча. Попереду важливий матч проти непростого опонента, а тому сильно змінювати перевірену обойму сенсу немає. Так, Ракицький не прийшов у клуб для перебування в запасі, але пара Матвієнко – Бондар дуже зіграна, щоб відразу її ламати. Так, за Різника були викладені немалі гроші, але приєднався він до команди нещодавно, а тому навряд чи відразу зможе виштовхнути з основи Трубіна (хіба що втрутяться нефутбольні фактори). Щодо наступника Мудрика, то, ймовірно, на перших етапах його підмінить Дмитро Криськів. Про це говорять збори, на яких 22-річний півзахисник часто награвався на фланзі, а також інтерв’ю самого Йовічевіча, в якому він надавав гравцю таку характеристику.

Орієнтовний склад: Трубін – Конопля, Бондар, Матвієнко, Михайліченко – Степаненко, Бондаренко – Зубков, Судаков, Криськів – Траоре

“Ренн”:

Якщо “Шахтар” узимку не грав, то “червоно-чорні” після завершення Чемпіонату світу провели десять ігор. І більшість із них колектив Бруно Женезьо з радістю забув би. “Ренн” взимку втратив колишню стабільність, часто втрачаючи очки, як кажуть, на рівному місці. У семи останніх зустрічах клуб програв п’ять разів, відразу опустившись на шосте місце (були третіми), а також вилетівши з кубка Франції від “Марселя” Маліновського. Світла пляма – мінімальний тріумф у грі проти “ПСЖ”, проте, як показує практика, нині паризький гранд обіграти не так і складно, особливо за належної мотивації.

Чи став “Шахтар” фаворитом пари на тлі останніх невдач суперника? Не варто забігати так далеко. Так, досвідчений Женезьо цілком може пожертвувати Лігою Європи на благо стабільності у Лізі 1, проте є й інша думка. Французи можуть згуртуватися навколо єврокубкового турніру, успіхи в якому дадуть новий поштовх у розвитку команди.

Тепер про кадри. Хороша новина для “Шахтаря” – відсутність у майбутніх матчах Мартена Терьє, який порвав “хрести”. Вінгер – найкращий бомбардир команди і поки Женезьо продовжує шукати йому найбільш підходящу заміну на решту сезону. Велика ймовірність, що на лівому краю його замінить досвідчений Токо-Екамбі, якого вдалося орендувати у “Ліона”. Але головна сила “Ренна” – 22-річний форвард Амін Гуїрі, на рахунку якого цього сезону вже 16 гольових дій. Хто б не вийшов у центрі оборони “гірників”, залишати Гуїрі вільний простір категорично протипоказано. Покарає.

Орієнтовний склад: Манданда – Спенс, Родон, Теате, Трюффер – Буріжо, Сантамарія, Угочукву, Токо-Екамбі – Доку, Гуїрі

Шлях у єврокубках

“Шахтар” до 1/16 Ліги Європи потрапив завдяки перфомансу в ЛЧ, де посів третє місце у групі з “Реалом”, “РБ Лейпцигом” та “Селтіком”. “Ренн” від початку опинився у турнірі статусом нижчим. В одному квартеті з “Фенербахче”, кіпрським “АЕКом” та “Динамо” команда Женезьо стала другою, поступившись лідерством турецькому колективу. До речі, обидва матчі проти киян Луческу “Ренн” виграв.