Ліга Чемпіонів, 1/8 фіналу
14 лютого, 22-00. Париж, Парк де Пренс
Трансляція – Megogo

Парі Сен-Жермен

Старт плей-офф Ліги Чемпіонів припав на найбільш невідповідний момент для “Парі Сен-Жермен”. Адже сезон починався блискуче. Новий тренер Парижа Крістоф Галтьє додав дисципліни як на полі, так і за його межами. Схема з трьома центрбеками дозволило суперзіркам атаки творити чудеса – Мбаппе зосередився на голах (25+5 у всіх турнірах), а Мессі (15+14) та Неймар (17+12) поєднували фінішинг та створення моментів.

У Лізі 1 до мундіалю команда виграла 13 із 15 матчів, і не програла жодної зустрічі у всіх турнірах. Єдиною невдачею стало друге місце у групі ЛЧ. Двох перемог над “Ювентусом” та “Маккабі” не вистачило для лідерства у групі. “Бенфіка” двічі зіграла з парижанами внічию, стримавши їх комбінаційний футбол якісним пресингом, і забрала перший рядок за рахунок додаткових показників.

Після мундіалю картина стала зовсім іншою. Зірки повернулися втомленими та невмотивованими після ЧС, стали проявлятися ігрові проблеми та погані фізичні кондиції гравців, а лідери стали вилітати один за одним. Мбаппе під питанням на першу гру з “Баварією”, Верратті, Мессі, Рамос та Кімпембе ледь відновилися, Мукієле та Саншеш травмовані. Плюс усередині роздягальні у вихідні поширився кишковий вірус, через що на програну гру з “Монако” (3:1) склад був далеким від оптимального.

Результати у новому році теж жахають. Чотири поразки у 2023-му, включаючи дві останні ігри у всіх турнірах. Програний Ле Класік посеред минулого тижня показав, наскільки Париж уразливий під пресингом без Мбаппе. Без Кіліана на полі суперники можуть давити високого без ризику пропустити швидку атаку. Якщо Кіліан не буде готовий провести на полі хоча б годину, “Баварія” розправиться з ними гірше, ніж це зробив “Марсель”. Або той же “Ланс”, який агресивно розбив “ПСЖ” на новий рік за допомогою тієї ж пресинг-зброї.

Баварія

“Баварія” зараз теж далека від ідеалу. Після рестарту кампанії мюнхенці провели три невиразні матчі проти “РБ Лейпцига”, “Кельна” та “Айнтрахта”, тричі поспіль зігравши внічию. Але в Бундеслізі була перерва після Чемпіонату світу, і команда виглядає набагато свіжішою, ніж їхній французький опонент. Плюс німецькі збірки рано залишили мундіаль. Також є підозри, що штаб Нагельсманна не хотів повторювати помилок минулого сезону, коли “Баварія” видихнулася до старту плей-офф ЛЧ. Цього разу команда якраз почала набирати оптимальні кондиції до цієї пори.

Є серйозні кадрові втрати і у “Баварії”. Мануель Ноєр вилетів до кінця сезону, як і Люка Ернандес. Садіо Мане все ще лікує травму литкового м’яза, а Мазрауї має проблеми із серцем. На користь мюнхенців говорить той факт, що по-перше, взимку вони знайшли заміну травмованим, а по-друге, гра команди набагато менше залежить від окремих індивідуальностей порівняно з Парижем. У січні Ян Зоммер зайняв місце у воротах, а Канселу посилив правий фланг оборони. Плюс у ротацію взяли досвідченого Блінда, але форма його співвітчизника де Лігта зараз така, що Дейлі навряд чи з’явиться на полі “Парк де Пренс”.

В останні тижні справи пішли вгору. На вихідних “Баварія” розгромила “Бохум”, тижнем раніше – “Майнц” (0:4) у Кубку Німеччини. Вилучення Кімміха в матчі проти “Вольфсбурга” (2:4) підкреслила дисбаланс команди при переході в оборону. Частково виною цьому став гостроатака Канселу. Але попереду португалець приносить ще більше і виглядає своїм, що переважає деякі недоліки ззаду.

Статистика та факти

  • “Баварія” вийшла в плей-офф ЛЧ в 15-й раз поспіль; парижани виходили з групи 11-й раз поспіль
  • “Баварія” цього сезону в рекордний третій раз пройшла груповий етап без втрат очок, і вдруге поспіль за Юліана Нагельсмана
  • “ПСЖ” пройшов груповий етап без поразок, але поступився першим місцем за додатковими показниками
  • “ПСЖ” програв 4 матчі у всіх турнірах у 2023-му році
  • “Баварія” не зумів виграти у трьох стартових турах Бундесліги у 2023-му році

Особисті зустрічі

З 2017 року команди зустрічалися між собою 5 разів. 3 матчі залишилося за “Баварією”, 2 – за “ПСЖ”. У сезоні 2019/20 мюнхенці виграли у фіналі Ліги Чемпіонів завдяки голу Комана. Наступного року Париж взяв реванш у 1/4, пройшовши далі за рахунок правила гостьового гола (2:3, 0:1).

Орієнтовні склади

“ПСЖ”: Доннарумма – Данілу, Маркіньос, Рамос – Хакімі, Верратті, Фабіан Руїс, Нуну Мендеш – Мессі – Мбаппе, Неймар

“Баварія”: Зоммер – Канселу, Упамекано, де Лігт, Девіс – Кімміх, Горецка – Сане, Мусіала, Коман – Мюллер