Чемпіонат Франції. 23-й тур
11 лютого 2023 року. 22:00. Клермон-Ферран. Стадіон “Габріель Монп’є”
Трансляція: MEGOGO, Volia TV
Дискваліфіковані: Баї (“Марсель”)
Травмовані: Рашані, Сейду – Аріт

“Клермон Фут”

Дванадцять очок до зони вильоту після 22 турів – це цілком прийнятний результат для команди, що проводить тільки другий сезон в Лізі 1. “Клермон” зумів затриматись у еліті французького футболу в минулій кампанії і висока імовірність, що це вдасться підопічним Гастьєна і цього разу. Рік почався для “уланів” краще за сподівання. Після поразки від “Лілля” 0:2 в останньому матчі 2022 року до минулих вихідних “Клермону” вдавалося не програвати. Завершилась же безпрограшна серія “Клермона” з п’яти матчів теж домашньою поразкою від “Монако” з тим самим рахунком 0:2.

Проте за ці п’ять матчів “уланам” вдалося набрати одинадцять очок. Спочатку були три поспіль перемоги – над “Ліоном” (1:0) та “Анже” (2:1) на виїзді та над “Ренном” вдома з тим самим рахунком, що й над аутсайдером Ліги 1. Далі були дві поспіль нульові нічиї з “Нантом” та “Ліллем”. Тут вже почали проявлятися негативні тенденції у грі підопічних Гастьєна. Разом з поразкою від “Монако” “Клермон” вже в трьох поспіль матчах не може забити – це найдовша подібна серія в цьому сезоні.

Загалом “Клермон” більше нагадує себе зразка початку сезону, коли команда здебільшого грала матчі з невеликою кількістю голів. Таких в “уланів” п’ять з останніх семи. Це різко контрастує зі статистикою, яка була восени, коли в восьми поспіль матчах “Клермон” і забивав і пропускав. До речі, перший матч “Марселю” Клермон програв теж без забитих м’ячів – 0:1 в серпні.

Марсель

Після минулого виїзного матчу з “Нантом” Руслан Маліновський отримав негативну пресу і покинув поле лише з жовтою карткою, незважаючи на перемогу “Марселя” – 2:0. Проте в наступних двох матчах українець був у центрі уваги. І, якщо перший гол Руслана за “Олімпік” був затьмарений першою з жовтня поразкою команди в чемпіонаті від “Ніцци” 1:3, то переможний гол у ворота ПСЖ точно будуть пам’ятати ще довго. Потужний удар Маліновського не тільки приніс ефектний гол, але й дозволив “Олімпіку” вперше з 2011 року виграти Ле Класік на “Велодромі”. 2:1 – і “Марсель” вже в чвертьфіналі, заразом викинувши з розіграшу головного конкурента. Тож перший місцевий кубковий трофей “Марселя” з 1989 року став на крок ближче.

В чемпіонаті ж поразка від “Ніцци” достатньо дорого обійшлася “Марселю”. Принаймні тепер відставання від ПСЖ зросло до восьми очок і цю відстань буде нелегко подолати. “Олімпік” тепер практично немає право на помилки, якщо хоче нав’язати столичній команді боротьбу за титул. Більш вірогідною виглядає все ж боротьба “Марселя” за повернення в Лігу чемпіонів, з якої в цьому сезоні він драматично вилетів вже на груповій стадії. В конкурентах у “Олімпіка” “Ланс”, який поступається лише за різницею м’ячів, маючи ті ж 46 очок і “Монако”, в якого на два пункти менше.

До невдачі в матчі з “Ніццею” у “Марселя” була серія без поразок з дев’яти матчів. Якщо брати тільки матчі на виїзді, то безпрограшна серія команди Тудора ще продовжується і складається з п’яти поєдинків. За цей час була одна нічия і чотири перемоги, при чому в кожному з цих матчів “Олімпік” забивав не менше двох м’ячів.