Новий головний тренер Гірника-Спорт Сергій Дірявка розповів про своє призначення, власну філософію, а також відзначив, що його не лякає роль аутсайдера

Ключовий фактор

– Я дуже хотів повернутися у тренерську професію, – сказав Сергій Дірявка клубній пресслужбі. – В мене деякий час була перерва, вона була дуже корисна для мене, я багато проаналізував, прочитав і переоцінив свої погляди на футбол. Для мене це було дуже важливим. Тепер в мене є велике бажання реалізувати ці оновлені погляди, аби зрозуміти куди я рухаюся у моїй тренерській кар’єрі. Розумієте, футбол – це наркотик, який у крові і він тече у венах. Я розумію, що для мене це шанс реалізувати свої ідеї.

Перемовини із керівництвом

– До мене керівництво ФК Гірник-Спорт проводило перемовини із великою кількістю тренерів. Усі вони спілкувалися з керівником клубу – спортивним директором ФК Гірник-Спорт Олексієм Шалаєвим. З одним із кандидатів на 95 відсотків вже був підписаний контракт, але так сталося, що той тренер не зміг приїхати, в нього з’явилися інші плани і запрошення надійшло до мене.

Я приїхав і ми поспілкувалися із Олексієм Шалаєвим, який почув і зрозумів мої ідеї, мої погляди на футбол, мою філософію гри і він запропонував мені посаду головного тренера Гірника-Спорт. Знав, що тут гарні умови для розвитку молодих гравців. Головне для них – це розвиватися. Моя філософія, моя тренерська ідея вкладається у фразу: «Небо – це не стеля».

Погляди на футбол

– Зараз ми маємо гравців, які вже є у команди, ще будуть приїжджати потенційні новачки. Знаю, що буде багато праці, але я готовий до цього. Тут працював дуже кваліфікований тренерський штаб, який провів класну неймовірну роботу під керівництвом Ігоря Жабченка. Я вже давно знаю його особисто і знаю, що це була команда із своїм почерком. В мене трошки інші погляди на футбол, але це мабуть і добре. Я задоволений пропозицією очолити Гірник-Спорт. Найголовніше, щоб цю команду впізнавали, щоб вона мала своє обличчя.

Роль аутсайдера

– Нинішнє місце команди у таблиці – це відправна точка. Мені навіть здається, що це дуже добре, що так сталося саме під час мого приходу до клубу. Це місце не по грі команди. У Гірника-Спорт було дуже багато матчів, де команда демонструвала якісну гру, але там просто не щастило. Останній рядок таблиці Гірника-Спорт мене не лякає, я готовий до цього виклику і я точно знаю, що залишилося вісім турів, в яких розігрується 24 очки. Ми будемо битися за кожне. Я маю надію, що це нам вдасться.

Важливість тренувань

– Для нашої команди кожне тренування – це фінал. Гравці повинні розуміти, що гра – це дзеркало тренувань. Як тренуєшся, так і граєш. Неможливо проводити тренування у невисокому темпі, а потім виходити на гру і перебувати на піку форми. Гра – це підсумок тренувань на тижні. Хочу, щоб Гірник-Спорт мав своє ігрове обличчя і щоб гру команду впізнавали.

Кадровий потенціал

– Десять гравців залишилося: я навіть пожартував, що ми би не заявилися навіть на чемпіонат з футзалу. Але я знаю точно, що ми проводитимемо індивідуальні бесіди. Спробуємо знайти якісь спільні погляди на подальшу кар’єру того, чи іншого гравця – хто був до мене в команді, але з якихось причин поїхав.

У мене були дуже класні наставники – це Микола Павлов та Іван Балан, які навчили мене одному – вони дуже добре працювали з молоддю. Довіра – найголовніше, а як ми спілкуватимемося у тренувальному процесі, то це вже нюанси футбольної кухні і все закладається там. Повинна бути взаємна довіра. І футболісти теж повинні це довести. Зробити це можливо тільки на тренуваннях.

Тренерська філософія

– Моя тренерська філософія – це перемагати. Вони в мене постійна, але мені дуже подобається швидкий, прямолінійний футбол, який націлений на атаку, коли якомога швидше досталяється м’яч до зони, з якої можна забити. У своїй роботі я орієнтуюся на аргентинського фахівця Марсело Б’єлсу. Якщо вам щось говорить це прізвище, то ви зрозумієте, що він фанат тренувального процесу. Я також відштовхуюся у роботі саме з того, що тренувальний процес – це основа.

Початок зборів

– Планується традиційна підготовка із дворазовими тренуваннями на день. Все проходитиме на футбольному полі через роботу із м’ячем. Це буде дуже важливий етап формування команди. Я бачу, що головне для мене – якомога швидше зрозуміти, хто піде разом зі мною до перемог і виконає завдання, яке поставило керівництво Гірника-Спорт.

Пресслужба пфл за матеріалами gornyak-sport.com