Categories: УПЛ

Відомий футболіст і тренер очолив Академію Чорноморця

Академію ФК “Чорноморець” очолив відомий у минулому футболіст і тренер, який має серйозний досвід роботи, як з юнацькими, так і з дорослими командами, Денис Хомутов.

Фахівець прийшов у клуб фактично з революційними ідеями, враховуючи сьогоднішні реалії повномасштабної війни, занепад усіх бізнесів та й економіки загалом, інформує пресслужба клубу.

Денис Хомутов народився 7 серпня 1979 року у Донецьку. Пройшов школу “Шахтаря” від СДЮШОР до першої команди, переважно виступав за “Шахтар-2”. Також грав у півзахисті футбольних клубів вищого дивізіону “Поліграфтехніка” (Олександрія), “Сталь” (Алчевськ), “Зірка” (Кіровоград), а також за “Ниву” (Вінниця) та “Спартак” (Суми). Завершив кар’єру професійного футболіста у донецькому “Олімпіку”. Працював тренером у філії академії ФК “Шахтар”, потім у ФК “Олімпік”, де у 35-річному віці став директором академії, потім очолював команди U-21 та U-19 (друге місце у юнацькому чемпіонаті України), був помічником головного тренера основного складу. У 2017-2019 роках – головний тренер грузинських ФК “Гагра” (став фіналістом Кубка країни) та ФК “Телаві”. У львівських “Карпатах” та естонському “Нимме Калью” (Таллін) – асистент головного тренера, головний тренер “Чайки” (Петропавлівська Борщагівка) до грудня 2022 року. У 2018 році переїхав із сім’єю до Одеси. Син Владислав у 2019 році захищав кольори “Чорноморця”.

– Для того, щоб Академія була по-справжньому сильною і стала, так би мовити, кузнею кадрів, у кожному віці мають бути безкоштовні групи. Не на комерційній основі. Ми маємо відродити традиції Одеси як футбольного міста та збільшити кількість своїх вихованців у головній команді нашого клубу, – поділився своїми планами Денис Олександрович. – Плюс обов’язково має бути загальна система підготовки. Усі віки (від U-8 до випускного U-17 з переходом до U-19) працюватимуть за єдиною програмою, яку ми разом із тренерами розробимо до кінця лютого. Природно, для кожного віку врахуємо його специфіку, передбачимо різні навантаження, але програма потрібна загальна.

Перед нами поставлено головну мету – виховання футболістів для першої команди клубу. Наразі триває процес ознайомлення з роботою тренерів СДЮШОР. Кожен має свій творчий підхід, накопичений педагогічний досвід. Підказую, як можна покращити тренувальні заняття, дізнаюсь щось корисне для себе, отримую інформацію для роздумів. Одним словом, йде процес взаємозбагачення знаннями.

Але головне – уникнути комерційної основи. Ми маємо це зробити. Почнемо з того, що створимо для кожного віку безкоштовні групи, в них займатимуться діти сильніші за інших за спортивними показниками. Водночас ми не хочемо відмовлятися від хлопців, які хочуть грати у футбол, але з різних причин не дотягують до професійних критеріїв. Їх заняття – платні. Якщо дитина прогресуватиме, його переведуть у некомерційну групу. Не виключено і зворотний процес.

До речі, змішана система навчання футболу прийнята у багатьох європейських країнах. Наприклад, в Естонії, де мені довелося попрацювати. Там навіть є групи U-21 на комерційній основі. Але при цьому існують і безкоштовні для будь-якого віку. У нас в країні зовсім небагато академій, де все безкоштовно: “Шахтар”, “Динамо”, “Рух”, “Колос”.

Якщо ми терміново не створимо безкоштовних груп, то академія “Чорноморця” перетвориться на гурток, що вже зараз спостерігається з усією очевидністю. Виховання якісної зміни професійного рівня практично припинилося. Керівництво ФК “Чорноморець” в особі віце-президента Володимира Генінсона все це бачить і підтримало мою ідею трансформації всього процесу підготовки юних “моряків”.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Олексій Сидоров – про останнє місце в турнірній таблиці УПЛ

Нападник "Металіста 1925" Олексій Сидоров розповів про те, як команда змагається за виживання в УПЛ.Читати…

2 години ago

Артур Микитишин: Налаштовані боротись за високі місця до останнього

Півзахисник "Кривбасу" Артур Микитишин поділився думками про домашній матч проти "Металіста 1925".Читати далі

2 години ago

Зоря – Оболонь: стартові склади на матч 26-го туру УПЛ

У поєдинку 26-го туру УПЛ зустрінуться “Зоря” та “Оболонь”. Читати далі

2 години ago

Віталій Буяльський: Пізні голи завжди святкуються емоційно

Капітан «Динамо» Віталій Буяльський прокоментував вольову виїзну перемогу над «Дніпром-1» (2:1) у рамках 26-го туру…

2 години ago

Гаррі Кейн припустив, скільки голів заб’є Реалу у півфіналі Ліги чемпіонів

Нападник "Баварії" Гаррі Кейн припустив, скільки голів він заб'є у півфінальному протистоянні з "Реалом" у…

2 години ago

Ліонель Мессі здійснив 1200 гольових дій за кар’єру

У ніч із 27 на 28 квітня у виїзному матчі регулярного чемпіонату американської MLS "Інтер…

2 години ago