Президент УАФ Андрій Павелко на зустрічі з журналістами говорив про завод з виготовлення штучної трави для футбольних полів в Краматорську.

Роман Куплевацький: Щоб закінчити тему з Андріюком, він попросив одне питання вам поставити (запускає аудіозапис, – прим): «Андрію Васильовичу, до вас, як до головного знавця українського футболу, я маю дуже просте питання. Скільки штучної трави виготовив завод з виготовлення штучної трави для футбольних полів в Краматорську, починаючи з травня 2020-го до 24 лютого 2022 року?

Якщо ви відповісте, що ви не знаєте, а цим мають перейматися інші люди, то тоді моє наступне питання: що ви взагалі знаєте в українському футболі? Андрію Васильовичу, хвилина пішла».

– Це якраз його обличчя. По-перше, ми всі памʼятаємо, що і саме створення заводу, і перенесення заводу до Краматорську було вирішене виконкомом УАФ і конгресом УАФ. Конгресом – створення і будівництво, виконкомом – перенесення. Київська область мала дорогу оренду, на той момент оренда була нульовою в Краматорську, а також це робочі місця там, де важливо було показати Україну для переселенців.

Я впевнений, що це було патріотичне рішення. Ми всі до останнього мали рацію, що Краматорськ, і Україна, і Маріуполь ніколи не будуть під російським агресором. Це колегіальне рішення, яке було обумовлене саме такими економічними обставинами.

Зараз цей завод – один із тих моментів, які є українською футбольною власністю, яку ми, єдина спортивна федерація, зробили подання в ЄСПЛ і його прийняли, по втратах українського футболу. Я дуже молюся, щоб завод не потрапив до цього списку. Але ми по всіх майданчиках, школах, подали позов в ЄСПЛ, щоб відшкодувати втрати.

Сергій Дрига: Але ж Росія вийшла з ЄСПЛ.

– Ми встигли, бо жодна федерація цим не займалася, і було лише пів року з початку війни, щоб встигнути подати цей позов.

Дрига: Але ж Росія не виконуватиме рішення ЄСПЛ.

– Життя довге. ЄСПЛ – структура, яка може приймати такі рішення. А Росія, коли буде суд в Гаазі, рішення по їхньому фашистському керівництву, тоді й будуть всі рішення ЄСПЛ. Ми єдині, хто встигли подати – і можемо додатково додавати наступні збитки.

Роман Бебех: Андрію Васильовичу, ви не відповіли на питання Андріюка: скільки полів з 20-го року до 22-го.

– Ще раз. Ми кажемо, що ми перевезли завод до Краматорська. Далі представництво Краматорська повинно відзвітувати.

Бебех: Андрію Васильовичу, це ваш стиль. Андріюка чого не запросили – це пресслужба. Перевезення заводу в Краматорськ – це виконком, це конгрес, це не я. Коли щось хороше – це я. Коли погане – це конгрес, це пресслужба. 

– Завжди.

– Ви не знали, що Андріюк подав заявку, ви хочете сказати? Мені пишуть колеги, Олег Щербаков, ви не відповідаєте на запитання.

8 мільйонів доларів вкладено в завод з виготовлення штучних полів. Конкретне питання: скільки трави зроблено? Ви говорите: це на Краматорськ. Краматорськ вам нічого не відповість, бо я був там влітку, я знаю, що там відбувається. Ви можете надати інформацію публічну на фейсбуці?

– Це відповість та компанія, яка прийняла цей завод. Ми передали цей завод в користування компанії з Краматорська.

Бебех: Але ви знімаєте з себе відповідальність. Ви згодні з цим?

– Не знімаю.

Бебех: Як не знімаєте?

– Тому що це все, що зараз є в нашій країні, давайте я і за війну буду відповідати.

Дрига: А хто отримує прибуток з цього заводу і кому він належить?

– Тільки УАФ. Вони експлуатують, перед нами вони звітують, і ми звітуємо перед аудиторами.

Дрига: Тобто, якийсь прибуток ви отримуєте? Ці цифри десь можна отримати?

– Від тої компанії, яка зараз користується.

Дрига: Яка зараз звітує перед УАФ?

– Так-так.

Бебех: А чому ви не можете оприлюднити звіт?

– Ви керівнику якоїсь держави, президенту Франції, можете сказати, скільки заробляє автомобільний гігант, авіагігант, який вам належить? Він скаже, що це комерційна компанія, яка сама вам відповість. Ви робите штучну атаку.

Ти це розумієш, бо довгий час в цьому питанні. Ти знаєш відповіді, знаєш все, але намагаєшся зробити штучну сенсацію. Забудь, не буде сенсації.

Є відповідні компанії, які за цим стежать. Не може одна людина відповідати за чемпіонат під час війни, їздити по світу за підтримкою заявки ЧС і думати, а як там «ФФУ Продакшн», «УАФ Маркетинг»… Давайте як у світі. Є підприємства, вони відповідають.

Бебех: Ваше прізвище там стояло. Всі люди бачили.

– На цьому заводі ми були з вами, Чеферін там був, він був дуже вчасний і справжній, – сказав Павелко.