Чемпіонат Англії, дев’ятнадцятий тур
3 січня, 21-45. Лондон, “Емірейтс”
Телетрансляція – Setanta Sports

Арсенал

“Арсенал” закінчив 2022-й рік виїзною перемогою над “Брайтоном” із рахунком 4:2. По голу забили Едегор, Сака, Нкетіа та Мартінеллі. Кожен футболіст з атакувального тріо забив по голу і в грі проти “Вест Гема” (3:1), а Мартін Едегор за перші дві гри після повернення оформив три асисти. Поки відсутність Габріела Жезуса не стала для “Арсеналу” великою проблемою.

“Арсенал” продовжує грати, демонструючи зрілість, впевненість, уяву та ефективність в атаці. Щоправда, складно не помітити, що після перерви не в повному порядку французький центрбек Вільям Саліба, який був просто чудовий у першій частині сезону. Можливо, на 21-річного центрбека негативно впливають переговори про продовження контракту, можливо, справа у втраті ігрового ритму. Саме Саліба привіз пенальті в матчі з “Вест Гем”, через його неуважність другий гол забив “Брайтон”. “Чайки” були близькі потім і до третього голу, але на щастя для “Арсеналу” у Мітоми був мінімальний офсайд.

У матчі з “Брайтоном” перші хвилини після ЧС отримав японський універсальний захисник Томіясу, Зінченко почав матч у старті. Крім Жезуса, з травмованих у “Арсеналу” залишається тільки вінгер Ріс Нелсон.

Ньюкасл

“Ньюкасл” перервав свою серію з шести поспіль перемог у Прем’єр-лізі, поділивши очки з “Лідсом” на своєму полі (0:0). Матч був непростим для “сорок”. І погода (злива), і суперник (часті фоли та затримки для переривання темпи) не давали команді Едді Гау грати зі звичною для неї інтенсивністю. І все ж “Ньюкасл” створив достатньо моментів для перемоги. Підвела реалізація.

Проте “Ньюкасл” може знайти для себе позитив, що йому знову вдалося не пропустити. За останні 15 ігрових годин у всіх турнірах “сороки” дозволили суперникам забити лише два голи. У “Ньюкасла” найкраща міцна в лізі (11 пропущених голів).

За словами Джеймі Каррагера, саме Едді Хау, а не когось іншого тренера, він вважає найкращим менеджером Прем’єр-ліги останнього року. І сам Хау каже, що прогрес його команди, і наприклад, “Арсеналу” порівняти неможливо. Ще посеред минулого сезону “Ньюкасл” боровся за виживання, але рік потому він упевнено посідає місце в першій четвірці. Так, Хау отримав хороших футболістів після інвестицій нових власників, але мало хто очікував, що 45-річний тренер доб’ється такого стрімкого прогресу.

“Ньюкасл” продовжує грати без травмованих Ісака, Крафта, Шелві та Тарґетта.

Статистика команд, цифри та факти

  • Форвард “Арсеналу” Едді Нкетіа забив сім голів у своїх десяти останніх матчах АПЛ, чотири голи в останніх чотирьох домашніх поєдинках ліги, 11 голів в 11 матчах на “Емірейтс” у всіх турнірах.
  • Нападник “Ньюкасла” Каллум Вілсон забив шість голів у восьми матчах Прем’єр-ліги в Лондоні.
  • “Ньюкасл” не програє в АПЛ 12 матчів поспіль (вісім перемог, чотири нічиї).
  • “Ньюкасл” уперше з 2001 закінчив календарний рік у першій трійці.
  • “Арсенал” лідирує в Прем’єр-лізі за показником реалізація моментів, 16% ударів призвели до голів.
  • Тільки “Манчестер Сіті” (42) дозволив у лізі менше пробити по своїх воротах, ніж “Арсенал” (46).
  • “Арсенал” виграв усі домашні матчі АПЛ у нинішньому сезоні і десять останніх домашніх матчів Прем’єр-ліги у “Ньюкасла”.
  • “Арсенал” забиває голи в 17 матчах АПЛ поспіль.

Останні п’ять матчів Арсеналу і Ньюкасла

Арсенал

31.12 “Брайтон” 4:2 (АПЛ)
26.12 “Вест Гем” 3:1 (АПЛ)
17.12 “Ювентус” 0:2 (Товариський матч)
13.12 “Мілан” 2:1 (Товариський матч)
08.12 “Ліон” 3:0 (Товариський матч)

Ньюкасл

31.12 “Лідс” 0:0 (АПЛ)
26.12 “Лестер” 3:0 (АПЛ)
20.12 “Борнмут” 1:0 (Кубок ліги)
17.12 “Райо Вальєкано” 2:1 (Товариський матч)
08.12 “Аль-Хіляль” 5:0 (Товариський матч)

Особисті зустрічі

Поразка “Ньюкаслу” 0:2 у передостанньому турі минулого сезону прямим чином вплинула на виліт “Арсеналу” з першої четвірки. Раніше на своєму полі “каноніри” виграли 2:0. “Арсенал” виграв десять останніх домашніх матчів АПЛ із “сороками”. Загальна історія АПЛ – 33 перемоги “Арсеналу”, 11 “Ньюкасла”, десять нічиїх.

Орієнтовні склади

“Арсенал”: Ремсдейл – Вайт, Саліба, Габріел, Зінченко – Парті, Джака – Сака, Едегор, Мартінеллі – Нкетіа

“Ньюкасл”: Поуп – Берн, Ботман, Шер, Тріпп’єр – Віллок, Гімарайнш, Лонґстафф – Жоелінтон, Вілсон, Альмірон