30 грудня 1975 року легендарний нападник київського Динамо Олег Блохін був удостоєний найпрестижнішої індивідуальної нагороди Європи – Золотий м’яч, який вручається французьким тижневиком France Football.

Блохін набрав на той момент рекордну кількість балів з початку вручення призу – 122. На цілих 80 очок динамівець випередив Франца Беккенбауера і майже на сто – Йохана Кройфа.

Київське Динамо з Блохіним на вістрі атаки вибороло у 1975 році два престижні євротрофеї – Кубок Кубків, перемігши Ференцварош, та Суперкубок УЄФА.

Особливо яскравим вийшов тріумф у двоматчевому протистоянні із володарем КЕЧ – мюнхенською Баварією. Три голи Блохіна у двох матчах принесли «Динамо» впевнену перемогу та Суперкубок.

«Про перемогу мені стало відомо за тиждень до Нового року. Здається, сидів удома – у мене тоді ніби щось із ногою було. Мені зателефонували та повідомили про виграш «Золотого м’яча». Спочатку подумав, що це передноворічний жарт», – поділився спогадами Блохін у коментарі прес-службі Динамо.

Блохін виступав за київське Динамо з 1969 до 1988 року, за яке забив 266 м’ячів (клубний рекорд). З ним кияни шість разів вигравали чемпіонат СРСР, стали першим радянським клубом, який підняв європейський трофей (Кубок кубків) у 1975 році, і повторили цей подвиг у 1986 році.

Блохін є одним із трьох українців, які змогли виграти «Золотий м’яч». Крім нього це вдалося Ігорю Бєланову (1986) та Андрію Шевченку (2004).