Нещодавно стало відомо, що новим тренером “Інгульця” став український спеціаліст Сергій Ковалець.

І тут важливіша навіть не персона нового наставника, а той факт, що “козаки” взагалі вирішили змінювати тренера. Варто нагадати, що 16 листопада після поразки від “Металіста 1925” з рахунком 1:2 з посади звільнили Сергія Лавриненка. Так, це був важкий крок для власника клубу Олександра Поворознюка, адже його з Лавриненком пов’язують доволі дружні відносини. Поворознюк колись навіть казав, що Лавриненко – кращий тренер світу, але останнім часом справді було помітно, що команда стагнує і зупинилася в розвитку. Тому та зміна тренера була цілком виправдана. На заміну Лавриненку прийшов хорват Младен Бартуловіч, котрий був у його тренерському штабі.

Бартуловіча призначили з приставкою “виконувач обов’язків”. Ну, так часто роблять, якщо не впевнені в тренері і думають, чи зможе він впоратися. Так от, Младен прийшов буквально за день до перенесеного матчу проти “Динамо”. Там “Інгулець” дав серйозний бій киянам і програв іменитому супернику лише з рахунком 1:2. А вже після цього “жовто-червоні” здобули перемоги над “Львовом” та “Вересом” з однаковим рахунком 1:0. Тобто у трьох матчах в ролі наставника Бартуловіч мінімально програв “Динамо” та здобув дві перемоги. Невже цього було недостатньо, щоб залишити його принаймні до завершення сезону?

Єдиний варіант, який може виправдати такі дії керівництва “Інгульця”, це прохання самого хорватського спеціаліста, котрий із якихось причин не захотів бути головним тренером. Але якщо такого прохання не було, тоді “козаки” прийняли рішення, котре не виглядає дуже логічним. А що ж сам Ковалець? Його останнім місцем роботи був аматорський клуб “Полісся” (Ставки), але це навряд чи варто сприймати серйозно. Якщо ж говорити про професійну команду, то до цього цей тренер очолював “Чорноморець”, де працював з травня 2020 по лютий 2021 року. Тобто майже два роки Ковалець був без серйозної роботи. Також у його тренерському резюме присутні “Львів”, “Олександрія”, “Оболонь”, запорізький “Металург” і молодіжна збірна України. 14 років тому, коли його “Львів” наводив шороху в УПЛ, Ковалець вважався дуже перспективним тренером, але зараз, у 54-річному віці вже прийшов час ці слова виправдовувати.

Ігор Цвик, головний редактор Sportanalytic.com