Офіс президента України розкритикував FIFA за відмову показати відеозвернення президента Володимира Зеленського на стадіоні Лусаїл у Катарі перед фіналом Чемпіонату світу з футболу в неділю, 18 грудня.

Відео було записане англійською мовою із «закликом до миру», йдеться в письмовій заяві офісу президента України для CNN.

«Катар підтримав ініціативу президента, але FIFA заблокувала ініціативу і не дозволить показ відеозвернення президента перед фінальним матчем», — йдеться в заяві.

Офіс президента України також заявив, що самостійно розповсюдить відео, якщо FIFA не випустить його в ефір, і заявили, що їх рішення заблокувати це покаже, що «FIFA втратило цінне розуміння футболу — як гри, яка об’єднує народи, а не підтримує існуючі розбіжності».

CNN звернулося до FIFA, але не отримало коментарів. Керівний орган світового футболу доклав крайніх зусиль, щоб не допустити політичних повідомлень до свого демонстраційного турніру в Катарі, першій країні Близького Сходу, яка коли-небудь організувала цю подію.

Катар публічно не прокоментував запит України.

У суботу CNN отримав відеокопію попередньо записаної промови Зеленського.

У ролику Зеленський каже, що футбол покликаний об’єднувати світ і закликає до «Чемпіонату світу, а не світової війни».

«Цей Чемпіонат світу вкотре довів, що різні країни та національності можуть вирішувати, хто сильніший у фейр-плей, а не в грі з вогнем, на зеленому полі, а не на червоному полі бою», — говорить президент України у відео.

В офісі президента України CNN повідомили, що FIFA розцінила повідомлення як надто політичне, і заявили, що надіслали копію тексту звернення до штаб-квартири FIFA в Швейцарії в п’ятницю.

«У зверненні президента немає нічого політичного, що надає політичного забарвлення спортивному заходу, а саме немає суб’єктивних оцінок, політичних сигналів і тим більше звинувачень», — зазначили в Офісі президента, додавши, що «ще є час для FIFA повинна виправити свою помилку».