Чемпіонат світу, третій тур, група E
1 грудня, 21-00. Ель-Хаур, “Аль-Байт Стедіум”
Телетрансляція – Megogo Футбол 2, Суспільне Спорт

Коста-Ріка

Один удар у площину за два матчі, один гол, одна перемога і теоретичні шанси посісти перше місце у своїй групі.

“Ми все ще живі, ніхто не повинен про нас забувати, – каже головний тренер la Tricolor Луїс Фернандо Суарес. – Ми все ще можемо мріяти”. І справді, після матчу з Іспанією (0:7) Коста-Ріці дали малопочесне звання найгіршої команди турніру, а голові місцевої федерації довелося запевняти журналістів, що він не збирається звільняти головного тренера. У другому турі Коста-Ріка грала з Японією, яка раніше переграла Німеччину, і мало хто сумнівався в тому, що “сині самураї” візьмуть три очки. Однак футбол здатний завжди піднести сюрпризи. “Коста-Ріка знову стала Коста-Рікою – командою з деякими або багатьма обмеженнями, але величезним бажанням віддати все за свою країну, і ми зробили це в грі з Японією”, – розповідає Суарес. Більшу частину матчу Коста-Ріка провела в обороні або з м’ячем на своїй половині поля, і чи не перша її атака, на 81-й хвилині, призвела до голу Фуллера.

Можливо, цього результату не було б, якби не дивні дії гравців і тренерів збірної Японії, але Коста-Ріці треба віддати належне за те, що вона змогла відновитися, насамперед у психологічному плані, після поразки Іспанії. Ніхто вже не назве Коста-Ріку найгіршою командою турніру.

Матч із Німеччиною через дискваліфікацію пропустить центрбек Кальво.

Німеччина

Збірна Німеччини поставила себе в непросте становище, програвши в першому турі Японії, а під час гри з Іспанією турнірне становище Бундестім стало майже катастрофічним, коли свій гол забив Мората.

Але цього разу Німеччині вдалося уникнути поразки. Героєм зустрічі для команди Хансі Фліка став 29-річний форвард “Вердера” Ніклас Фюллькруґ, для якого це був лише третій матч за національну команду. На 83-й хвилині Фюллькруґ підхопив м’яч після передачі Мусіали і потужним ударом відправив його під поперечину. Перший гол за збірну в офіційному матчі – але наскільки важливий.

Загалом Німеччина провела непоганий матч, їй часто вдавалося відсувати Іспанію від своїх воріт завдяки пресингу, не так провально, як у першому турі проти Японії, діяли захисники. Хорошим цей матч був і в тренерському плані – усі заміни Хансі Фліка спрацювали.

Єдиний компонент, у якому Бундестім потрібно суттєво додати – це робота з м’ячем. У грі з Іспанією Німеччина часто долала пресинг суперника, просто вибиваючи м’яч від воріт уперед. Проти Коста-Ріки у Бундестім буде більше володіння, і ним потрібно буде грамотно скористатися.

Томас Мюллер каже, що Німеччині потрібно буде показати хорошу позиційну гру в матчі з Коста-Рікою, інтенсивно працювати над тим, щоб розхитати захисний блок “лос тікос”, необхідно також вигравати підбори і не забувати про контрпресинг.

До гри з Коста-Рікою готові всі футболісти збірної Німеччини. У вівторок на тренуванні Ґоретцка, Керер і Раум для обережності працювали окремо від загальної групи, але травм у них немає.

Статистика команд, цифри і факти

  • Німеччина виграла шість із восьми матчів на Чемпіонатах світу проти команд зони КОНКАКАФ.
  • Коста-Ріка виграла лише один з останніх 11 матчів проти європейських команд.
  • Томас Мюллер не виконав жодного удару за два матчі на Чемпіонаті світу-2022
  • Середній вік збірної Коста-Ріки в матчі з Японії становив 30 років, 318 днів. Це був найстарший стартовий склад на нинішньому ЧС.
  • За 184 хвилини на Мундіалі-2022 Коста-Ріка завдала всього лише одного удару у площину воріт, і чотири загалом.
  • Коста-Ріка стала першою збірною після Парагваю на ЧС-1958, якій вдалося перемогти в матчі Чемпіонаті після поразки з сімома пропущеними голами в попередній грі.
  • До Нікласа Фюллькруґа останнім гравцем збірної Німеччини, якому вдалося забити гол у матчі ЧС після виходу на заміну, був Маріо Ґьотце у фіналі Мундіалю-2014.

Останні п’ять матчів Коста-Ріки та Німеччини

Коста-Ріка

27.11 Японія 1:0 (ЧС-2022)
23.11 Іспанія 0:7 (ЧС-2022)
10.11 Нігерія 2:0 (Товариський матч)
27.09 Узбекистан 2:1 (Товариський матч)
23.09 Південна Корея 2:2 (Товариський матч)

Німеччина

27.11 Іспанія 1:1 (ЧС-2022)
23.11 Японія 1:2 (ЧС-2022)
16.11 Оман 1:0 (Товариський матч)
26.09 Англія 3:3 (Ліга націй)
23.09 Угорщина 0:1 (Ліга націй)

Турнірна таблиця

# Команда І В Н П М РМ О
1 Іспанія 2 1 1 0 8-1 +7 4
2 Японія 2 1 0 1 2-2 0 3
3 Коста-Рика 2 1 0 1 1-7 -6 3
4 Німеччина 2 0 1 1 2-3 -1 1

Особисті зустрічі

Команди раніше зустрічалися тільки один раз: у груповому раунді ЧС-2006 Німеччина переграла Коста-Ріку з рахунком 4:2.