29 листопада. 17:00. Чемпіонат Світу-2022. Третій тур. Група А
Міжнародний стадіон “Халіфа”
Головний арбітр: Клеман Тюрпен (Франція)
ТВ: MEGOGO, Суспільне

Перші сім днів Чемпіонату Світу не були вдалі для африканських збірних. Однак вчора Марокко переміг Бельгію, сьогодні Камерун повернувся проти Сербії, а Гана переграла Південну Корею. Сенегал хоче продовжити так само. Хоче реванш за ЧС-2018. Тоді він отримав чимало компліментів за гру в перших двох турах, але в третьому програв команді з Південної Америки та вилетів. Нині компліменти в його групі дістаються Еквадору. Чи вдасться перетягнути їх до себе?

Компліменти на адресу еквадорців заслужені. В першому турі вони легко і швидко прибрали Катар, який ще вважали здатним щось досягти. В другому – попри ранній гол, не розвалилися проти Нідерландів, а навпаки – розвалили їх в ігровому плані. Відбирали м’ячі, пресингували, організовували атаки. 15:2 за ударами по воротах, 23:5 – за дотиками до м’яча у штрафному суперника. 1:1 за такої гри ще й мало. Підопічні Густаво Альфаро заслужили перемогу.

Сенегал також легко прибрав Катар. В тому матчі вперше в історії його виступів на Чемпіонатах Світу забили три гравці. І проти Нідерландів грав дуже пристойно, переграв їх за ударами по воротах з рахунком 15:10. Але все ж таки не так потужно, як завтрашній суперник. Та ще й пропустив два голи наприкінці, не забив і програв. Тому завтра його майже напевно влаштує лише перемога. Адже навряд чи варто серйозно розраховувати на поразку голландців від Катару.

Можливо, контраст між командами у присутності лідера команди, її ударної сили. Еннер Валенсія забив всі три голи Еквадору і взагалі всі шість його останніх на Мундіалях, починаючи з 2014-го. Якщо заб’є наступний – встановить рекорд турніру, адже ніхто такого раніше не робив. А Садіо Мане травмувався і не приїхав на турнір.

Щоправда, Еннер також отримував травму в кожному з матчів, не догравав його, і на новини про його здоров’я в країні чекають з максимальною напругою та нетерпінням. Альфаро заявляє, що навіть коли ноги не дозволяють, його серце дозволить грати. Але на саме запитання не відповідає.

Міць команди Альфаро також у обороні. Що відзначали ще до турніру (одночасно критикуючи атаку). На цьому ЧС вона дозволила завдати лише одного удару у площину своїх воріт і лише сім – по воротах взагалі. А до голу Коді Гакпо не пропускала в семи матчах поспіль. Міць оборони Еквадору, а також його агресію відзначав тренер сенегальців Аліу Сіссе, зазначаючи, що він майже нічого не дозволяє опонентам. Завтра також повинен грати агресивно та організовано.

Кадри

В Еквадорі цікавить лише одне кадрове питання. У заявці Валенсія майже напевно буде, оскільки його пошкодження менш серйозне, ніж здавалося. А ось щодо перших 11-ти Альфаро натякав, що може і не з’явитися. Тоді кремезний Естрада перейде з флангу, а його місце посяде справжній вінгер Сармієнто. Також в будь-якому разі слід замінити дискваліфікованого опорника Мендеса.

І серйозне питання: чи гратиме Еквадор з трьома центральними захисниками, як проти голландців, або з двома, як проти Катару?

Сенегал в обох матчах грав з двома і продовжить так. У нього питання якраз з форвардами. Один, як проти голландців, або два, як проти катарців?

Еквадор (3-4-3): Галіндес, Поросо, Торрес, Хінкапі, Пресіадо, Сіфуентес, Кайседо, Еступіньян, Плата, Сармієнто, Естрада

Сенегал (4-4-2): Е. Менді, Сабалі, Кулібалі, Діалло, Джейкобс, Сарр, Н. Менді, Гуей, Діатта, Діа, Дьєдью