Чемпіонат світу. 1-й тур
23 листопада, 18-00. Доха. “Аль-Тумама”
Арбітр: Мохамед Абдулла Хассан Мохд (ОАЕ)
Трансляція: MEGOGO Футбол 1

Іспанія

Іспанія провалила обидва мундіалі після перемоги у 2010 році, але тепер Луїс Енріке привіз молоду, зухвалу команду, яка за останні півтора року діставалася півфіналу Євро та фіналу Ліги націй.

Саме два останні факти змушують дивитися на Іспанію як одного з фаворитів мундіалю. Серед її козирів не лише досвід Бускетса і талант Педрі, але й вміння брати себе в руки у вирішальні хвилини. Її монотонне володіння м’ячем дещо архаїчне у 2022 році, зате кожен гравець знає свій маневр. І ще Іспанія на ходу, що підтвердила два місяці тому, перемігши на полі Португалії (1:0) з голом Морати.

Коста-Ріка надто слабка, щоб “Червона фурія” змінювала під неї свій ігровий малюнок. Ні, все буде як завжди – питання лише в командній швидкості. У іспанців трапляються матчі, коли вона робить все правильно, але повільно – і тоді навіть Косово отримує свої шанси. У той же час в інші вечори за Ферраном, Фаті та Солером не встигнути – і це гарантує розгроми. Навряд чи сам Енріке точно знає, як буде завтра.

Коста-Ріка

Ну, і від Коста-Ріки темп іспанських атак залежить теж. У команди Луїса Феліпе Суареса попереду важка оборонна робота, і щоб не провалитися, її треба зробити на “відмінно”.

Швидше за все, гості віддзеркалять схему Іспанії 4-3-3; при цьому вперед тікатимуть по 3-4 людини максимум, допомагаючи Джоелу Кемпбеллу, який хоч і не заграв в “Арсеналі” та й взагалі Європі, у своїй збірній вже до 30 років набув статусу легенди.

У 2014-16 роках, коли костариканський футбол був на підйомі, ми б не сумнівалися, що Іспанії буде складно, але зараз – не факт. Коста-Ріка не діставался півфіналу Золотого кубка КОНКАКАФ з 2017 року. Минулого літа вона без шансів програла в 1/4 фіналу Канаді (0:2). Так, далі була сильна серія товарняків, але Аргентина з її 36 матчами без поразок вже показала, чого варті перемоги над Естонією та ОАЕ. Здається, єдине можливе рішення тут – “автобус”. І нехай Іспанія з її 80% контролю пробує його пробити.

Іспанія – Коста-Ріка: статистика особистих зустрічей

Раніше команди грали між собою суто товариські матчі. У 2017 році Іспанія розбила костариканців 5:0, а ось у 2011-му, коли обидві збірні переживали свій пік, було зафіксовано нічию 2:2, і один з голів забив тоді ще юний Кемпбелл.