Чемпіонат світу-2022
Група С, перший тур
22 листопада, 18:00. “Стадіон 974” (Доха)
Головний арбітр: Кріс Біт (Австралія)
Пряма трансляція: Мегого Футбол 1, Суспільне спорт, місцеві телеканали Суспільного

Мексика

У відборі на Мундіаль мексиканці набрали стільки ж очок, стільки і канадці, поступившись тільки у різниці голів. Щоправда, відбір завершився ще у березні, а після цього “зелені” зіграли всього два офіційних матчі – у північноамериканській Лізі націй. Форма навряд чи може бути хорошою, про що говорять і результати у товариських зустрічах.

З квітня Мексика провела дев’ять спарингів, перемігши лише в трьох. Проте варто зазначити, що чотири матчі (а це вже майже половина) відбулася не під час міжнародних пауз, тобто без участі футболістів, котрі виступають за європейські команди. Навіть в останньому поєдинку перед ЧС – проти Швеції 16 листопада – в основі не вийшов жоден футболіст з європейських чемпіонатів. Лосано “Наполі”, Хіменес (“Вулверегемптон”) і Гварададо (“Бетіс”) отримали у своє розпорядження другий тайм, а Васкес з італійського “Кремонезе” тільки пів години.

Польща

“Кадра” теж провела товариський матч незадовго до початку чемпіонату. Поляки у Варшаві зіграли проти Чілі, мінімально перемігши завдяки голу Пйонтека. На поле вийшов практично основний склад, хіба що за виключенням Левандовського, Щенсного, Зелінського. Їм тренер дав відпочити перед Мундіалем.

У поляків у цьому році було більше офіційний матчів, ніж у мексиканців. І суперники були значно вищого рівня. У червні – вересні “кадра” грала у Лізі нації в групі з Нідерландами, Бельгією та Вельсом. У підсумку підопічні Міхневича зберегли прописку в дивізіоні А завдяки двома перемогам і нічиїй. Окрім набраних очок, навіть у кількох програних поєдинках поляки виглядали пристойно проти значно сильнішого суперника. А ось з “середняками” полякам зручно грати – вони можуть диктувати свій футбол з лідером Робертом. У мексиканців таких мастодонтів немає.

Останні п’ять матчів Мексики та Польщі

Останні п’ять зустрічей номінальних господарів

16.11. Мексика – Швеція 1:2 (ТМ)
09.11. Мексика – Ірак 4:0 (ТМ)
28.09. Колумбія – Мексика 3:2 (ТМ)
25.09. Перу – Мексика 0:1 (ТМ)
01.09. Мексика – Парагвай 0:1 (ТМ)

Останні п’ять зустрічей номінальних гостей

16.11. Польща – Чилі 1:0 (ТМ)
25.09. Вельс – Польща 0:1 (ЛН)
22.09. Польща – Нідерланди 0:2 (ЛН)
14.06. Польща – Бельгія 0:1 (ЛН)
11.06. Нідерланди – Польща 2:2 (ЛН)

Особисті зустрічі між командами

Історія зводила між собою команди вісім разів. Сім із них у товариських матчах, у яких тричі святкувала перемогу Мексика, двічі Польща і ще два рази колективи грали внічию. Востаннє це трапилося у 2017-му: “кадра” в Гданську поступилася 0:1.

У 1978-му році єдиного разу відбулася зустріч на офіційному рівні. Тоді поляки у рамках групового етапу обіграли мексиканців з рахунком 3:1.

Цифри і факти

  • Мексика не забила в одному з останніх шести матчів.
  • Польща уже 210 хвилин тримає свої ворота сухими.
  • Левандовський ще жодного разу у своїй кар’єрі за збірну не забивав у ворота команди з Північної Америки.
  • Поляки не забили в першому таймі у дев’яти з останніх 12 зустрічей.
  • На минулому Чемпіонаті світу Мексика востаннє на даний момент перемагала європейську збірну. Це була Німеччина.
  • У 1978-му, коли ці команди востаннє грали між собою на Мундіалях, мексиканці посіли останнє місце у групі з нулем в графі очки, а поляки вийшли з першого місця з квартету з п’ятьма заліковими пунктами.
  • На минулому ЧС Мексика вийшла з групи до плей-оф, а Польща завершила свої виступи після трьох зіграних поєдинків.