ЧС-2022. Груповий етап, група B, 1-й тур
21 листопада 2022 року. 21:00. Ер-Райян. “Ахмед бін Алі”
Суддя: А. Аль-Джассім (Катар)
Трансляція: MEGOGO, Суспільне

США

Американці, на відміну від найближчого суперника, зуміли уникнути хвилюючих матчів плей-офф, прямо пробившись у Катар. США дозволили себе випередити Канаді та Мексиці, а Коста-Ріку випередили лише за різницею м’ячів, але цього було достатньо для поїздки на чемпіонат світу. Втім, період підготовки до турніру підопічні Берхалтера провели далеко не переконливим чином. Із чотирьох товариських матчів у червні та вересні вдалося виграти лише один – у Марокко з рахунком 3:0. У решті були дві нульові нічиї з Уругваєм та Саудівською Аравією та поразка Японії – 0:2. Що ж, принаймні своєю обороною, наставник американців може бути задоволений. Крім того, у червні США зіграли два матчі в рамках Ліги націй КОНКАКАФ – розгромили Гренаду 5:0 та зіграли внічию 1:1 із Сальвадором. При цьому нічийний рахунок було досягнуто лише у доданий час.

У США непогана статистика щодо виходів із групи на чемпіонатах світу – чотири з останніх семи спроб. Однак напередодні матчу з Уельсом варто згадати про менш приємні показники. У дев’яти останніх матчах із європейськими командами США не зуміли перемогти. Цю тенденцію американцям обов’язково треба зламати, якщо вони хочуть досягти успіху на цьому турнірі.

Кадрово США виглядають досить переконливо, особливо це стосується атакуючої лінії, де у команди зібрані головні зірки: Пулішич, Веа, Рейна. Однак, чи зможуть таланти реалізувати свій потенціал на цьому турнірі – велике питання.

Уельс

Судячи з останніх матчів Уельсу, здається, що весь свій успіх вони витратили в червневому матчі з Україною, коли рикошет від Ярмоленка після удару Бейла вивів британців на історичний чемпіонат світу. З того часу валлійці грали лише матчі Ліги Націй та зуміли набрати одне очко у шести матчах, знизившись у класі у цьому турнірі. Так, опоненти були досить серйозні – Нідерланди, Бельгія та Польща, а всі поразки були різними в один м’яч, але факт залишається фактом. Тільки з бельгійцями вдома вдалося зіграти внічию, зрівнявши рахунок під завісу зустрічі.

На боці Уельсу у матчі зі США досвід, адже британці зберегли кістяк із часів Євро-2016, де вони сенсаційно дійшли до півфіналу. Однак за шість років зірки валлійців стали не тільки досвідченішими, а й дещо розгубили свою найкращу форму, так що цей вік може піти підопічним Пейджа і на шкоду. Гарет Бейл, який цього сезону провів у США і став ключовим гравцем “Лос-Анджелеса” у їхній перемозі у Кубку МЛС, заявляє, що готовий провести на полі всі ігри від дзвінка до дзвінка. І якщо в поточній формі лідера Уельсу є сумніви, то мотивація точно зашкалюватиме. Ще один важливий гравець команди зразка Євро-2016 Джо Аллен був травмований з вересня, але встиг відновитися до турніру.