Президент “Вереса” Іван Надєїн висловився про так званий єдиний телепул і взаємини з офіційним транслятором УПЛ.

“У нашому розумінні футбол – це така ж індустрія як бізнес. Ну, що хотіли ці клуби? Щоб футбол був безкоштовним? Чого вони досягли? Футбол не безкоштовний. Сьогодні втрачено футбольну аудиторію, тому що багато хто просто не розуміє, де можна дивитися матчі. То на Megogo, то на Setanta, то в You-Tube… Де які клуби транслюються… Це теж втрачається аудиторія, люди повинні звикати до певного каналу інформації.

Сьогодні багато людей не мають телевізорів. Ось молодь – їм знайти якийсь безкоштовний канал “2+2” складніше, ніж на смартфоні будь-яку платформу, за яку потрібно платити. Це такий популізм, який справді не відіграв ключову роль.

Друга проблема – Setanta відмовилася від попередніх умов, із якими вона виходила на тендер. Сказала: “Якщо хочете, то робимо продакшн і, можливо, щось вам заплатимо за міжнародними контрактами”. УПЛ не виконала умов контракту, тому юридично Setanta тут має рацію.

Такі клуби, як наш, упустили можливість отримати гроші за телетрансляції. Повторюся, футбол – це бізнес, частина промисловості, галузі. Це не політика, не треба змішувати із бізнесом у цьому плані.

Так, ми мали позицію вийти з телепулу, якщо Setanta в односторонньому порядку змінює свої умови. Але поспілкувавшись із клубами ми дійшли згоди, що нам важливо зберегти єдність із 11-ти команд. Якщо ми ще й тут роз’єднаємось, то під час війни буде точно неправильно. Тому ми залишилися в цьому форматі, сподіваючись на те, що наступного року зможемо об’єднатися.

Серед сезону важко знайти, хто робитиме продакшн, трансляції, як на це знайти гроші… Можливо, готуватимемося до наступного сезону або зі своєю платформою окремо, або до телепулу з усіма клубами. Але тоді вони мають надати права на єдиний тендер. Якщо хтось не йде, то немає змісту.

Проблема відсутності пулу – це фактично те, що ми не маємо ТБ-продукту УПЛ. Це знижує наші доходи та можливість розвитку футболу. Усі наші сусідні країни одержують багато грошей.

“Верес” залишиться на Setanta. Невідомо, яку суму вони сплатять. Кажуть, що покажуть доходи та розділять між клубами. Ми залишилися навіть не заради Setanta. Вважаємо, що вони могли вчинити у цьому плані хоча б за логікою лояльності. Вони могли виявити взаємну лояльність, враховуючи майбутній тендер. Ну, але вони обрали таку виключно бізнес-позицію, – сказав Надєїн.