Директор Академії «Руху» – про футбол під час війни, розвиток юних футболістів та багато іншого.

ПРО ЗМІНИ В АКАДЕМІЇ ЗА ОСТАННІЙ РІК

До нас на роботу в Академію прийшли кілька талановитих та досвідчених тренерів. Залучаємо до роботи нових лікарів, вихователів, гравців. Невеликими темпами рухаємось вперед. В країні йде війна, і зараз важко організувати, наприклад, великі міжнародні турніри на Академії. Але ми виходимо з цієї ситуації та проводимо турніри Ruh Cup за участі хороших українських команд. Але маємо мрію, що це все завершиться і ми зможемо організувати для наших дітей великі міжнародні змагання.

Щодо інших нововведень, то кожна вікова категорія кілька разів на тиждень займається іншими видами спорту, аби всебічно розвиватись. Проводимо багато індивідуальних занять – це капоейра, аеробіка, легка атлетика, також на вихідних діти займаються плаванням. А здебільшого ми працюємо за своєю програмою розвитку молодих талантів.

ПРО ПОЧАТОК ВІЙНИ

24 лютого був дуже тяжкий ранок. Наша команда U-17 повинна була їхати у той день в Київ на матч з «Динамо», але все, звісно, скасувалось. Окрім того, якраз 24-го на Академії мав стартувати великий всеукраїнський турнір, на нашій базі було 24 команди з усієї країни, зокрема з Херсону, Мелітополя, Києва. І президент «Руху» Григорій Козловський вирішив не відпускати дітей, клуб взяв команди на свій баланс, аби вони були в безпеці.

Усі діти були налякані, телефонували батьки, трохи все було сумбурно. В той же день ми почали думати як відправити наших вихованців за кордон, у безпечне місце. Нам почали дзвонити з Польщі, Словенії, Румунії, аби допомогти. І протягом кількох днів ми змогли більшість дітей з Академії відправити за кордон. Хочу подякувати нашим партнерам, які допомогли гравцям виїхати з України та прихистили дітей у себе.

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ДІТЕЙ НА АКАДЕМІЮ.

Чи було страшно повертати дітей в Україну? Кожен день страшно, у нас є відповідальність за наших дітей. Щодня тут звучать сирени, тому не все так просто. Так, стало дещо спокійніше, за що ми дякуємо нашим Збройним Силам. Але, коли летить ракета, ти не знаєш куди вона влучить…

90% наших футболістів повернулись в Академію. Проблеми з тим, що наші діти в Європі переходять в інші футбольні школи немає. У інших 10% випадків батьки виїхали за кордон жити та працювати і, відповідно, забрали своїх дітей. Тому ми своїх дітей зберегли і працюємо у запланованому режимі.

Щодо безпеки на Академії під час повітряних тривог, то у нас є обладнане укриття, тому під час повітряної тривоги всі гравці та вихователі знають що робити. Ми всі організовано йдемо у бомбосховище і чекаємо поки небезпека мине. Це все доведено майже до автоматизму, адже дуже важливо забезпечити для дітей безпечне перебування в Академії.

ПРО ФУТБОЛ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Наші команди регулярно беруть участь у закордонних турнірах, тому без ігрової практики вони б не залишились, навіть якби в Україні змагання не проводились. Наприклад, зараз U-12 та U-13 грають в Interleague – це чемпіонат, який буде тривати до весни наступного року. У цьому міжнародному турнірі грають представники 5 країн: Угорщини, Польщі, Чехії, Словаччини та України. Наші команди кожен місяць їздять за кордон та грають 2 тури, невдовзі поїдуть у Польщу на наступні матчі. Для нас та для дітей це великий досвід.

Щодо внутрішніх турнірів на Академії, то ми їх проводили ще з літа, були змагання серед дітей 2011 та 2009 років народження. А вже з вересня стартував Відкритий чемпіонат Львівщини серед дитячих команд. Це фактично Еліт-ліга ДЮФЛ, яка цього року не проводиться, але у зменшеному вигляді. Тому дитячий футбол живе, для дітей це важливо: потрібно грати та розвиватись.

Добре, що діти грають у футбол, адже це відволікає їх від тих подій, які відбуваються. У нас є діти з Херсону, Мелітополя, Миколаєва і вони переживають. А на тренуваннях та на футбольному полі вони перемикають свою увагу. У нас також працюють психологи з дітьми, що не менш важливо у цій ситуації. Стараємось, щоб діти якомога менше відчували те, що зараз відбувається.

ПРО ВИСТУПИ КОМАНД В ДЮФЛ ЛЬВІВЩИНИ

Так, на цей момент з 18 матчів у чемпіонаті Львівщини наші команди перемогли у 17 та ще одного разу зіграли внічию. Але як каже президент нашого клубу: головне гра та розвиток дітей, а результат – це лише приємний бонус. Зрозуміло, що ми усі пишаємось такими результатами, але це все другорядне. Адже наша задача – підготувати гравців для головної команди «Руху».

Наприклад, зараз у нас відбувся Ruh Cup серед дітей 2010 року народження і наші 2 команди Академії посіли 1 та 2 місця серед 17 команд. І за грою наші колективи відрізнялись від інших команд. Саме якість гри хлопців нас радує, результати у цьому випадку – це другорядне. Головне, що ми бачимо їх сильні індивідуальні та командні якості на футбольному полі.

ПРО НОВІ КАДРИ В АКАДЕМІЇ

До нашого колективу доєднався Артем Яшкін, який довгий час працював в «Динамо». Він керує командою U-14. Будучи гравцем він був дуже розумним та, скажімо так, інтелектуалом на футбольному полі. І під час роботи тренером він це передавав своїм командам. Я радий, що ми долучили до нашої футбольної сім’ї такого тренера.

Також до нашої тренерської сім’ї долучився Андрій Гавришов, який довгий час працював у «Дніпрі» та був головним тренером «Олександрії» U-19. Він дуже досвідчений фахівець, який вміє вирощувати таланти. Він допомагає Анатолію Біляю в команді U-16. З приходом цього тренера ми стали ще солідніше. Окрім того, у воротарський цех прийшов молодий спеціаліст Кирилл Ванюков. Цей фахівець додає у нашу роботу з дітьми сучасні тренди та теж підсилює нашу Академію. До речі, на останньому турнірі Ruh Cup Кирилл отримав приз найкращого тренера.

Ми даємо розвиватись усім тренерам. Наприклад, з моменту відкриття нашої Академії у нас працює багато молодих тренерів. І після 1,5 роки роботи в Академії «Руху» – це вже зовсім інші спеціалісти. Ми усі разом ростемо та розвиваємось. Старші фахівці передають свій досвід молодим і навпаки.

ПРО НОВИХ ГРАВЦІВ

У нас постійно проходить процес селекції. В клубі дуже сильна селекційна служба, яку очолює Олег Гарас. Вони добре працюють, і ми зараз набрали дуже талановитих дітей 2012 та 2011 років народження. Сподіваюсь, що за декілька років ми всі побачимо результат нашої роботи та розвиток дітей. Ми постійно набираємо дітей в усі вікові категорії, це безперервний процес, який потребує кропіткої праці.

Також в команді U-15 є новий гравець з Маріуполя – Олексій Піскун, він доєднався до нас вже після початку повномасштабного вторгнення. У останній грі проти «Дніпра» Льоха забив гол, і його вибігла вітати повністю вся команда, всі дуже раділи за нього. Він дуже добре влився в колектив, в команду та Академію. Ми намагаємось створити всі умови, аби він почував себе у нас як вдома. Намагаємось аби ми були однією великою сім’єю, дітям так буде простіше.

ПРО ПЕРШИХ ВИПУСКНИКІВ АКАДЕМІЇ

Щодо команди 2005 року, перших випускників нашої Академії, то частина з них вже адаптовується у команді U-19. Юніори «Руху» нещодавно грали у Юнацькій лізі УЄФА і за команду виступали Панченко, Касарда, Бойко, які минулого року грали в U-17. Я радий, що вони створюють конкуренцію, але їм також потрібен час на адаптацію.

ПРО ПІДСУМКИ ПЕРШОГО РОКУ РОБОТИ АКАДЕМІЇ

Важко підбивати підсумки першого року роботи, адже свої корективи внесла війна. Але те, що я зараз бачу, ми рухаємося в правильному напрямку. Але потрібно запастись терпінням усім нам – від президента клубу до вихователів та психологів. Я впевнений, що ми виховаємо сильних гравців та повноцінних членів суспільства.