Ліга Чемпіонів, група F. 5-й тур
25 жовтня, 22-00. Лейпциг, Ред Булл Арена
Трансляція – Megogo, Volia TV

РБ Лейпциг

У першому турі “Шахтар” (1:4) відправив у відставку Доменіко Тедеско, після чого команда повільно, але поступово повертається на колишній рівень вже за Марка Розе. Екс-тренер дортмундської “Боруссії” повернув команді націленість на ворота та колишню стрімкість у переході з оборони, хоча про стабільність говорити не доводиться.

Серія з 7 матчів без поразок була заслуженою, але насправді “червоним бикам” пощастило з легким календарем. На цей відрізок припали зустрічі з аутсайдерами Бундесліги “Бохумом” (4:0) та “Гертою” (3:2), а також дві гри з “Селтіком” (3:1, 0:2) у Лізі Чемпіонів. 6 очок із шотландцями повернули Лейпциг у боротьбу за вихід у плей-офф, але всі найскладніші тести на них чекають у фінальних двох турах.

У битві з “Реалом” Розі не зможе розраховувати на Клостермана та Хальстенберга, а також Лаймера. Перші двоє – не втрата при живому Хенріксі, а ось Лаймера в центрі поля не вистачатиме – Кампль у жахливій формі, а Шлагер уперше за півтора роки регулярно грає у футбол, через що відрізками може випадати з гри. Також у важливому поєдинку не завадили б лідерські якості Гулачі. Інша річ, що його кондиції цього сезону всі побачили у матчі із “Шахтарем” у першому турі.

Реал

Непереможний у перших 4 матчах турніру, чинний володар Ліги Чемпіонів має 4-очковий відрив від найближчого переслідувача за два тури до фінішу. Такий заділ фактично гарантує “Реалу” перше місце у квартеті – для цього їм буде достатньо нічиєї на “Ред Булл Арені”. Питання лише в тому, чи задовольняться хлопці Анчелотті таким результатом.

“Шахтар” в останньому турі ЛЧ показав, що з “Реалом” грати можна, тільки через пізній гол Рюдігера на останніх секундах втративши можливість обіграти чемпіонів Іспанії. Пристойно відіграв із мадридцями і той самий “РБ Лейпциг” (2:0) у першому колі, але “Реал” дотиснув на класі наприкінці.

Біда в тому, що грати з “Реалом” можна, але здобувати результат – майже нереально. “Шахтар” став другою командою в сезоні, яка зуміла відібрати у “вершкових” очки. За 11 турів Ла Ліги це вдалося лише “Осасуні” (1:1).

До третьої осічки королівського клубу може призвести не лише солідна форма РБ, а й серйозні кадрові проблеми іспанців. Володарі Золотих м’ячів Бензема та Модріч у Лейпциг не полетіли. Ще одна причина для тривоги – проблеми зі стегном у Вальверде. Моторний уругваєць грає в Анчелотті на різних позиціях, але завжди виключно корисний. Також травмовані Себальос та Маріано Діас.

Турнірна таблиця

# Команда І В Н П М РМ О
1 Реал 4 3 1 0 8-2 +6 10
2 РБ Лейпциг 4 2 0 2 6-7 -1 6
3 Шахтар 4 1 2 1 7-5 +2 5
4 Селтік 4 0 1 3 2-9 -7 1

Статистика та факти

  • “Реал” не програв жодного матчу у всіх турнірах зі старту сезону (13 перемог, 2 нічиї)
  • “РБ Лейпциг” не поступався у 7 останніх матчах у всіх турнірах (5 перемог, 2 нічиї)
  • “Реал” (3-й) та “РБ Лейпциг” (8-й) у лідерах за кількістю часу, проведеного на чужій третій полі (38% та 32% відповідно);
  • “Шахтар” – найгірший у ЛЧ (14%)
  • “РБ Лейпциг” – найкращий у ЛЧ по ударах у чужій воротарській (12%), найгірший – “Шахтар” (0%)
  • “РБ Лейпциг” – найкращий у ЛЧ за кількістю контратак, що закінчилися ударом (6)
  • “Реал” – другий найкращий клуб ЛЧ за кількістю ударів зі стандартів (20)

Орієнтовні склади

“Лейпциг”: Бласвіх – Сімакан, Діалло, Орбан, Раум – Шлагер, Кампль – Собослаї, Нкунку, Вернер – Андре Сілва

“Реал”: Куртуа – Лукас Васкес, Начо, Рюдігер, Менді – Камавінга, Чуамені, Кроос – Асенсіо, Родріго, Вінісіус