Головний тренер футбольного клубу Кременя Роман Локтіонов відповів на питання спортивного журналу Плеймейкер

– Пане Романе, на початку сезону в клубі відбулися зміни не тільки у складі команди, але й у тренерському штабі. З легкістю вам вдається пристосуватися до таких змін?

– Керівництво клубу поставило перед нами задачу зробити акцент на молоді віком до 23 років. Відбулись великі зміни, відсотків сімдесят команди змінилось. Багато з цих футболістів раніше не Брали участь у змаганнях Першої ліги, тому у кожного є велике бажання працювати та досягати успіхів. Ми створили дуже добрий колектив. У молоді відсутній досвід і якщо кожен буде “тягнути ковдру” на себе, то ніякого результату не буде. Великий відсоток сьогоднішніх результатів – це атмосфера в команді та сам колектив.

– Раніше доводилось залучати до тренувань молодших вихованців Кременя?

– З дитячою школою у нас хороший зв’язок і рідко ми тренувалися в один час на полі. В сьогоднішніх реаліях, коли під час повітрях тривог збивається тренувальний процес, ми домовляємося з дитячими тренерами та Кремнем-2 виділити нам частину поля для розминки, щоб ми раніше почали тренуватись. В принципі для першої команди віділяється ціле поле, тому з цим проблем немає.

– У футболі важко обійтися без травм – наскільки довга лава запасних гравців команди?

– Перед грою з Черніговом вибуло четверо гравців, зараз ще один фуболіст – Глоба Андрій відновлюється після травми. У нього надрив м’яза, тому йому ще необхідний час.

– Футболісти, які не отримують ігрової практики в першій команді виступають за Кремінь-2. За яким критеріям відбираються гравці для головної команди?

– Кремінь-2 в першу чергу створювався для гравців 2006 року народження, цей вік вів Олександр Зозуля. В них залишався рік для виступів у ДЮФЛ, але через війну вони дочасно завершили сезону. Ми створили цю команду для розвитку, тому що у Кременчуці була проблема в тому, що після ДЮФЛ не було перехідної команди і футболісти роз’їжджались. Керівництво клубу вирішило створити перехідну команду для того, щоб гравці отримували практику та ставали справжніми футболістами. Також це плюс для гравців із першої команди, які не отримують ігрової практики. У другій команді вони мають досвід. Це добре як для нас, так і для футболістів.

– Філософія клубу – це гравці віком до 23 років…

– Я вперше зустрічаюся з такою практикою. Цікаво працювати, тому що футболісти молоді. Раніше казали, що біля молодих повинні бути досвідчені, щоб молодь біля них росла. Я працюю вже пів року з такими футболістами і як показує практика, з однією молоддю також можна грати. Бувають помилки та нестабільність, але це справа часу. Проблеми є, але вони трапляються з досвідченими гравцями також. Футболіст у юному віці помилятиметься, але він буде хотіти виправити свої помилки.

– Лідери минулого сезону Галата та Куць зараз отримують менше ігрової практики. Це пов’язане з тим, що прийшли нові гравці чи причина у іншому?

– Денис Галата зараз отримує менше практики, тому що він має проблеми зі здоров’ям та не завжди тренується. У Івана є конкурент – це Олександр Вівдич, але вони отримують однаково ігрового часу. Ми відштовхуємося від суперника. Проти однієї команди може грати Куць, проти іншої Вівдич – це здорова конкуренція.

– Як справи в команді з дисципліною, чі усіх правил дотримуються футболісти?

– Усіх правил футболісти дотримуються, а у випадку порушень ми караємо, але не буду казати якими методами (посміхається).

– У воєнний час деякі клуби припиняють своє існування. Чи все необхідне робить керівництво клубу, щоб зберегти Кремінь?

– Хочу подякувати Ковніру Сергію Володимировичу за те, що він в такий час підтримує Кремінь. І не тільки підтримує, а ще і розвиває. В такий період це дуже важливо, тому що ви самі бачити, як деякі команди знімаються з чемпіонатів. Сергій Володимирович не тільки розвиває клуб, а ще і намагається фінансувати розвиток футболістів. З кожним днем покращується стан нашого клубу, за це велике дякую.

– Керівництво клубу вже не перший раз довіряє вам головну команду, завдяки чому ви заслужили їх довіру

– Після того, як з клубу пішов Ігор Столовицький, мені сказали довести команду до кінця, тобто до зимового міжсезоння. Після того керівництво вирішило зробити, як з молодими футболістами, так і з тренерським штабом, тобто дати мені шанс спробувати. У нас були досвідчені тренери, але зараз вирішили зробити ставку на молодих. Чому? Це треба питати у керівництва клубу (посміхається).

– Ваші побажання клубу та в цілому Україні.

– В першу чергу хочу подякувати ЗСУ за те, що вони для нас роблять: дають нам жити та працювати. Футбол зараз на другому місці, бо ми переживаємо за наших воїнів. Перемога в будь-якому випадку буде нашою. Вболівальникам хочу побажати мирного неба, а Кремінь докладе максимум зусиль для того, щоб радувати їх своїми перемогами.

Пресслужба ПФЛ