«Шахтар» в матчі 7-го туру чемпіонату України переміг київське «Динамо» з рахунком 3:1.

Враженнями від українського класико в інтерв’ю Footboom поділився український тренер Олег Федорчук.

– Наше класико примусило мене пригадати відомий вислів: революційна ситуація складається, коли верхи не можуть, а низи не хочуть, – зазначив Олег Вікторович. – Це я про гру «Динамо», в якій все навпаки… Наразі досвідчені виконавці киян – Сидорчук, Буяльський і той же Циганков – дуже інертні і, фактично, нічого не хочуть, а молодь дуже багато помиляється і, очевидно, – майже нічого не може…

Особливо багато браку в діях Сироти, Попова та Забарного. А це ж центр оборони. Як відомо, без надійної гри центральних захисників в сучасному футболі добиватися результату неможливо. У «Шахтаря» справи з цим набагато краще, що підтвердилося у матчі з «Реалом». В цілому очевидно, що у «Динамо» кульгає організація гри.

– За це, як відомо, відповідає головний тренер…

– Так, дуже багато питань є з цього приводу. Всі бачили, які трансфери останнім часом здійснило «Динамо». І де ці новачки? Адже зрозуміло, що наразі «біло-синім», як ніколи потрібна свіжа кров. Більшість гравців «Динамо», які виходять на поле, спустошені. Згадайте, як Циганков у матчі з «Шахтарем» грав один в один проти суперника і навіть не спробував його обвести, шукаючи, кому б віддати пас, через що загубив атаку. Зрозуміло, що загальний командний фон «Динамо» близький до пригніченого.

– Відставка Мірчі Луческу після поразки від «Шахтаря» може статися?

– Декілька сигналів щодо цього вже було. Але, тут важливо, хто стане ініціатором розриву стосунків. Якщо це зробить «Динамо», то доведеться сплатити тренеру солідну компенсацію… Вболівальників «біло-синіх» можна пожаліти. Я думаю, що прийшов час серйозної розмови, коли президенту «Динамо» треба все пояснити. Ігорю Суркісу потрібно озвучити, що далі…

Поточний еврокубковий сезон кияни провалили, а після цієї поразки від «гірників» годі й думати про участь у наступній Лізі чемпіонів. Думаю, що тепер наздогнати «Шахтар» та «Дніпро-1» – фантастична для «Динамо» задача. Вважаю, що цей сезон «біло-синім» вже не врятувати. Так що, чим раніше будуть зроблені висновки, тим краще.

– «Шахтар» вам сподобався?

– «Гірники» діяли дуже обережно, але могли ще додати в цій грі. «Шахтар» стримував емоції і грав за рахунком. Сподобався футбол у виконанні Зубкова, який наразі перебуває в чудовій формі. Дуже якісно діє в грі один в один Мудрик. А з появою в захисті Бондаря, гра оборони «гірників» стала холоднокровною.

Окрім Траоре, всі в поєдинку з динамівцями діяли на пристойному рівні. Траоре поки що не в формі. Сікан зараз виглядає більш цікаво. Трохи гірше, ніж в попередніх матчах, грав Судаков, але він, ймовірно, втомився. На відміну від лідерів «Динамо», капітан «Шахтаря» Тарас Степаненко відіграв дуже класно, і був справжнім вожаком. Перемога «гірників» в матчі 7-го туру з «Динамо» цілком заслужена.

– Тепер слід очікувати запеклої боротьби за лідерство між «Дніпром-1» та «Шахтарем»?

– Так, але в грі дніпрян намітився спад. Згадайте, як «Дніпро-1» здобув перемогу в Лізі конференцій, та у 7-му турі чемпіонату України проти «Руху». У діях команди Кучера помітна втома, та у неї є важливий козир – Довбик. Він здатний обіграти будь-якого захисника в УПЛ, в тому числі, й «Шахтаря», у якого немає таких потужних та одночасно мобільних гравців оборони.

Вважаю, що наразі «Дніпро-1» та «Шахтар» – на одному рівні. Але важливо побачити поєдинок між ними, щоб все зрозуміти до кінця. Тоді ми й зрозуміємо, хто є хто. До того ж, мені здається, що до очної зустрічі дніпряни збережуть відрив від «гірників», тому «Шахтар» влаштує тільки перемога.