США розглядають питання про створення в Україні інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони, в якій поєднуватимуться засоби малої, середньої та великої дальності – про це сказали в 12 жовтня начальник генштабу та міністр оборони США.

“Комбінація всіх цих засобів дозволить закрити повітряний простір російським літальним апаратам”, – сказав голова об’єднаного комітету начальників генеральних штабів США Марк Міллі, пояснивши, що йдеться не про весь повітряний простір України, а про конкретні райони об’єктів, які Україні потрібно захистити.

Із заяви міністра оборони Ллойда Остіна випливає, що йдеться насамперед про NASAMS. Раніше в США заявляли, що планують передати ЗСУ вісім таких установок. Дві – найближчим часом.

“Я абсолютно впевнений, що інші країни зроблять все, що зможуть і коли зможуть, щоб передати додаткові потужності. Ви чули, що ми говорили про NASAMS, і це хороший засіб, який дійсно допоможе українцям. Я говорив, що Німеччина надасть систему ППО IRIS-Т, і в майбутньому, я сподіваюся, і інші засоби. Сьогодні більше країн зголосилися надати боєприпаси для систем NASAMS. У нас, безумовно, є готовність робити все, що ми можемо так довго, як ми можемо”, – сказав міністр оборони.