Серія А. Дев’ятий тур
9 жовтня, 16-00. Удіне. “Дачія Арена”
Арбітр: Даніеле Довері
ТВ: MEGOGO

Місцеві ЗМІ Удіне вже охрестили матч проти “Аталанти” битвою за звання “Королеви провінціалів”, битвою старої “Аталанти” проти нової. В Бергамо ж трохи вражені тим, що, хоча їхня команда стоїть вище, більше говорять про команду з Фріулі. Джан П’єро Гасперіні на передматчевій прес-конференції поставили таке запитання. Він невдоволено відповів, що все вирішить результат на полі. Невже зав’язується нове цікаве суперництво?

“Аталанта” розпочала тур на першому місці за набраними очками разом з “Наполі”. 20 у восьми – найкращий початок сезону в її історії. Її оборона найкраща у лізі, пропустила лише три м’ячі. Грає команда, щоправда, неяскраво, нічим не нагадуючи свої найкращі сезони. Але Гасперіні, схоже, це вже не так турбує. Він дуже задоволений і каже, що кращих результатів і не може бути. Особливо, звісно, обороною, яка раніше завжди була слабкою ланкою.

В останніх двох матчах вона перемагала з рахунком 1:0. У Римі практично поставила “автобус”, програла “Ромі” в ударах по воротах з рахунком 4:21, але витримала та знайшла свій гол. “Фіорентині” віддала м’яч, оборонялася бездоганно і також знайшла перемогу. “Вони контролювали м’яч, а ми – гру”, – підсумував дуже задоволений Гасперіні.

В принципі, “Удінезе” справді більш ніж гідний її спадкоємець. Він грає з трьома центральними захисниками, пресингує високо (вперше після сезонів захисної гри) і намагається грати дуже швидко, другий у лізі за забитими м’ячами (17), відстаючи від чудового “Наполі” лише на один. Точний опис “Аталанти” перших п’яти років каденції Гасперіні. Тренера-дебютанта Серії А Андреа Соттіла було визнано найкращим тренером ліги у вересні.

В останніх шести матчах фріуланці перемагали. Зокрема, “Рому” з рахунком 4:0, “Інтер” з рахунком 3:1. Обидві ці перемоги, як і 1:0 над “Фіорентиною”, відбулися вдома. А тиждень тому вони продемонстрували характер, не оступившись у пересічному матчі в гостях. У Вероні вдалося влаштувати камбек завдяки голам на 70-ій та 93-ій хвилинах. Вони ще й мало пропускають – лише чотири м’ячі в останніх семи турах. І вже говорять про Єврокубки.

Всі квитки на матч продані. Що для “Дачії Арени” дуже рідкісне видовище. У попередньому сезоні, наприклад, жодного такого матчу не було. Не дивно, що всі продані, адже друга команда в турнірній таблиці приїжджає в гості до третьої. Звісно, за вивіскою, за традиціями матч “Мілан” – “Ювентус” – центральний в цьому турі. Але за таблицею, за результатами центральний відбудеться в Удіне.

Обидві команди не полюбляють володіти м’ячем. Посідають 15-те та 16-те місця за цим показником. Найімовірніше, той, кому нав’яжуть м’яч, програє. “Удінезе” спробує високо пресингувати та швидко контратакувати після перехоплень. “Аталанта” спробує робити друге, але не перше.

Кадри

Гасперіні повідомив, що Деміраль тренувався весь тиждень і готовий. Оговтався і Меле. Важливі новини, оскільки вилетів капітан Толой, а також досі немає Паломіно, Джимсіті та Дзаппакости. Знову доведеться ставити на молодих Скальвіні та Околі. Можливо, навіть “Богиня” перейде на гру з двома центральними захисниками. У воротах травмованого Муссо знову замінить Спортьєлло, який грає дуже надійно.

В атаці якраз варіантів достатньо. Луїс Муріель не забивав цього сезону, але віддав асист проти “Фіорентини”. А “Удінезе” – його улюблений суперник. Ще є Хойлунд. Забив “фіалкам” Лукман, тим самим вигравши непросту боротьбу за одне з місць півзахисника. Друге можуть посісти Едерсон, Пашаліч або Малиновський. Шанси хорвата виглядають вищими за бразильця, а українець все більше та більше відходить в тінь.

“Удінезе” втратив захисника Мазіну. Може втратити і значущого захисника Бекао. Вийти замість нього можуть або колишній капітан Нуйтінк, або юний Ебоссе, обидва нині глухі запасні. У центрі поля, як і в “Аталанті”, немає дилем. А в атаці справжня “дев’ятка” Бету, який забив “Вероні”, може замінити Саксесса. У португальця лише три виходи в “старті” у восьми турах, але він найкращий бомбардир команди з п’ятьма голами.

Особлива увага на фланги, де грають реактивний Удоджі та колишній гравець центральної вісі Перейра.

Статистика

  • Останні дев’ять очних матчів на всіх полях завершилися сімома перемогами “Аталанти” та двома нічиїми. Серед перемог – і 7:1 в Бергамо та 6:2 в Удіне
  • В Удіне “зебретте” програли останній очний матч саме з рахунком 2:6, до цього зіграли внічию 1:1 і до цього двічі поступилися – 2:3 та 1:3. Втім, перед цим в семи очних матчах вдома не програвали – три перемоги та чотири нічиї
  • В останніх шести матчах між “Удінезе” та “Аталантою” було забито 30 м’ячів. З команд, проти яких “Аталанта” відіграла щонайменше 50 матчів, нікому вона не забивала в середньому за матч більше, ніж “Удінезе” – 1.3 голи. В останніх 14-ти матчах вона незмінно забивала цьому супернику
  • Луїс Муріель забив “Удінезе” 11 м’ячів. За останні 28 років лише два іноземці забили більше у Серії А будь-якій одній команді. Ернан Креспо тому ж самому “Удінезе” (14) та Гонсало Ігуаїн – “Лаціо” (12)
  • Якщо “Аталанта” переможе і не пропустить, вона зрівняється з рекордом “Інтера” у сезоні 1966/67, який переміг в перших п’яти гостьових матчах сезону у лізі без пропущених
  • Матч в Удіне стане трьохсотим для Гасперіні на чолі “Аталанти”. Тим самим він випередить Еміліано Мондоніко і стане першим у відповідному списку
  • Якщо Роберто Перейра сьогодні вийде на поле, відіграє свій 150-й матч за “Удінезе”
  • У дев’яти з останніх десяти матчів Серії А за участю “Аталанти” у лізі було забито менше трьох м’ячів, у восьми з останніх десяти за участю “Удінезе” – щонайменше три
  • “Аталанта” виграла шість з семи своїх останніх гостьових матчів ліги, програвши лише чемпіону “Мілану”. “Удінезе” вдома спочатку програв три поспіль, потім зіграв внічию, а останні три виграв