Англійська Прем’єр-Ліга. 8-й тур.
18 вересня. 14:00. Лондон. “Брентфорд Ком’юніті”
Головний суддя: Девід Кут (Англія)
Трансляція: Setanta Sports, app.setantasports.com

“Брентфорд”

Команда Томаса Франка швидко перейшла з розряду аутсайдерів новачків ліги до когорти добротних середняків. Свій перший більш ніж за півстоліття сезон у Вищому дивізіоні Англії бджоли завершили на 13-й позиції. Чітко видно тенденцію – системні дебютанти для збереження прописки в АПЛ роблять ставку на потужний старт кампанії. Накоплений запас очок вже дозволив закріпитися у лізі не тільки “Брентфорду”, а й “Лідс Юнайтед”, “павичі” взагалі задали цей тренд. Зараз у подібному стилі діє лондонський “Фулхем”.

Поки що улюблений для “Брентфорда” результат поєдинку в сезоні-2022/23 – це нічия. “Бджоли” зіграли 6 матчів у чемпіонаті Англії й у трьох із них переможця виявлено не було. Щоправда, у цих поєдинках, із “Лестером” (2:2), “Евертоном” (1:1) та “Крістал Пелас” відповідно, команда Франка відверто рятувалася від поразок, голи хлопці Томаса забивали на останніх хвилинах. Матч із “Фулхемом” теж міг завершитися паритетом, але замість “Брентфорда” на 90-й хвилині переможний м’яч для “дачників” провів Мітрович (3:2).

Смак успіху “бджоли” у поточному розіграші також пізнали. Лондонці у середині серпня красиво та організовано розбили тоді ще дуже кризовий “МЮ” (4:0). Також “Брентфорд” пройшов до наступного раунду Кубка ліги, обігравши дублем “Колчестер Юнайтед” (0:2). Поєдинок із “Лідсом” теж завершився впевненою перемогою, за підсумками перестрілки на табло спалахнули переконливі 5:2. Чотири голи у ворота Де Хеа та п’ять м’ячів у сітку Мельє суттєво підвищили показники “Брентфорда” у графі ЗМ – за 6 турів чемпіонату “бджоли” настріляли більше за той самий “Арсенал” (15 vs 14), і стільки ж, скільки і “Ліверпуль”.

Звичайно ж, нам хотілося б бачити ще більше виступів українських футболістів в основі європейських команд, проте у випадку із Єгором Ярмолюком вимагати цього поки що зарано. 18-річний екс-виконавець СК “Дніпро-1” грає за дубль “Брентфорда”, хоч він і встиг дебютувати за дорослу команду “бджіл” у спарингу із “Брайтоном” наприкінці липня.

“Арсенал”

“Канонірам” у поточній кампанії вже видали нескромну кількість компліментів. Загалом, по ділу, адже команда Артети суттєво додала з точки зору як якості гри, так і результатів, якщо порівнювати із минулим сезоном. Літнє трансферне вікно теж вийшло успішним – знайомі Мікелю Олександр Зінченко та Габріел Жезус непогано зарекомендували себе на старті розіграшу. Українець провів 4 матчі в АПЛ і віддав 1 асист, а бразилець у чемпіонаті оформив 3+3 за системою “гол + пас”.

“Арсенал” підходив до поєдинку із “Манчестер Юнайтед” дуже впевнено, із п’ятьма перемогами поспіль. Тим не менш, “червоні дияволи” мало того, що встигли оклигати після проваленого початку чемпіонату, так ще й теж чекали на матч проти “пушкарів” із трьома вікторіями поспіль у своєму активі. Тен Хаг пожертвував філософією, увімкнув режим контратак та переграв Артету (3:1). Варто було тільки манкуніанцям забити першими (до речі, не обійшлося без помилки Зінченка) – і все, далі “Арсенал” був змушений сильно розкриватися, а Рашфорд за таким сценарієм стає нестримним, це ані для кого не секрет.

Висунути якісь явні претензії “Арсеналу” за поразку на “Олд Траффорд” складно. Ну дуже хороший матч провів “Юнайтед”, Варан та Мартінес в обороні зокрема. Знову ж таки, якщо ще місяць тому ми сварили “пушкарів” за відсутність ресурсів на другі тайми, то в Манчестері такої проблеми не виникло. Глобально Артета має рацію: якщо “каноніри” гратимуть з позиції сили і насамперед відштовхуватимуться від власного стилю, то на дистанції провалів буде по мінімуму.

Зазначимо, що 8 вересня “Арсенал” здолав на виїзді “Цюріх” у Лізі Європи. Мікель абсолютно точно тримав у голові матч із “Евертоном”, поєдинок мав відбутися на минулих вихідних, тому іспанець і дав багатьом ключовим гравцям можливість перепочити. Як ми вже всі чудово знаємо, через смерть Королеви Єлизавети II 7-й тур перенесли. Проте навіть неосновний склад лондонців все одно зміг забрати 3 очки зі Швейцарії.

Також через брак поліції було перенесено кудись на майбутнє матч “Арсеналу” із “ПСВ” у тій самій ЛЄ. Міні-передсезонка вийшла, не інакше.

Особисті зустрічі

27.07.22 КТМ “Арсенал” – “Брентфорд” 1:2

19.02.22 АПЛ “Арсенал” – “Брентфорд” 2:1

01.09.21 КТМ “Арсенал” – “Брентфорд” 4:0

13.08.21 АПЛ “Брентфорд” – “Арсенал” 2:0

10.06.20 КТМ “Арсенал” – “Брентфорд” 2:3

Цифри та факти

– В останніх 5 матчах “Арсеналу” в АПЛ залітала ставка ТБ 2.5;

– “Брентфорд” не програє вже 4 поєдинки поспіль в усіх турнірах;

Кадрова ситуація

Томас Франк не розраховує на Нергора, також під питанням Канос і Піннок. У “Арсеналу” із травмами дещо складніше. Недоступні Ель-Ненні, Нельсон та Сміт-Роу, також незрозуміло, чи готові грати Джака та Соареш.