В межах 4-го туру УПЛ Шахтар вирвав перемогу над Чорноморцем.

УПЛ, 4-й тур.

Шахтар Донецьк – Чорноморець Одеса  2 : 1.

0 – 1. Брагару – 9.

1 – 1. Швед – 74.

2 – 1. Очеретько – 90+6.

Шахтар: Анатолій Трубін, Сергій Кривцов, Тарас Степаненко, Мар’ян Швед, Олександр Зубков (Олег Очеретько 64), Богдан Михайличенко, Артем Бондаренко (Данило Сікан 64), Невен Джурасек (Георгій Судаков 64), Микола Матвієнко, Юхим Конопля, Іван Петряк (Лассіна Траоре 46)

Чорноморець: Дмитро Непогодов, Віталій Єрмаков, Джеймс Манджрекар, Ілля Путря (Володимир Салюк 86), Владислав Наумець (Андрій Штогрін 75), Олександр Гладкий (Реалдо Філі 70), Іван Бобко, Родіон Плакса, Євген Селін, Максим Брагару (Дмитро Юсов 86), Сергій Політило

Попередження: Євген Селін 26, Владислав Наумець 30, Олександр Гладкий 61, Реалдо Філі 80

У вівторок “помаранчево-чорні” розкішно стартували в Лізі чемпіонів, несподівано розбивши на виїзді РБ Лейпциг з рахунком 4:1. Мар’ян Швед – герой того матчу, який оформив дубль, – сьогодні знову вийшов у старті.

Ігор Йовічевіч провів кілька змін у складі. Замість Михайла Мудрика, який отримав червону картку в попередньому поєдинку УПЛ з Рухом, вийшов Іван Петряк. Якщо порівнювати з матчем проти РБ Лейпциг, то Юхим Конопля замінив Лукаса Тейлора на правому фланзі оборони, а зліва вийшов Богдан Михайліченко. Кривцов вийшов замість Бондаря, а Джурасек змінив Судакова.

Вже на 4-й хвилині Шахтар мав забивати. Михайліченко прострілом знайшов Петряка на лінії воротарського, проте Іван з ходу примудрився пробити повз ворота. Вбивчий шанс – було від чого схопитися за голову. Варта уваги вся комбінація “гірників”, яку організувало тріо новачків Зубков-Михайліченко-Петряк.

Чорноморець покарав за таке марнотратство на 10-й хвилині. Максим Брагару отримав м’яч на куті штрафного, хитнув Коноплю, проскочив повз Шведа і технічно закрутив у дальній кут. Шансів у Трубіна було мало – 0:1. Перший пропущений гол “помаранчево-чорних” у чемпіонаті.

“Гірники” відповіли ударом Зубкова з розвороту, який не склав проблем для Непогодова. Перший постріл Шахтаря у площину. Тут же міг бути і другий, проте Джеймс заблокував спробу Бондаренка. Шахтарю було складно – одесити грамотно перекривали вільні зони, не даючи суперникам простору. Підопічні Григорчука врахували помилки РБ Лейпциг, який привіз два м’ячі у свої ворота, а потім розкрився і отримав ще два на контратаках.

“Моряки” могли і другий забити, але Плакса не зміг пробити з меж воротарського в боротьбі з Кривцовим. Позаяк гравці Чорноморця щільно накривали опонентів, то одним із варіантів для Шахтаря стали дальні удари. Саме так міг забити Михайліченко – Богдан потужно приклався з ходу з-за меж штрафного, проте не влучив у дальній кут. Зрештою, у першому таймі Шахтар відігратися так і не зміг. 0:1 на користь Чорноморця, який знайшов свій момент, а після цього грамотно засушив гру.

Одразу після перерви Йовічевіч кинув у бій Лассіну Траоре, який замінив Івана Петряка. Задум тренера Шахтаря міг спрацювати ледь не одразу. Непогодов перевів удар буркінійця у стійку! Ще один момент біля воріт Непогодова. Конопля навісив у штрафний, Михайліченко виграв позицію і головою пробив поруч зі стійкою. Два фантастичні шанси за неповні 10 хвилин другого тайму.

Чорноморець відверто сів у захист. Швед сам собі створив момент. Мар’ян за межами штрафного оббіг суперника, отримав простір і без роздумів пробив – повз рамку. Пішла гра на відкритих курсах – Брагару отримав м’яч на куті штрафного, однак не зміг пробити так, як у першому таймі. Трубін забрав м’яч.

Стартовий натиск “гірників” результату не дав. Йовічевіч провів потрійну заміну – Очеретько, Судаков і Сікан вийшли, Бондаренко, Зубков і Джурасек пішли. Шахтар перейшов на схему у два центрфорварди, але перша нагода виникла в одеситів – Трубін відбив м’яч після удару Гладкого.

На 74-й хвилині Шахтар таки зрівняв рахунок. Гольова атака розпочалася з обрізки Чорноморця поблизу власного штрафного. Степаненко віддав наліво на Михайліченка, а Богдан навісив на Шведа. Мар’ян головою метрів з 10-ти зрівняв рахунок. Третій гол новачка за Шахтар!

Мар’ян не зміг дограти поєдинок. На 90-й хвилині дев’ятка Шахтаря зашкутильгав і попросив заміну. Замість нього вийшов Лукас Тейлор. Микола Балакін додав 6 хвилин, впродовж яких “гірники” мали два моменти. Спершу Судаков, а згодом Сікан пробили точно в Непогодова.

Здавалося, нічиєї не уникнути, однак на 90+6 хвилині Шахтар вирвав перемогу. Його автором став джокер Олег Очеретько. М’яч після його удару влучив у Траоре і влетів у сітку. 2:1 – вольова перемога Шахтаря, який набрав 10 очок і очолив турнірну таблицю УПЛ.