10 вересня. 16:00. Серія А. Шостий тур
Неаполь. “Стадіо Дієго Армандо Марадона”
Головний арбітр: Альберто Санторо
Трансляція: MEGOGO

Ейфорія у Неаполі перейшла всі межі. На чолі з заголовками Corriere Dello Sport “Феноменаполі!” та Gazzetta Dello Sport “Мамо, який Наполі!” всі змагаються у барвистості та грандіозності компліментів руйнівнику “Ліверпуля”. Ситуація, в якій неаполітанці в минулому втрачали голову десятки разів і котилися вниз. В суботу о 15:00 за місцевим часом, тобто в спеку, на них чекає команда, яка перемогла у Неаполі у двох останніх візитах у лізі. А отже – небезпечна за такої ейфорії.

“Наполі” з початку сезону стріляє або дає осічки дуплетом. 5:2 та 4:0 над “Вероною” та “Монцею” викликали таку ж саму ейфорію як і нині. Засліплені нею, “везувіані” раптом зникли в атаці проти “Фіорентини” (0:0) і не створили достатньо вдома проти новачка “Лечче” (1:1). Лучано Спаллетті довелося відбиватися від запитань про негативний клімат. Вдалося відбитися вкрай важливою перемогою в гостях над “Лаціо” – 2:1. З всім, що потрібно – і потужною грою з позиції сили, і камбеком на характері.

Не випадково на післяматчевій прес-конференції після “Ліверпуля” Спаллетті вже нагадав про “Спецію” та важливість підготовки до неї. Він все розуміє.

“Спеція” далека від таких вершин та емоцій. І на третій рік у Серії А її завдання – виграти боротьбу за виживання. В принципі, вона йде згідно з планом. Грандам в гостях – “Ювентусу” та “Інтеру” – впевнено програла (0:2 та 0:3), але навіть тоді не виглядала безнадійно, видавала відтинки і гарної оборони, і навіть домінування. Здобула 1:0 в дуже важливому матчі аутсайдерів проти “Емполі”. І влаштувала веселу гру проти середняків, здобувши вдома по 2:2 у “Сассуоло” та “Болоньї”.

У двох попередніх очних домашніх матчах “орленята” без питань програли “Наполі” – 0:3 та 1:4. Але ось у Неаполі двічі поспіль перемогли з результатами 1:0 та 2:1. За грою такі виглядали неймовірними, оскільки неаполітанці за ударами по воротах вигравали з рахунком 29:9 та 26:8. А їхні тренери хапалися за голову, не розуміючи, як можна стільки не реалізувати і так пропускати. В такому ключі проходитиме і звітний матч. Один великий штурм господарями, що повністю залежить від реалізації.

Кадри

Немає жодних сумнівів, що Спаллетті вдасться до великої ротації. Тим більше, що лава запасних команди дуже сильна, і її Меркато називають “майстер-класом”. Хтось з тандему центральних захисників Кім-Ррахмані повинен поступитися місцем, хтось з блискучої трійки опорників Ангісса-Лоботка-Зелінські. Можливо, лівий захисник Руї і навіть обидва вінгери – Кварацхелія та Політано. Зіркові запасні новачки Ндомбеле та Распадорі почали не дуже й шукатимуть прориву.

Точно поступиться місцем травмований центрфорвард Осімхен. Джованні Сімеоне, який замінив його проти “Ліверпуля” і забив вже за три хвилини. Цікаво буде подивитися, наскільки вплине заміна таранного форварда на атакувального з глибини проти “автобуса” аутсайдера, а не відкритості “Ліверпуля”.

У “Спеції” багато кадрових проблем. Втрати Мальдіні та Верде позбавляють креативу, Екдаля – потужності в центрі поля, Аміана та Феррера – ротації в обороні, яка занадто часто помиляється. На матч з “Болоньєю” Лука Готті зібрав лише 15 досвідчених гравців плюс п’ять, які не награли разом в кар’єрі в Серії А і ста хвилин. Навряд чи завтра буде краще. Але все ж таки є на кого спиратися. На потужний та швидкий тандем форвардів Нзола-Г’ясі. На центр поля з Сімоне Бастоні та Віктором Коваленком.

Українець повинен розпочати третій матч поспіль з перших хвилин. Готті дуже хвалить його розум і техніку, шкодує, що втратив початок сезону через пізній перехід. Заявляє, що важка праця Віктора суттєво наблизила його до фізичної форми партнерів по команді.

Орієнтовні склади:

“Наполі”: Мерет, Ді Лоренцо, Естігор, Кім, Олівера, Ндомбеле, Лоботка, Елмас, Лосано, Сімеоне, Распадорі

“Спеція”: Драговскі, Хрістов, Ніколау, Ківьор, Холм, Бурабія, С. Бастоні, Коваленко, Реца, Г’ясі, Нзола