Президент США Джо Байден затвердив новий пакет військової допомоги Україні на суму 675 млн доларів.

Про це повідомив очільник Пентагону Ллойд Остін 8 вересня на брифінгу в межах чергового засідання Контактної групи з оборони України.

Цього разу зустріч відбувається в офлайн режимі на авіабазі НАТО “Рамштайн” у Німеччині. Ллойд Остін наголосив, що партнери цього разу обговорили підтримку України у довгостроковій перспективі. А саме, як країни можуть працювати разом для підготовки українських Збройних сил та покращення своїх власних оборонно-промислових баз у довгостроковій перспективі.

Пакет допомоги включатиме 105-мм гаубиці, артилерійські боєприпаси, ракети HARM, Humvees, броньовані машини швидкої допомоги, стрілецьку зброю.

Міністерство оборони США передало Україні керовані снаряди M982 Excalibur із GPS-наведенням. Це найновіші високоточні далекобійні 155-мм боєприпаси, що підходять до будь-якої ствольної артилерії відповідного калібру. Вони стали неоголошеним поповненням арсеналу для ЗСУ, зібраного Вашингтоном для боротьби з російськими окупантами, як повідомляє агентство Bloomberg. Видання посилається на бюджетні документи, які раніше не розголошувалися.

Excalibur вперше був використаний в Іраку в 2007 році під час гучного вбивства лідера Аль-Каїди Абу Джури та його спільників. Снаряди здатні вразити ціль на відстані 40,5 км.