Ліга Європи. Група В
8 вересня, 19-45. Стамбул, Ulker Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadium
Арбітр: Тамаш Боднар (Угорщина)
Трансляція: MEGOGO

Фенербахче

“З кожним тижнем “Фенербахче” стає сильнішим”, – приблизно так характеризують роботу Жорже Жезуша у Стамбулі. Справді, на початку сезону, коли були матчі другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, португальський фахівець тільки знайомився з матеріалом, з яким належало працювати. Прийшло чимало новачків, деякі футболісти пішли з команди, що розмивало ігровий малюнок “Фенербахче”. Проти організованого та зіграного “Динамо” це мало дуже важливе значення.

Після тієї поразки “канарки” спокійно пройшли кваліфікацію Ліги Європи, почергово “прибивши” “Словацко” та “Аустрію”. У внутрішньому чемпіонаті не все ідеально, але третє місце після п’яти турів з лише триочковим відставанням від лідера – точно не провал. Потроху Жорже Жезуш знаходить себе на “Шюкру Сарачоглу”, І черговий матч з “Динамо” – це нагода показати усім, що прогрес є.

Перед першим липневим матчем кваліфікації Ліги чемпіонів у “Фенербахче” було семеро новачків. Відтоді додалися ще. Зокрема, прийшли відомий нападник Міші Батшуайї та захисник Луан Перес.

Серйозною втратою можна вважати Кім Мін Дже, який має відмінну пресу в “Наполі”, і який не грав проти “Динамо” в липні. Також нарешті пішов Марсель Тіссеран, який вже тоді сидів на “валізах”. Загалом склад “Фенербахче” ледь не вдвічі дорожчий за склад “Динамо”. Це один з факторів, чому турки – фаворити матчу.

Декілька відомих прізвищ – поза заявкою “Фенербахче” на Лігу Європи. Зокрема, Філіп Новак, Брума та Сердар Дурсун.

“Динамо”

“Динамо” переживає дуже складний період в історії. Можливо, один з найважчих. Команда вперше за часи існування чемпіонату України стартувала з двох поразок, загалом має серію з чотирьох програшів поспіль, під час якої пропустила одинадцять м’ячів.

Це не фігурує у пресі, але неформально гравці скаржаться на психологічну втому від постійних переїздів та невизначеності щодо майбутнього. Розхитує рівновагу в колективі й ситуація з Циганковим, якого не продали і який не хоче продовжувати контракт. Прийшли новачки, одного з яких заявили на матч у Стамбулі (Владислав Кабаєв). Але є й втрата – травмований Денис Попов.

У “Динамо” позитивна історія протистояння з “Фенербахче”, але спроможність дотримуватися “традицій” зараз викликає сумніви. Не сприяє психологічній рівновазі й тиск, який спричинюється на команду. Все ж, у Лізі Європи від “Динамо як від представника першого кошика очікують домінантних результатів. А після феєричної перемоги “Шахтаря” над “Лейпцигом” у Лізі чемпіонів – й поготів. Мірчі Луческу не звикати перебувати під тиском, а от чи готові гравців?!

“Фенербахче” – “Динамо”. Статистика особистих зустрічей

В шести офіційних матчах “Динамо” ні разу не програло “Фенербахче”. Чудова статистика, яка має, втім, зворотний бік: вона до межі розігріває реваншистські настрої у суперника. До того ж йдеться не про якісь там забуті віхи історії, а про ще свіжі в пам’яті матчі двомісячної давнини. Ту поразку болісно сприйняли не тільки гравці та тренери “Фенербахче”, але й вболівальники стамбульського клубу.

Фенербахче Динамо
6 Матчі 6
0 Перемоги 3
3 Нічиї 3
3 Поразки 0
4 Голів забито 8
8 Голів пропущено 4
2 Сухі матчі 3

“Фенербахче” – “Динамо”. Турнірне становище команд

Перед першим туром – усі у рівному становищі. Крім “Динамо” та “Фенербахче”, група В представлена “Ренном” та АЕКом (Ларнака). Боротьбу навесні продовжать три команди з чотирьох. Переможець групи вийде одразу в 1/8-му Ліги Європи, друге місце зіграє в стиковому раунді (1/16-та) з третім місцем Ліги чемпіонів. Третє місце групи Ліги Європи переміститься у стиковий раунд Ліги конференцій.

# Команда І В Н П М РМ О
1. “Динамо” 0 0 0 0 0 0 0
2. “Ренн” 0 0 0 0 0 0 0
3. “Фенербахче” 0 0 0 0 0 0 0
4. АЕК (Ларнака) 0 0 0 0 0 0 0