Головний тренер “Шахтаря” Ігор Йовічевіч на традиційній передматчевій прес-конференції поділився очікуваннями від матчу 1-го туру Ліги чемпіонів проти “Лейпцигу”.

– Чи відчуваєте хвилювання перед першим матчем чи, навпаки, адреналін та впевненість – у своїх силах та в команді?

– Звичайно, у мене немає досвіду гри в Лізі чемпіонів, але я компенсую це божевільною мотивацією та підвищеним адреналіном. У той же час ми повинні зберігати баланс, щоб грати розумом і серцем. Щоб команда показала хороший футбол у дебютному матчі, де не завжди досвід грає ключову роль. Звичайно, це фактор величезний, але іноді молоді футболісти не думають про наслідки – і це може бути один із наших козирів.

– Що можете сказати про фізичну готовність команди? І один із ваших підопічних сказав, що моральний настрій у них бойовий. Ви це відчуваєте?

– Абсолютно. Я відчуваю з першого дня зборів, як настрій покращується щодня. І в останньому матчі ви могли помітити, наскільки команда зросла, як зростають бійцівські якості. І ти можеш не лише добре грати у футбол, але, коли стане тяжко, в деяких моментах упродовж матчу з’являється характер. А в останньому поєдинку я побачив команду, і це мене тішить так само, як і три очки. Тому завтра з таким самим настроєм розпочнемо дебютний матч із “Лейпцигом”, який тимчасово проходить невелика криза за результатами, але все одно залишається гарною командою. Щодо фізичного стану, то ми віддали чимало сил в останньому матчі. Гра у меншості досить тривалий час забрала чимало сил – і моральних, і фізичних, і ментальних. Але я сподіваюся, що ці пару днів ми провели у відновленні і водночас дали тактичну інформацію футболістам про те, що може статися завтра у матчі: коли “Лейпциг” з м’ячем, коли без м’яча, як розкриває гру, як захищається, які вони характеристики загалом. І завтра є цілий день для ментальної підготовки, але можу запевнити, що ми будемо готові до матчу.

– Яким би не вийшов завтрашній матч, це буде історія. “Шахтар” зіграє у Лізі чемпіонів в умовах повномасштабного військового вторгнення Росії до України. Яке послання за допомогою футболу має почути світ?

– Насамперед завтра ми представляємо не лише футбольний клуб “Шахтар”, який уже останні 13–14 років грає у Лізі чемпіонів, але ми представляємо й Україну. І мінімум, що вболівальники завтра побачать, – як ми боремося з першої до останньої хвилини так само, як зараз військові борються за країну та за всіх нас, щоб ми відчували себе вільними. Це і є наша командна відповідальність – грати проти таких команд у Лізі чемпіонів, думаючи про спортивні результати, а також представляючи державу в умовах війни. Україна – єдина країна на даний момент, яка грає чемпіонат на своїй території, де триває війна. Скажу ще раз: це дуже велика відповідальність та гордість. І ми віддамо завтра максимум сил, щоб уявити Україну успішно.

– Розуміємо, що ви не назвете зараз склад на завтрашній матч, але наскільки важко було вибрати футболістів, які мають вийти у старті?

– Звичайно, дивишся матчі суперника, не одну гру, розумієш, хто може зіграти проти нас. Подивилися після матчу з “Рухом” на те, наскільки ми фізично вимотали команду, хто як зараз готовий фізично, хто здоровий. Вибираючи тактику: у мене в голові було кілька ідей і систем, але ми зробили вибір і маємо чітку, ясну ідею. Сьогодні вже показали гравцям, що хочемо зробити в обороні. Але знову ж таки залежить від нас самих те, як зіграємо завтрашній матч. Будемо сміливими, рішучими, мотивованими, зможемо без комплексів грати на такому стадіоні у дебютному матчі – це буде набагато корисніше для нашої команди, ніж бути скутими та потім шкодувати після гри в автобусі, що не змогли зробити більше. Але чи це буде важкий матч? Так, абсолютно. Важкий матч.