28 серпня. 19:30. Серія А. Третій тур
Верона. “Маркантоніо Бентегоді”
“Еллас Верона” – “Аталанта”
Головний арбітр: Алессандро Пронтера

“Верону” учня Джан П’єро Гасперіні Івана Юріча називали “міні-“Аталантою” за ідентичний стиль гри – високий індивідуальний пресинг, інтенсивність, три центральні захисники. Потім з Іваном Тудором вона нарешті стала “Аталантою” в атаці, забиваючи багато. Але хорватський проект вже закінчився, лідери пішли. Починається новий цикл з Габріеле Чоффі неспокійно. Починається так новий і в Бергамо. Чи означає це, що “Богині” буде легше проти цього суперника?

За літо “Верона” втратила Сімеоне, Капрарі, Барака, Канчелльєрі, Казале. А загалом – авторів 48-ми голів з 65-ти у сезоні 2021/22 у лізі. Будується абсолютно нова команда, навряд чи за принципами Юріча, і повідомлялося про невдоволення Чоффі Меркато. Новачки є, але майже всі ще не готові. Доводиться покладатися на власну молодь. Результат – 1:4 та 2:5 у двох перших домашніх матчах сезону. Від “Наполі” таке ще можна пробачити, але від “Барі” з Серії Б в Кубку – ні.

Чоффі побачив чимало позитивних знаків від виступу в Болоньї (1:1) і має намір спиратися на це. Але й “Болонья” нині перебудовується і, наприклад, “Мілану” вчора не чинила спротиву. Тому самому “Мілану”, з яким “Аталанта” в другому турі впевнено зіграла внічию.

В самій “Аталанті” також перебудова, також бурхливе літо і також невдоволення тренера трансферами. Яке, на відміну від Чоффі, Гасперіні висловлював дуже бурхливо. Сварка з Русланом Малиновським та всі висловлювання навколо цього плюс чутки про трансфер українця бурю лише посилювали. Також помітні зміни у її стилі гри. Високий пресинг та швидкості зникли, обережність та організована оборона домінують. Бергамці навіть перші у лізі за фолами та жовтими картками (10) у перших двох турах.

Проте, незважаючи на всі проблеми та зміни, слід зазначити, що на полі бергамці виглядали доволі спокійно та дуже організовано. Хоча й “Сампдорія” двічі влучала в каркас їхніх воріт, а “Мілан” створив достатньо для більш ніж одного голу. Чотири очки і лише один пропущений в цих матчах – добрий початок сезону.

На тлі змін передбачити перебіг подій в грі, стиль гри команд дуже складно. Чи буде традиційна для матчів проти команд Юріча та Тудора гра, розбита на двобої з шаленими швидкостями та пресингом? Або обидві намагатимуться грати обережніше, як цього сезону?

Кадри

Гасперіні вчора офіційно отримав нового форварда. Расмуса Хойлунда куплено у “Штурма” за 17 мільйонів. Він вже у заявці на матч. Хоча навряд чи вийде одразу. В парі з Сапатою, який забив лише один гол в 2022-му році, але все ще фаворит тренера, має вийти Муріель. Лукман також претендує. Малиновський, попри гол з цієї позиції “Мілану” та відмінну гру проти чемпіона (п’ять з 11-ти ударів “Аталанти” по воротах та овація від вболівальників під час заміни), аутсайдер в цій боротьбі.

Аутсайдер він і у боротьбі за місце “десятки”. Там попереду Пашаліч і новачок Едерсон, що одужав від травми. Щоправда, ЗМІ передбачають можливий перехід команди на гру з двома центральними захисниками. Тобто на 4-2-3-1. І тоді шанси Малиновського на потрапляння до стартового складу зростуть. Конкретно – на правому фланзі атаки.

В обороні травмований Джимсіті та впійманий на допінгу Паломіно. Знову молодий Околі? Чи ще молодший ​​Скальвіні? На правому фланзі повернувся Дзаппакоста, також є новачок Соппі. Хтось з них посуне Хатебура, який на шляху до АПЛ?

У “Вероні” таких варіантів в запасі і близько немає. Пару форвардів мають скласти Лазанья та Анрі. Обидва вже забивали цього сезону, причому останній – в обох турах. У центрі поля дербі колишніх гравців українських клубів – Велозу бореться за місце з Хонглою. Давідовіч повертається до центру оборони, Чеккеріні під питанням. Рецос, який збирається піти, піде в запас. Молоді Аміоне та Коппола рвуться в стартовий склад в обороні, а Терраччьяно – у центрі поля.

“Еллас Верона”: Монтіпо, Коппола, Гюнтер, Давідовіч, Фараоні, Хонгла, Тамез, Іліч, Лазовіч, Лазанья, Анрі

“Аталанта”: Муссо, Толой, Околі, Деміраль, Соппі, Де Роон, Коопмейнерс, Мале, Пашаліч, Сапата, Муріель