VBET ліга. 1-й тур
23 серпня, 13-00. Київ, НСК “Олімпійський”
Арбітр: О.Шандор
Трансляція: “Setanta Sports”

“Шахтар”:

Літо 2021-го. Донецький “Шахтар” запрошує одного з найперспективніших тренерів Італії Роберто де Дзербі, робить закупівлю на 40 мільйонів і визначає свою мету: “Клуб будує команду, яка грає в сучасний футбол і виграє трофеї”. Взимку 2022-го на додачу до інших новачків був підписаний Давід Нерес, який колись запалював в “Аяксі”, а також правий фулбек Вінісіус Тобіас, який грає нині за “Реал Кастілью”. Остаточний проект повинен був бути презентований через рік чи два, проте все згорнулося раніше терміну.

Події зими та весни 2022-го сильно змінили “гірників”. Статки президента клубу зменшилися, практично всі легіонери клуб покинули, та й Роберто де Дзербі, навіть за всього свого бажання, залишитися не зміг. Клубу довелося змінювати вектор, згадуючи про свою академію, а також про тих вихованців, яких розкидали Європою. За літо повернули Тотовицького, Зубкова та Петряка, орендували Михайличенка, а також підписали легіонера Джурасека. Та й лідерів в особі Матвієнка та Мудрика поки що вдалося втримати. Вишенька на торті – призначення Ігоря Йовічевіча. Хорват чудово знає український футбол, щоправда, раніше з грандами не працював. А “Шахтар”, попри обставини, продовжує ставити за мету виграти золото УПЛ.

Збори “гірники” провели не зовсім переконливо, здобувши три перемоги у восьми іграх. Йовічевіч лише раз зіграв за схемою з трьома центрбеками, а в інших випадках віддавав перевагу класиці – 4-2-3-1. Враховуючи той факт, що Зубков продовжує відновлення, праворуч в атаці очікуємо на вихід Топалова, який місцями непогано проявив себе на зборах. Найбільші питання викликає позиція форварда – найчастіше там награвався Тотовицький, щоправда, він жодного разу забити не зумів. Сікан відзначився тричі. Заявленого на сезон Траоре поки що не розглядаємо, оскільки він залишився у Нідерландах, де продовжує відновлення.

“Металіст 1925”:

Вище ми говорили, що кадрово харків’яни не дуже змінилися за минулий період. Звичайно, звучить це трохи прикрашено, адже вихідних трансферів вистачало, але з серйозних втрат можна назвати лише відхід Криськіва (якого “Шахтар” поки не заявив на новий сезон), Марлісона і Батюшина. Задерака, Ченбай, Єрмаков, Савін – вони користувалися повагою, але не були визначальними виконавцями у Кривенцова.

До того ж харків’яни встигли непогано попрацювати “на вхід”. Досвідчений Курило та Мартинюк підсилять оборону та опорну зону відповідно; 21-річні Рудавський і Бичек додадуть завзяття попереду; бразилець Вендел був основним у “Вовчанську”, але й у “1925” підійде для ротації. Та й збори показали, що Кривенцов ситуацію контролює – дев’ять матчів, вісім перемог та 27 забитих голів. Цілком собі добротно.

Навряд чи коуч харків’ян відходитиме від системи, яку почав будувати у “Металісті 1925” ще у Першій лізі. Клуб намагається контролювати м’яч, не роблячи ставку на “бий-біжи” та інші витівки. Схемі 4-1-4-1 залишиться базовою. Габелок продовжить виконувати роль контролюючого опорника, місце Криськіва займе більш орієнтований на оборону, але дуже досвідчений Мартинюк, а пару центрбеків організують Курило та Ткачук. Головне питання – кого ставити форвардом? Ми владнаємо проблему філософськи: “Оскільки Зубков на зборах був найрезультативнішим нападником – йому і грати з перших хвилин”.