Евертон зазнав поразки від Челсі в рамках 1-го туру АПЛ (0:1).

АПЛ, 1-й тур

Стадіон: “Гудісон Парк” (Ліверпуль)

Головний суддя: Крейг Поусон (Англія)

“Евертон” – “Челсі” 0:1

Голи: Жоржиньо (з пенальті, 45+9)

“Евертон”: Пікфорд – Годфрі (Холгейт, 18), Міна (Вінагре, 70), Тарковський – Паттерсон, Дукуре, Івобі, Міколенко – Грей, Гордон, Макніл (Аллі, 61)

“Челсі”: Менді – Аспілікуета, Сілва, Кулібалі (Кукурелья, 75) – Джеймс, Канте, Жоржиньо (Галлахер, 90+9), Чілвелл (Лофтус-Чік, 65) – Маунт (Пулішич, 65), Стерлінг, Хавертц (Броя, 75)

Попередження: Міна (45+8), Миколенко (80), Холгейт (90+8) – Джеймс (56), Кукурелья (90+11)

Миколенко провів хороші збори з Евертоном, тож його позиція в стартовому складі на старті сезону не викликала сумнівів. Щоправда, так було до підписання Рубена Вінагре – прямого конкурента українця з досвідом гри в АПЛ та в Лізі чемпіонів. Тим не менш, Френк Лемпард у матчі 1-го туру проти Челсі на “Гудісон Парк” вирішив довіритись саме Віталію, випустивши його в основі.

Томас Тухель, своєю чергою, кинув у Стерлінга й Кулібалі, а Кукурелью залишив у запасі. Новоспечений центрбек лондонців проявив себе круто, та і Рахім був дуже помітною фігурою на полі – втім, від його активності попереду моментів практично не виникало. Челсі в принципі погано провів перший тайм, практично нічого не створивши. В основний час можна пригадати тільки потужний постріл Маунта метрів з 20-ти та удар Канте з правого краю штрафного. В обох випадках Пікфорд парирував.

Евертону не пощастило на старті зустрічі з Годфрі. Захисник зіграв всього 10 хвилин, перш ніж отримати пошкодження й покинути поле на ношах. Бена замінив Холгейт.

Ця обставина ніяк не позначилась на якості гри підопічних Френка Лемпарда – господарі інтенсивно пресингували, нав’язували велику кількість єдиноборств і майже не помилялись в обороні. Ба більше – “іриски” мали дві швикарні нагоди, аби відкрити рахунок.

Так, на 24-й хвилині Миколенко виконав класну подачу з лівого флангу точно на голову Тарковскі. Джеймс замкнув її сильним ударом головою під поперечку, однак Менді в карколомному стрибку врятував Челсі. На 41-й же Грей та Гордон вилітали в контратаку 2-в-1, однак Демерай запоров її пасом в ноги Тьягу Сілві. Крім того, було кілька неприємних ситуацій в карному майданчику лондонців, але завершити їх логічно не вдалося.

Арбітр Крейг Поусон внаслідок паузи на допомогу Годфрі компенсував до першого тайму аж 8 хвилин. Челсі увесь цей час кружляв на третині поля господарів, однак увірватись в середину й щось створити не виходило.

Здавалося, що тайм завершиться “нулями”, але на 6-й компенсованій хвилині підвів Дукуре – Чілвелл таки влетів у штрафний Евертона, а Шейк жорстко підштовхнув Бена. Пенальті! Жоржінью впевнено його реалізував. 1:0.

Другий тайм “іриски” розпочали дуже активно. Так, вже за хвилину по перерві Грей відкрився під закидання Івобі й пробив з правого краю карного майданчика в дальній нижній кут. Менді парирував! На 52-й зрівняти рахунок міг Дукуре, який отримав скидку від Івобі після кутового, однак переграти Менді йому не вдалося.

Шанс відзначитись був і у Миколенка – Віталій отримав діагональ на лівий кут штрафного й другим дотиком вистрілив під дальню стійку. Трохи неточно!

Челсі нічим цікавим не відповідав. Вихід Лофтуса-Чіка й Пулішіча на 65-й хвилині ніяк не покращив ситуацію в атаці, однак в середині другого тайму активність Евертона теж зійшла нанівець.

Після травми Єррі Міни (замість нього вийшов Вінагре) “іриски” взагалі почали підсідати. Томас Тухель відчув ці зміни, випустивши в атаку Брою й кинувши у бій новачка Кукурелью.

В завершальній частині зустрічі Челсі такі зміг притиснути Евертон, однак господарів сильно виручив Миколенко. На 80-й хвилині Віталій ціною жовтої картка не впустив у штрафний Лофтуса Чіка, а на 83-й українець відверто врятував від пропущеного гола – Стерлінг ударом метрів з шести замикав простріл Кукурельї, але Миколенко у героїчному підкаті встиг заблокувати м’яч.

Після цього гру знову призупинили, адже одному з волівальників на трибунах стало зле. Арбітр компенсував аж 10 хвилин. На цьому відрізку зустрічі Евертон пішов уперед всіма силами, намагаючись врятувати хоча б нічию, але жодного моменту біля воріт Менді створити не вдалося.

Втім, і Челсі не зміг зловити “іристок” на контратаці. У підсумку, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу лондонського колективу.