Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний раунд. Матч у відповідь
27 липня, 20-00. Туреччина. Стамбул. “Шюкрю Сараджоглу”
Арбітр – Массімо Ірраті (Італія)
Результат першого матчу – 1:1
ТВ: Setanta

“Фенербахче”

Процес перебудування у стамбульському клубі набирає обертів. Перед першим матчем з “Динамо” ми говорили про прихід сімох новачків. Акуратно між матчами “Фенербахче” оформив ще один трансфер, підписавши колись грізного навіть за мірками Серії А нападника Жоау Педру. Є чутки про можливий прихід до команди Рубена Семеду, але якщо це трапиться, то вже точно після “Динамо”. Натомість можна оцінювати як факт відхід з команди півзахисника Луїса Густаво. Буде проданий також Кім Мін Чже.

Те, що будує Жорже Жезуш, “на папері” виглядає дуже симпатично. Клуб з такими фінансовими можливостями заслуговує бути у Лізі чемпіонів, але спортивні результати не завжди відповідають менеджерському розмаху. Тим паче коли мова йде про турецьких представників. Не треба забувати й про той факт, що Жезуш підписав з “канарками” контракт на один рік і головне завдання “Фенербахче” – повернути колишні позиції на внутрішній арені. У єврокубках гратимуть за ситуацією. Як складеться.

У першому матчі “Фенербахче” епізодами володів ініціативою, здобув перевагу у деяких важливих статистичних показниках, але точно не переконав у тому, що є на дві голови сильнішим за “Динамо”. Але це не означає, що турки не мають потенціалу до підвищення рівня. Перед своїми трибунами вони зіграють агресивніше – до ворожки не ходи. “Динамо” мусить бути готовим до цього.

“Динамо”

Мірча Луческу був задоволений результатом першого матчу. З огляду на обставини, нічия – дійсно не привід посипати голову попелом. Але й бути не самокритичним не слід. Адже відсутність ударів по площині воріт для команди, яка прагне до групи Ліги чемпіонів – це вирок.

У першому матчі “Динамо” не вистачало нападника, хоча Артем Бєсєдін самовіддано старався створити проблеми чужим захисникам. Найгірше те, що можливостей для ротації у Мірчі Луческу немає. Супряга до Стамбула не поїхав, тож у заявці “Динамо”, крім Бєсєдіна, тільки один форвард – молодий Владислав Ванат. Майже напевне зі старту знову побачимо Артема.

Хоча можна пригадати часи, коли на вістрі атаки Мірча Луческу використовував Беньяміна Вербіча. Також завжди під рукою перебуває Денис Гармаш, який не в’яне. Перевага Мірчі Луческу у тому, що він вже звик працювати в таких критичних умовах. На нього не буде тиску. Чого не скажеш про Жорже Жезуша.

За два дні у “Динамо” запланований спаринг з “Евертоном”, але, звісно ж, ніхто не буде економити сили у матчі Ліги чемпіонів для того, аби зіграти у “товарняку”.

“Фенербахче” – “Динамо”. Статистика особистих зустрічей

У п’яти офіційних матчах між командами “Фенербахче” жодного разу не переміг. Турки не забили жодного м’яча в останніх трьох матчах проти “Динамо”, хоча й кияни впродовж цього відрізку відзначилися тільки один раз. Найбільш видовищним видалося протистояння між суперниками у 2006-му році. Тоді “Динамо” та “Фенербахче” у двох матчах сумарно забили вісім голів. Цього разу такого точно не буде, хіба що дотягнуть до серії пенальті.

“Фенербахче” – “Динамо”. Турнірне становище команд

Правило виїзного голу не діє. Тож далі пройде виключно переможець. У випадку нічиєї (з будь-яким рахунком) – додатковий час та серія пенальті. У наступному раунді Ліги чемпіонів переможець пари зіграє зі “Штурмом”. Невдаха протистояння вилетить у третій кваліфікаційний раунд Ліги Європи і зустрінеться там зі “Словацко”.

Вихід у третій кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів гарантує його учаснику мінімум групу Ліги Європи. Виліт у третій раунд кваліфікації Ліги Європи не гарантує осінніх єврокубків взагалі.