Вчорашній перехід хорватського тренера Ігоря Йовічевіча в “Шахтар” продовжує обростати різноманітними подробицями.

Загалом кажучи, всі розмови ведуться навколо того, чи мав донецький клуб платити “Дніпру-1” компенсацію за перехід цього спеціаліста. До слова, сума компенсації – всього 500 тисяч євро, що навіть на фоні значної кризи у нашому футболі та суспільстві навряд чи є непідйомними грошима для “Шахтаря”. Тому тут справа більше принципу, аніж фінансів. Донецький клуб вустами свого генерального директора Сергія Палкіна наполягає, що “гірники” не використовували правило ФІФА, а забрали Йовічевіча до себе після завершення його контракту з “Дніпром-1”. Мовляв, тут все чисто не тільки з правової, але й з морально-етичної точки зору. Для донецького клубу дуже важливо довести саме це, оскільки “помаранчево-чорні” активно виступають проти цього правила і навіть погрожують подати до суду на ФІФА.

Після цього всі почали чекати на реакцію “Дніпра-1”, була навіть інформація, що клуб готує офіційну відповідь на цю заяву “Шахтаря”. Втім, почесний президент клубу Юрій Береза відповів дуже коротко. Під новиною про прихід Йовічевіча в донецький клуб він написав лише одне слово: “Під*р”. Мабуть, більше нічого не варто казати про ставлення “Дніпра-1” до свого колишнього тренера. Неофіційно там наполягають, що основна частина контракту хорвата з клубом справді завершилася, але дніпряни мали право продовжити його ще на один рік, а тренер мав із цим погодитися. Така сама ситуація була цього літа в Сергія Реброва та “Аль-Айну”, коли тренер казав, що його доля повністю перебуває в руках клубу з ОАЕ. Так от, “Дніпро-1” опцію продовження начебто активував, але Йовічевіч все одно пішов.

Варто обов’язково підкреслити, що з юридичної точки зору “Шахтар” не ризикує абсолютно нічим. Адже навіть якщо рацію має “Дніпро-1”, а контракт Йовічевіча ще міг бути продовженим на рік, ФІФА своїм правилом дозволила іноземним гравцям та тренерам в УПЛ змінювати клуби на рік навіть без погодження з тими командами, яким належать їхні контракти. Тобто хорват цілком законно може тренувати “Шахтар” рік, а потім навіть його той самий гіпотетичний контракт з “Дніпром-1” вже завершиться. Тільки от це правило застосоване для того, щоб дозволити закордонним гравцям і тренерам покинути охоплену війною Україну без негативних правових наслідків для себе. А тут виходить, що Йовічевіч і цим скористався, і в Україні залишився. Одним словом, попереду в нас ще доволі великий обмін “люб’язностями” між клубами, тому будемо спостерігати.

Ігор Цвик, головний редактор Sportanalytic.com