Хоча після початку війни в Україні УЄФА та ФІФА дискваліфікувала Росію з участі у єврокубках та міжнародних змаганнях, їй все одно нарахували бали.

Раніше такої подвійної гри з боку УЄФА не було.

У таблиці коефіцієнтів УЄФА Україна мала посісти 12 місце перед стартом ігрового сезону 2022/2023. Але, на жаль, цього не сталося, оскільки керівництво УЄФА вирішило нарахувати країні-агресору бали, хоч її збірні та клуби дискваліфіковані.

За сезон у таблиці коефіцієнтів Росії нарахували 4,333 бали. Ця кількість балів ідентична тому, як російські збірні та клуби здобули б за сезон 8 перемог та 1 нічию в основному раунді єврокубків, або ж 17 перемог та 1 нічию на етапі кваліфікації. Навряд чи росіяни змогли б досягти таких успіхів, якби не були дискваліфіковані.

Своє рішення УЄФА пояснює тим, що російській асоціації нарахували таку кількість балів, яка була еквівалентна їхньому найменшому коефіцієнту за останні 5 ігрових сезонів. Але що цікаво, коли у 80-х роках було дискваліфіковано збірну Англії, їй за період із 1985 по 1990 рр. в 1995 році. не нарахували жодного бала. Аналогічна ситуація була і зі збірною Югославії у 90-х роках.

Що змінилося тепер? УЄФА, певне, стало жертвою «стокгольмського синдрому» щодо країни-агресора – багаторічного багатого спонсора організації. Однією рукою УЄФА карає, а іншою непомітно заохочує.