Перше “Українське класичне” у цьому сезоні. Найбільш статусне протистояння у нашому футболі та нетлінна класика – протистояння грандів УПЛ. 11-й тур чемпіонату України очним матчем закривали підопічні Олександра Шовковського та Маріно Пушича.

УПЛ, 11-й тур.

Динамо Київ – Шахтар Донецьк 1 : 1.

0 – 1. Бондар – 48.

1 – 1. Караваєв – 87.

Вил: Криськів (Шахтар) – 60хв пряма червона картка.

На перших же хвилинах найшла коса на камінь. Дісталося і Бражку, і Судакову в стику. Георгій перехоплює на чужій половині, Егіналду вирізає в коридор між центральним і лівим захисниками. Попов нагнав Зубкова і погасив силу пострілу з центральної зони. Дуже гостро було і в моменті з пасом Судакова майже в ту ж зону. Зубков бахнув у поперечину цього разу.

Бражко намагається завести трибуни дальнім ударом і розмахуванням руками. Дійсно не вистачає жвавішої реакції трибун. Попов травмував задню поверхню стегна в епізоді, коли Зубков отримав купу часу та простору в центральній зоні. Пас Олександра під удар Егіналду завершився блоком Михавка з меж воротарського. Біловар замінив Дениса вже на 16 хвилині. Команда Пушіча й так гостріша була, а тут ще й такі проблеми.

Схоже, ставка на здвоєння опорників (Андрієвський в допомогу до Бражка) зовсім не працює. Надто легко Шахтар проходить серединку. Сікан пробиває головю з кількох метрів у Біловара. На кутовому ще парочка ударів, Судаков знову не знаходить шлях до площини воріт – спершу блок, потім у молоко. Педру Енріке подав з лівого флангу, Сікан виграв повітряну дуель в Дубінчака, але снаряд пострибав поруч з лівою стійкою, де Бондаренко з Егіналду ще й могли добивати.

Бондар жахливо обрізався, Ваната накрили, але Бондаренко теж віддав під тиском перед штрафним. І тут є великі питання до Кабаєва, який не віддав праворуч в абсолютно вільну зону, в яку вривався Тимчик. І знову відкривання у штрафний від гравців Шахтаря. Цього разу Судаков головою кивав у дальній кут. Близько, ще ближче, але не в ціль. Михавко також обрізався під пресингом, тож коли витягують динамівці суперника на себе, це все доволі небезпечно.

Багато жорстких зіткнень. Дістається Буяльському від Криськіва, Судакову заморожують ногу після контакту з Андрієвським. Бущан якось по-волейбольному підбив м’яч у власному воротарському, Бражко підстрахував – як же емоційно реагує Володимир! Враження, що за налаштуванням і бажанням тільки №6 Динамо відповідає вимогам суперника. Михавко крутим пасом на десятки метрів відрізав Педру Енріке, Тимчик пройшов і подав без перешкод, але у штрафному всі пролетіли повз. Спроба навісити з лівого краю, але і Буяльський знаходить лише голову Бондаря.

Дуже поганий вигляд має Брагару, який просто випав з гри. Нуль віддачі попереду, втрати на своїй половині. Дубінчак також забагато дозволяє Зубкову. Добре, що удари у вінгера Шахтаря не пішли до перерви, як і у всіх партнерів. Переважно поза грою Ванат і Бражко. Форвард Динамо спробував намалювати пенальті у воротарському, але виглядало дуже вже безглуздо. Бондар навіть виголосив емоційну промову перед партнером зі збірної, який лежав на газоні.

Ставка була на вилітання в контри швидких гравців? Тоді роль Буяльського за такої системи геть незрозуміла, хіба щоб віддавати ці передачі вперед, але Віталій у відповідних зонах не опиняється з м’ячем. Динамо має дякувати долі за втрачені Шахтарем моменти, хоча в останні 15 хвилин розривів стало менше, а “гірники” вже не змогли підтримувати захмарну динаміку на високих швидкостях. Шовковського нічия цілком влаштовує. Пушіч має свої аргументи.

У перерві Волошин передбачувано замінив Брагару. Шахтар забив таки після кутового. Судаков націлено подав, перший удар Бущан дивом парирував, хоча м’яч потім практично повністю пересік лінію воріт. Панічно виносить Дубінчак, Бондаренко добиває, Ванат грудьми скидає в Бущана, від якого снаряд залітає в сітку. Дубінчак віддав за все в обороні блискучим прострілом у воротарський. Різник уже фактично лежав, але Волошин з льоту бахнув над поперечиною.

Лівий захисник Динамо ще й доволі підступно пробивав, Буяльський намагався додати, але не встиг. Біловар тягне м’яч, проходить опорника “гірників, і тут Криськів летить шипами в ногу Крістіана. Дуже грубо, аж нехарактерно для Дмитра. Болючий удар Андрієвського в єдиноборстві проти Сікана, але тут хоч не було намагання зіграти лише в ногу. Шовковський знімає одного з опорників, випускаючи другого форварда. Поки розбиралися, Конопля пробивав у кут, Бущан лише проводжав поглядом, але Біловар підстрахував і виніс з лінії. Крістіан міг би бути MVP, якби не курйозно пропущений гол Динамо.

У меншості Шахтар заспокоїв гру, нерв якої в якийсь момент вийшов на рік. Практично без моментів киян, Бражко здалеку прикладався, ніби й доволі близько, але не смертельно для суперника. Шовковський кричить на весь стадіон про ширину, звертаючись до Кабаєва в центральній позиції. До прострілів і подач доводять справу динамівці, але все це дуже банально. Є на лаві запасних Шапаренко, але тренер готує вихід Караваєва під останній слот замін. Схоже, якісь проблеми в Миколи.

Щось з рукавичками в Різника. То банальну подачу випустить, але нема кому покарати. То дальній удар Волошина по центру не зовсім впевнено зафіксує. І все ж Дубінчак створює ще один розкішний моментисько. Подача, всі пролітають, а Караваєв, джокер Шовковського, набігає з піднятою рукою на дальній кут воротарського і прошиває голкіпера. Шахтар і захищати рахунок – у минулих сезонах це працювало краще. Динамо зрівнюється за очками з Олександрією на вершині таблиці. Шахтар лише четвертий.