27 жовтня 2024 року. 21:45. Марсель. Стадіон “Велодром”.
Чемпіонат Франції. 9-й тур
Де подивитись: MEGOGO
Травмовані: Карбоні, Бланко, Надір, Мумбанья – Кімпембе, Ернандес, Рамуш

“Марсель”

Після бурхливого минулого сезону, який запам’ятався частими змінами тренерів, півфіналом Ліги Європи, проте провальним восьмим місцем в чемпіонаті і як підсумок непотраплянням до єврокубків, керівництво “Марселя” вирішило довірити розбудову команди Де Дзербі. Італієць отримав доволі потужний фінансовий ресурс і нарешті шанс поборотися за перемогу в чемпіонаті, чого йому не вистачало на батьківщині і в Англії.

Філософія ж гри Де Дзербі не змінюється перш за все він орієнтований на те, щоб його команди грали у привабливий атакуючий футбол. В цілому новому наставнику поки вдається поєднувати це з гарними результатами, хоча перед міжнародною паузою у жовтні “Олімпік” видав два невдалі матчі, вперше програвши і не забивши голів – в гостях у “Старсбура”, а потім зумівши зіграти лише внічию з “Анже”, що перебуває у зоні вильоту. Ще одна нічия трапилася в першому домашньому матчі сезону, коли довелося рятуватися в грі з “Реймсом” 2:2.

В решті п’яти поєдинках були перемоги і перемоги впевнені – з різницею не менше ніж в два м’ячі. В гостях були знищені “Брест”, та “Монпельє” 5:1 та 5:0, а також обіграні “Тулуза” та “Ліон” 3:1 та 3:2. Вдома була перемога в дербі над “Ніццою” 2:0. Дербі “Олімпіків” особливо запам’яталося, бо три м’ячі вдалося забити, граючи з 5-ї хвилини у меншості. Особливо виділяється новачок “Марселя” Грінвуд, який вже забив шість голів, що є другим показником у списку бомбардирів. Втім виграти ще одне дербі буде завданням дуже непростим. Показники “Марселя” в протистояннях з ПСЖ за останнє десятиліття просто жаливі. Остання перемога в чемпіонаті датована ще 2011 роком. За цей час перемагати принципового опонента вдалося лише в кубку, коли вирішальний удар завдав Маліновський. В Лізі 1 же у “Марселя” п’ять поразок поспіль, чотири з яких сухі. Чотири нічиї – за останні 13 років це те чого вдалося досягти провансальцям в “Ле Класік”.

ПСЖ

ПСЖ продовжує битися на кількох фронтах одночасно. При чому мова йде не тільки про футбольне поле – суперечка за 55 мільйонів для Мбаппе стає дедалі гарячішою, оскільки парижани ігнорують рішення LFP про виплату цієї суми. В футбольному ж плані парижанам непогано вдається впоратися без свого лідера, принаймні це стосується гри в чемпіонаті, де столична команда очолює таблицю після восьми турів, випереджаючи найближчих суперників з “Монако” завдяки кращій різниці забитих і пропущених.

В Лізі 1 не вдалося виграти тільки два виїзних поєдинки проти “Реймса” та “Ніцци”, які завершилися з однаковим рахунком 1:1. В решті шести матчах були перемоги. Суха з них втім тільки одна – над “Монпельє” 6:0. В п’яти інших переможних матчах парижани покладалися на міць атаки, забивши в кожному з них не менше трьох – 4:1 та 3:1 на виїзді з “Гавром” та “Ліллем”, двічі по 3:1 з “Брестом” та “Ренном” та 4:2 зі “Страсбуром” на “Парк де Пренс”. Барколя зумів стати новим лідером для команди Енріке в атаці, забивши сім разів.

Втім іспанський наставник все одно знаходиться під вогнем критики після непереконливих виступів ПСЖ у Європі. В Лізі чемпіонів вдалося забити лише два голи в трьох матчах і здобути чотири очки. Єдина перемога над “Жироною” попри відчутну перевагу була здобута лише завдяки помилці голкіпера суперника на останніх хвилинах. Виїзний матч з “Арсеналом” став провальним для Доннарумми, який припустився кількох помилок, а команда загалом виглядала безпорадно. Не вдалося реабілітуватися і вдома з ПСВ. Гол Хакімі врятував парижан від поразки – 1:1. Тож наступні три матч, де окрім “Марселя” ПСЖ зіграє з “Лансом” та “Атілетіко” дадуть відповідь чи одна перемога в останніх чотирьох матчах в усіх турнірах це тимчасові негаразди чи ситуація виходить у Енріке з під контролю.

Цікаві факти

  • Серія поразок команди Марсель у очних зустрічах з командою ПСЖ у межах Чемпіонату Франції становить 5 матчів
  • Безвиграшна серія команди Марсель у очних зустрічах з командою ПСЖ у межах Чемпіонату Франції становить 7 матчів
  • Незабивна серія команди Марсель у очних зустрічах з командою ПСЖ у межах Чемпіонату Франції становить 4 матчі
  • “Суха” серія команди у межах Чемпіонату Франції у очних зустрічах з командою Марсель  ПСЖ становить 5 поєдинків
  • Переможна серія команди ПСЖ у очних зустрічах з командою Марсель у межах Чемпіонату Франції становить 5 матчів
  • Безпрограшна серія команди ПСЖ у очних зустрічах з командою Марсель у межах Чемпіонату Франції становить 7 матчів
  • Забивна серія команди ПСЖ у очних зустрічах з командою Марсель у межах Чемпіонату Франції становить 5 матчів
  • Безпрограшна серія команди Марсель у рамках Чемпіонату Франції становить 2 матчі
  • Забивна серія команди Марсель у рамках Чемпіонату Франції становить 2 матчі
  • Безпрограшна серія команди ПСЖ у рамках Чемпіонату Франції становить 10 матчів
  • Забивна серія команди ПСЖ у рамках Чемпіонату Франції становить 18 матчів
  • Cерія матчів в рамках Чемпіонату Франції у котрих команда ПСЖ пропускає голи, становить 6 поєдинків