Серія А. Дев’ятий тур
27 жовтня. 21:45. Флоренція. “Артеміо Франкі”
“Фіорентина” – “Рома”
Головний арбітр: Сімоне Соцца

Стан команд

“Вовки” хоча б перервали серію матчів без перемог у всіх турнірах на трьох. Завдяки пенальті, без особливого креативу з гри, без високих швидкостей. Але й без пропущених від “Динамо” та з відчутною ігровою перевагою. Ще й з відпочинком для деяких важливих гравців. Останній матч ліги проти “Інтера”, попри поразку, також можна оцінити позитивно. “Рома” чимало домінувала, боролася на рівних.

Іван Юрич залишився задоволений грою своєї команди в цих матчах. Особливо – перекриттям “Інтера”. Хоча визнає, що були менш приємні моменти, в яких команді не вистачало впевненості в собі. Загалом він вважає, що їй не вистачає “трохи всього”, і насамперед – характеру, менталітету переможця, агресії.

Загалом настрій в клубі залишається поганим, вболівальники протестують, команда ще не знайшла свого шляху, часто вимикається. Перед останніми двома матчами вона погано відіграла проти “Монци” та “Ельфсборга”, ледве переграла вдома новачка ліги “Венецію”. Вона забила у восьми перших турах ліги лише вісім м’ячів – другий найгірший результат команди за останні 25 років.

Вона перша у лізі за ударами по воротах, але виконує їх дуже невдало, не створює у штрафному майданчику суперника.

“Фіорентина” довго не могла знайти свій шлях, довго вимикалася. В перших шести матчах сезону у всіх турнірах навіть не перемагала, якщо не брати до уваги серію пенальті. Але потім перейшла від гри з трьома центральними захисниками до гри з двома і почала перемагати. Спочатку важко, як вдома проти “Лаціо”, коли влаштувала камбек завдяки двом пенальті, зокрема, на 91-ій хвилині. Але потім впевненіше.

Перемога вдома над “Міланом” також була бурхливою. З двома нереалізованими пенальті суперника. Тобто Топ-матчі “фіалок” все ще схожі на гойдалки. Був таким і останній матч Ліги Конференцій в гостях у “Санкт-Галлена” з 0:1 після першого тайму та 4:2 в підсумку. Але в останньому матчі ліги – в Лечче – прорвало на 6:0. Таким чином, дві перемоги у лізі та чотири у всіх турнірах поспіль.

Незібраність “фіалок”, на відміну від “вовків”, схиляється до яскравої атаки та поганої оборони. Але флорентійці видали і 0:0 цього сезону. Навіть двічі – проти “Емполі” та “Венеції”. Проти другої – вдома. У “Роми” також були два 0:0 – в гостях у “Ювентуса” та “Кальярі”. Хоча у звітному матчі варто чекати на голи. А також – на гойдалки, перехід ініціативи з рук в руки, драму, нерви. Як в останніх Топ-матчах команд.

Кадри

Пауло Дібала та Лоренцо Пеллегріні відпочили більше години проти “Динамо”. Довбик тоді пішов з поля на 53-ій хвилині, до цього реалізував пенальті. Юрича запитують про вимоги від перших двох в атаці та про потребу пов’язати їх з третім. Артем свою роботу робить. Починаючи з вересня, він забив п’ять з дев’яти голів команди у всіх турнірах. Пауло – один, з пенальті, Лоренцо – жодного.

У центр поля мають повернутися Крістанте та Коне. Хоча Пісіллі дуже добре грає. Ле Фе якраз повернеться в запас, адже після травми не в формі. Повернеться в запас й Бальданці. Суле ж травмований, як і Ель-Шаараві та Салемакерс.

Під питанням Манчіні (хоча і у заявці), і його в трійці центральних захисників у схемі 3-4-2-1 може замінити або правий захисник Челік, або Ермосо. Від цього залежать також місця Залевські – праворуч або ліворуч, Анхеліньо – ліворуч або в центрі. А ось Матс Хуммельс навряд чи вийде, і його відсутність на полі викликає багато розмов.

“Фіорентина” починає стабілізовувати перший склад. Катальді та Кольпані, що зробили дубль в Лечче, в ньому. Гудмундссон через травму з нього вилетів. Чи замінить його в атаці форвард Бельтран, який забив в Леччі, ще один нападник Куаме? А може, вінгер – Іконе, що зробив дубль у Швейцарії, Соттіл?

Захисник Кварта забив у Швейцарії, але чи означає це, що він витіснить зі складу Комуццо або Раньєрі?

Опорник Мандрагора та захисник Понграчич – не нові травми.

“Фіорентина”: Де Хеа, Додо, Комуццо, Раньєрі, Гозенс, Катальді, Адлі, Кольпані, Бове, Бельтран, Кен

“Рома”: Свілар, Челік, Ндіка, Ермосо, Залевські, Крістанте, М. Коне, Анхеліньо, Дібала, Лоренцо Пеллегріні, Довбик

Цифри та факти

  • Обидва очні матчі у лізі попереднього сезону завершилися нічиїми – 2:2 у Флоренції та 1:1 у Римі. До цього у двох сезонах поспіль домашні команди перемагали, а до цього у двох сезонах поспіль “Рома” перемагала на всіх полях
  • “Фіорентина” виграла чотири останні матчі проти всіх у всіх турнірах
  • “Фіорентина” не програла в останніх восьми домашніх матчах ліги (чотири перемоги, чотири нічиї) та в останніх 13-ти домашніх у всіх турнірах (сім перемог та шість нічиїх, якщо рахувати основний час)
  • “Рома” не перемагала в останніх семи гостьових матчах ліги (п’ять нічиїх та дві поразки) та у дев’яти останніх гостьових матчах у всіх турнірах (шість нічиїх та три поразки). В останніх чотирьох таких вона грала внічию
  • “Фіорентина” пропускала в 13-ти з 14-ти останніх домашніх матчів ліги, а забивала в 12-ти з них та в 16-ти з останніх 18-ти
  • В шести з семи останніх домашніх матчів “Фіорентини” у лізі та в п’яти з шести її останніх на всіх полях забивалося більше двох м’ячів
  • В п’яти останніх гостьових матчах “Роми” та в п’яти з шести останніх на всіх полях у всіх турнірах забивалося менше трьох м’ячів