25 травня. 22:00. Ліга Конференцій. Фінал
Тирана. “Арена Комбетаре”
“Рома” – “Фейєноорд”
Головний арбітр: Іштван Ковач (Румунія)
ТВ: MEGOGO

Перед стартом Ліги Конференцій новий турнір недооцінювали, навіть глузували з нього. Перекручували назву, називаючи, зокрема, Corn Flakes League – Лігою кукурудзяних пластівців. Захисник “Роми” Джанлука Манчіні визнав, що спочатку сама команда називала його “кумедним кубком”. Колишній захисник “Фейєноорда” Кес Ван Вондерен згадував, як турнір називали виразом, який можна перекласти як “Тупий і ще Тупіший”. Втім, турнір виявився цікавим та потрібним. Що вкотре доведе його фінал.

Сьогодні заповнена буде не лише “Арена Комбетаре”, що вміщує лише 22500 глядачів, але й по тисяч 50 прийдуть на “Де Кюйп” та “Стадіо Олімпіко”. Там організують перегляд матчу на великих екранах. Атмосферу навколо обох клубів преса називає “божевільною”, а наплив вболівальників “Фейєноорда” до Тирани – “масовим вторгненням”. Напливу з Риму не менше, та й в самій Албанії дуже люблять кальчо. На чолі з Прем’єр-Міністром Едді Рамою, “персональним вболівальником Жозе Моуріньо”. Має бути весело.

У своїх лігах цього сезону у команд не склалося. “Фейєноорд” знову відстав від “Аякса” та ПСВ, задовольнившись хіба що вирішенням долі титулу чемпіона (2:2 з ейндховенцями зіграла дуже важливу роль). Після чемпіонського сезону 2016/17, єдиного такого в 21-му столітті, він далекий від боротьби за титул. З 2018-го року трофеїв взагалі немає. У “Роми” немає трофеїв з 2008-го року, а європейський лише один в історії – Кубок Ярмарків-1961. Лігу ж у сезоні 2021/22 вона завершила шостою.

Тому обидві команди вже кілька місяців звертають майже всю увагу на Лігу Конференцій, приносячи в жертву лігу. Моуріньо прямо визнав це. Він також заявив, що будь-який трофей набагато важливіший, ніж вихід до Ліги Чемпіонів, оскільки може змінити долю клубу, навчити його перемагати. Особливо європейський. “Фейєноорд” не факт, що згоден. Оскільки виграний Кубок УЄФА-2002 не змінив долю клубу. Але чому б не відсвяткувати 20-річчя того трофею ще однією спробою змінити?

В принципі, обидві команди – найуспішніші в Єврокубках від своїх країн останнім часом. Один з двох італійських фіналів та три з чотирьох півфіналів за останні п’ять років – на рахунку “Роми”. Серед них півфінал Ліги Чемпіонів-2018. А два з трьох голландських фіналів за останні 25 років забезпечив “Фейєноорд”, як і останню перемогу. Саме 2002-го року. До речі, в третьому, в 2017-му році у Лізі Європи, “Аякс” програв “Манчестер Юнайтед” Моуріньо.

У Лізі Конференцій “Рома” пройшла в Кваліфікації “Трабзонспор” (5:1), в групі зазнала вже легендарної поразки від “Буде/Глімт” з рахунком 1:6, але в підсумку обійшла і його, і “Зорю”, і ЦСКА Софію. В 1/8 фіналу ледве пройшла нідерландський “Вітесс” з 1:0 в гостях та 1:1 вдома, здобутим на 90-ій хвилині. У чвертьфіналі поступилася “Буде/Глімту” в гостях (1:2), але розгромила його вдома (4:0). А в півфіналі здебільшого відбивалася від “Лестера” – 1:1 та 1:0. Обидва голи, до речі, забила в дебюті.

“Фейєноорд” пройшов цілих три Кваліфікаційних раунди, причому мало не вилетів в першому ж з них від “Дріти” з Косова. В групі випередив хайфський “Маккабі”, “Уніон” з Берліна та празьку “Славію”. В плей-офф пройшов “Партизан” з загальним рахунком 8:3, ту саму “Славію” – 3:3 вдома та 3:1 в гостях, а потім марсельський “Олімпік”. В яскравому матчі в Роттердамі господарі перемогли з рахунком 3:2, а в Марселі сіли в оборону і спокійно втрималися – 0:0. Таким чином, вони залишилися без поразок в ЛК.

Якою вийде гра? “Рома” грала в п’ятницю у лізі, борючись за місце у Лізі Європи. “Фейєноорд” ж не грав з 15-го травня, зате влаштував збори в Португалії. Що виявиться кориснішим? Обидва тренери вважають, що великої ролі така різниця не зіграє. Римляни грають від оборони, але полюбляють розпочинати потужно. Роттердамці грають в інтенсивний футбол з високим пресингом, але в Марселі показали, що здатні й сидіти в обороні. Варіативністю своєї команди головний тренер Арне Слот особливо задоволений.

Неможливо не нагадати, що для Моуріньо цей Єврофінал буде вже п’ятим в кар’єрі. Якщо не брати до уваги Суперкубок Європи. Всі чотири попередні він виграв, причому три останні – з загальним рахунком 7:0. Перший Євротрофей Жозе завоював в 2003-му році, у Лізі Європи з “Порту”. А Слот працює головним тренером лише три роки та ще не вигравав жодного трофею ані вдома, ані в Європі.

Кадри

У обох команд майже всі в зборі. За що Слот особливо подякував медичній службі. Найкращий бомбардир турніру, якщо не брати до уваги Кваліфікацію – його форвард Сіріл Дессерс з десятьма голами. Якщо брати – його лівий вінгер Луїс Сіністерра з 11-ма. Останнім цікавляться, зокрема, “Наполі” та сама “Рома”. На правому фланзі також небезпечно – Джаханбакш чи Нельсон. Турецьким розігруючим опорником Кекчу також цікавляться сильні клуби. Як і аргентинським центральним захисником Сенесі.

Воротарська позиція виглядає проблемною. Офір Марціано грав з березня, рятував, але й нерідко доволі грубо помилявся. Він ще й отримав ушкодження. Тому навіть розглядалося питання дебюту Валентина Кожокару, який перейшов з “Дніпра” у березні. Проте спромігся відновитися перший воротар збірної Нідерландів Джастін Бейло. Ось лише чи в належній формі після двох місяців поза грою – неясно.

У “Ромі” останніми тижнями берегли Кріса Смоллінга, Ніколо Дзаньоло, Генріха Мхітаряна та Ріка Карсдорпа. Всі готові грати. Хоча Генріх, швидше за все, не з перших хвилин. Рік зіграє проти рідної команди. Щоправда, заявляє, що не відчуває жодних змішаних почуттів та думками лише про “Рому”. В обороні також зіграють Манчіні, молоді Ібаньєс та Залевські та досвідчений воротар, чемпіон Європи-2016 Руй Патрісіу. У центрі поля – Крістанте та Олівейра. А в атаці – капітан Лоренцо Пеллегріні та Теммі Абрахам.

До останніх двох – особлива увага. Капітан говорить про трофей для клубу та всього міста. Вихованець клубу пристрасно бажає досягти з ним того, чого не досягли великі капітани Джузеппе Джанніні, Карло Анчелотті, Франческо Тотті, Даніеле Де Россі – підняти над головою Єврокубок. А англійський форвард відстає від Дессерса лише на один гол. У всіх турнірах забив за команду більше, ніж будь-який інший дебютант за останні 92 роки.

За “вовків” грає албанець – Мараш Кумбулла. Отже, підтримка місцевих вболівальників їм буде забезпечена.