Динамо на знаменитому римському «Стадіо Олімпіко провело матч третього туру Ліги Європи проти «Роми».

Ліга Європи. Основний раунд. 3-й тур.

«Рома» – «Динамо» – 1:0

 Гол: Довбик (23, пенальті)

 Попередження: Анхеліньйо (44) – Михавко (23), Рубчинський (37), Кабаєв (84)

«Рома»: Свілор, Анхеліньйо, Н’Діка, Ермосо, Залевськи, Кане, Ле Фе (Крістанте, 53), Челік, Пізіллі (Пеллегріні, 68), Бальданци (Дібала, 68), Довбик (Шомуродов, 53)

Запас: Марін, Райан, Абдулхамід, Хуммельс, Паредес, Сангаре

«Динамо»: Нещерет, Михавко, Попов, Біловар, Вівчаренко, Рубчинський (Бражко, 63), Андрієвський (Шапаренко, 63), Михайленко (Буяльський, 81), Тимчик, Волошин (Кабаєв, 63), Герреро (Ванат, 69)

Запас: Бущан, Моргун, Дячук, Караваєв, Малиш, Дубінчак

Арбітр: Сердар Гезюбююк (Нідерланди)

Стадіон «Олімпіко» (Рим, Італія)

Команда Шовковського не набрала жодного очка за 2 тури, тож посідала у великій таблиці ЛЄ передостаннє місце. Артем Довбик, який сьогодні традиційно почав з перших хвилин, допоміг своїй команді набрати тільки 1 бал.  Кияни виграли свої перші 2 поєдинки проти “джаллороссі” в єврокубках, але програли наступні два. Усі ці зустрічі відбувалися в рамках Ліги чемпіонів. Шовковський добряче здивував, адже за відсутності травмованих Ярмоленка, Піхальонка і Себальйоса ще й посадив на лавку 7-8 основних виконавців – її величність ротація у спробах нівелювати кілька днів переваги у відновлення Шахтаря перед недільним Класичним.

Ніби й 3 центрбеки плюс 2 опорники, а господарі двічі за 5 хвилин продираються у штрафний через короткі стіночки, зокрема і з Довбиком. Страхують центральну зону Михайленко і Попов, по черзі виставляючи свої шпаги лише в останню мить. Дуже важко динамівцям чіплятися на м’ячі на чужій половині. Разочок вийшло, але з переляку почали катати назад аж до свого штрафного. А ось і кілька нахабних спроб. Індивідуальний дриблінг Вівчаренка по лівому краю і Михайленка там же у напівфланзі. Микола навіть до штрафного дійшов, але далі розгубився.

Волошин праворуч також втік від Анхеліньйо. Однак у всіх цих епізодах в якийсь момент вмикався режим переляку від того, що дещо навіть виходить попереду. Надто просто віддає Динамо м’яч у загрозливих зонах. Перший удар команда Шовковського пропустила на 10 хвилині. Спробу Бальданці заблокував Біловар. На кутовому Михавко спершу гарно відпрацював, а згодом все ж випустив Ндіка, хоча й притримував його за футболку. Тарас згодом вирішив, що у футболі так можна, і навіщось хапнув Бальданці на вході у штрафний за труси.

Проблема в тому, що при такому щільному автобусі хтось би й підстрахував, але 19-річний центрбек дуже вже хотів подарувати Довбику єдину нагоду забити гол за перші 30 хвилин. Вівчаренко блискуче подав у воротарський, Герреро до удару не склався, але принаймні виграв дуель на другому поверсі. Рубчинський зіграв у стіночку з партнером на куті штрафного, але поки заносив ногу під постріл, суперник виставив свою і відірвав м’яч з ногою, не дуже розбираючи.

Дуже небезпечно скаче снаряд, Довбик повз Попова на кутовому скидає під удар Ермосо, Андрієвський встигає заблокувати, ще одна спроба також знаходить тільки динамівців. Помилка Ле Фе подарувала і м’яч, і вільне поле по серединці Волошину. Назар спасував і віддав у недодачу. Однак Герреро виконав так виконав. Розкішне закидання на дальній кут воротарського, де Тимчик прекрасно приймає на груди й дивом не влучає у дальній кут. Сашко ледь не виправився, коли знайшов того ж панамця у вбивчій позиції – Свілар тягне удар впритул!

І на десерт ще один шалений момент. Рома, таке враження, забула, що рахунок лише 1:0. Серія ударів після подачі штрафного, Волошин добиває у сітку, рикошет від Ндіка, але ж сидить пів дня в офсайді. Шкода такого гарного тайму з настільки жахливим моментом. Колишні гравці Зорі з допомогою Волошина один голик могли й організувати! Рубчинський ще до перерви влетів у грубуватому підкаті в Залевскі. Ну, такий епізод на 0,75 жовтої картки, але суддя вирішив без зайвих роздумів виписати “гірчичник”.

Коли ж екс-хавбек СК Дніпро-1 влетів у польського збірника ще брутальніше, арбітр з Нідерландів Сердар Гозюбююк пошкодував Валентина або ж згадав, що перше попередження було таким собі м’якеньким. Довбик став першим українцем, який забив клубам зі своєї країни в матчі основної фази Ліги Європи. Міг і дубль покласти після скидання Ндіка на кутовому, але махнув повз м’яч – Попов відпустив, а партнер тільки завадив. Артем уже на 52 хвилині пішов з поля відпочити перед грою Серії А.

Шовковський свої ходи зробив на 63-й. Шапаренкл, Бражко і Кабаєв замінили Рубчинського, Андрієвського та Волошина. Стандарти й дальні удари, Рома продовжила у тому ж сірому стилі, тож випустила Дибалу з Пеллегріні. Ванат замінив Герреро на 68 хвилині. Після перерви Динамо без шансів чи ударів, що засмучує найбільше. Шапаренко протягує лівим напівфлангом і заробляє кутовий – Ермосо випередив Михайленка, який на подачі кутового міг забивати у порожні ворота. Михавко у високому стрибку змусив Свілара помилитися на виході, але єдиний центральний хавбек Динамо, який залишився на полі, не зміг акцентовано пробити, відклеївшись від Анхеліньйо.

Ваната вивели на чудову позицію у штрафному, але він дуже слабко покотив у руки голкіперу. Шомуродов ледь не покарав майже відразу, легенько прибравши Біловара. Удар у дальній кут був дуже близьким до мети. Дибала покотив Пеллегріні, круглий підступно стрибнув перед Нещеретом, але Руслан виловив. А це вже був момент матчу. Лоренцо з Пауло розіграли магічну карусель. Аргентинець вивів Шомуродова на кіпера, але узбек дивом пробив повз ліву стійку.

Кабаєв міг повторити долю Брагару після грубого польоту шипами в ногу Крістанте, суддя дав тільки жовту. Владислав проїхався наприкінці зустрічі лівим флангом, хитнув Челіка, але поки Шапаренком чекав його пас, Пеллегріні встиг добігти й вибити на кутовий, з якої небезпеки не витиснули. Рома здобуває першу перемогу в ЛЄ. Динамо було близьке до нічиєї, але продовжує чекати простіших суперників.