Колишній півзахисник “Шахтаря” і збірної України Олег Шелаєв прокоментував поразку “гірників” від “Арсеналу” (0:1) у матчі Ліги чемпіонів.

– Як вам гра “Шахтаря” в першому таймі?

– Загалом, донеччани діяли непогано. Вони в центрі поля зустрічали двох опорних хавбеків “Арсеналу” – Парті та Райса. Зрозуміло, що небезпека біля воріт Різника була – індивідуальна майстерність гравців групи атаки у господарів на найвищому рівні. Намагалися наші хлопці вибігати в контратаку, але це не вдавалося.

– Чому при кожному володінні м’ячем гравець “Шахтаря” робив передачу назад, на голкіпера, а не починав атаку?

– Сікан не швидший за Габріеля чи Саліба. Тож користі від закидання вперед було б небагато. Думаю, що з 10 передач успішною була б одна. Господарі шукали попереду Жезуса і ось він працював на високій швидкості. Під час володіння м’ячем наші гравці, роблячи передачу назад, на Різника, хотіли отримати перепочинок, навіть кілька секунд були важливі.

– Кіперу “Шахтаря” прикро отримати м’яч у власні ворота?

– Звичайно. Він, загалом, добре відіграв. У тому епізоді, на 29-й хвилині, Конопля супроводжував Мартінеллі. Бразилець його хитнув і пішов у центр штрафного. Ось тут Юхиму потрібна була підтримка від опорного хавбека, думаю, що Криськів міг би закрити ту зону перед воротами. А так після удару був ще маленький рикошет, м’яч влучив у штангу і відскочив у спину Різнику. Це ігровий момент, так буває.

– Про що в перерві говорить головний тренер команди, коли його підопічні програють із мінімальним рахунком?

– Про те, що за 0:1 є шанс відігратися. Можливо, когось здивувало, але господарі дали можливість Гірникам заволодіти м’ячем. Іноді наші футболісти намагалися непогано комбінувати, але гравці “Арсеналу” дуже грамотно перекривали зони і здорово пресингували.

– Лише в третьому матчі нинішньої Ліги чемпіонів гравці “Шахтаря” пробили у площину воріт суперника з гри. Це зробив Педріньо на 92-й хвилині зустрічі. Це був найкращий шанс зрівняти рахунок для української команди?

– Так. Півзахисник “помаранчево-чорних” потужно пробив по воротах Раї з-за меж штрафного майданчика і лише майстерність іспанського голкіпера дозволила господарям не пропустити. Але, думаю, і нічия не стала б для “Арсеналу” катастрофою. У новому форматі Ліги чемпіонів кожен клуб проведе по 8 матчів і “Арсенал” свої очки набере, не сумніваюся в цьому.

– Дорогий легіонер, нападник Лассіна Траоре виходить на заміну лише на 84-й хвилині зустрічі, хоча команді необхідно відіграватися. Навіщо четвертий рік тримати в команді такого форварда?

– У кожній команді є помилки селекції. Керівництво клубу має ухвалити рішення – нести цю валізу далі чи ні. Ми не знаємо, яка зарплата у Траоре, хоча він переходив зі статусного “Аякса”, тож, напевно, немаленька. По грі ми бачимо, що Траоре не дуже корисний “Шахтарю”.

– Якщо порівнювати якість гри донецького “Шахтаря” у трьох матчах Ліги чемпіонів, то поєдинок у Лондоні був найкращим для українського чемпіона?

– Кожна гра це окрема історія. Мені було б легше судити за силою суперника, якби донеччани зіграли по два матчі з “Аталантою” та “Арсеналом”, наприклад. А в одній, окремо взятій грі, може бути все, що завгодно. Стиль гри “Аталанти” та “Арсеналу” відрізняються дуже сильно. Я помітив, що гравці Шахтаря провели матч у Лондоні з великим бажанням проявити свої найкращі якості, – сказав Шелаєв.