Збірна Іспанії у рамках 4-го туру Ліги націй УЄФА 2024/25 перемогла Сербію (3:0).

Чемпіони Європи продовжують турне по іспанській провінції. Традиція була започаткована ще два роки тому – “Фурія Роха” приймала суперників у Гранаді, Вальядоліді, Малазі, й Сарагосі, а у попередньому турі Лізі націй команда завітала до Мурсії. Сербію ж приймали у Кордові. 

Завдання у підопічних Луїса де ла Фуенте було вкрай важливим. Піренейці у випадку перемоги над “братушкамі” достроково б вийшли у плей-офф Ліги націй, відірвавшись від третього місця (тобто від сербів) на шість очок. За два тури до кінця при двох звитягах над балканцями. Щоправда, у пам’яті залишалась дуже непроста зустріч у Белграді – тільки марнотратство Йовіча врятувало Іспанію від нічиєї.

Тренерський штаб “Фурії” провів невеличку ротацію у порівнянні з поєдинком проти Данії. Ямал покинув табір збірної – зате з’явилось місце для Баени. Меріно посадили в запас заради Педрі, а Кукурелья замінив Грімальдо на лівому фланзі атаки. У сербів же на банці залишився марнотрат Йовіч.

Можна було б назвати рішення прибрати Йовіча помилковим, однак після його появи в другому таймі нічого не змінилось. Сербія просто не вийшла на поле. За 90 з гаком хвилин підопічні Драгана Стойковіча завдали всього два удари – один зовсім слабенький, а інший трішки кращий. Мітровіч замикав простріл з правого флангу, пробивши метрів з 10-ти повз ворота.

Господарі ж створили стільки моментів, що немає сенсу всі перелічувати. Можна тільки поспівчувати людям, які будуть нарізати огляд – доведеться нарізати половину матчу. І це при тому, що Іспанії не дуже-то й підіймала темп, а по перерві Кордову накрило рясною зливою. Достатньо поглянути на статистику.

Піренейці володіли м’ячем 68% ігрового часу. Провели 43 дотики в штрафному суперника – тобто, кожні дві хвилини іспанці заходили в периметр. Кожні три хвилини вони завдавали удар по воротах – “Фурія” пробила по них аж 30 разів (9 у площину). 23 постріли пройшли з меж карного майданчика. Двічі іспанці влучали у каркас, а ще в одному випадку Райковіч виносив м’яч з лінії порожніх воріт.

Команда навіть без пенальті награла на 2,1 очікуваний гол. Сербія на 76-й хвилині ще й у меншості залишилась, а подальший штрафний вилився у гол Баени зі стандарту. Алекс поцілив не прямо в дев’ятку, але майже в неї. Цей гол встановив остаточний рахунок у зустрічі.

Втім, і до цього штрафного господарі мали забивати тричі. Рахунок було відкрито вже на 5-й хвилині після розіграшу кутового. Порро виконав діагональ на ліву стійку, де без опіки опинились одразу три іспанці – Ляпорт замкнув, спрямувавши м’яч у протихід Райковічу.

На 42-й хвилині Мората мав забивати в порожні, скориставшись невдалим виходом голкіпера. Кукурелья підхопив м’яч і виконав подачу на лінію воротарського, Альваро замкнув головою, однак Райковіч встиг повернутись і винести сферу.

За шість хвилин по перерві Порро заробив пенальті (Бірманчевіч заблокував рукою його удар). 11-метровий взявся виконувати Мората – втім, нападник запустив м’яч у космос! Таким чином, Альваро не реалізував вже четвертий пенальті із семи останніх за клуб і збірну, хоча перед цим у нього залетіло дев’ять із десяти.

Ще за сім хвилин Мората не зміг прошити Райковіча з шести метрів, замикаючи простріл від Баени. Спрведливості заради, марнував моменти не тільки він – той же Оярсабаль міг забивати не менше. Зокрема, він запоров вихід віч-на-віч у першому таймі. Декілька класних нагод провалили і Субіменді з Меріно.

Тим не менш, на 68-й Мората таки забив.Форвард прийняв пас від Оярсабаля й продовжив атаку пасом на правий фланг, а сам побіг відкриватись уперед. Фабіан Руїс же прийняв передачу, стягнув на себе чотирьох опонентів та запустив сферу в карний майданчик на Альваро – і тут вже капітан не схибив. 2:0!

Ну а далі стався гол Баени на 77-й. 3:0! Таким чином, “Фурія Роха” здобула розгромну перемогу й достроково вийшла у плей-офф Ліги націй. Іспанія продовжила безпрограшну серію в офіційних матчах до 19 ігор поспіль – краща серія була тільки між 2010 та 2013 роками (29).

Крім того, підопічні Луїса де ла Фуенте виграли 12 із 15 поєдинків у 2024 році. Це – найкращий календарний рік збірної після 2013 року. Браво!